Astronomi Nedir?
Gökyüzüne bakmak insanlık tarihinin en eski alışkanlıklarından bir tanesidir. İnsanlık, gökyüzüne bakarak evrenin anlamını çözmeye çalışmıştır. En basit örneği ile; gökyüzündeki yıldızların çok olduğunu gören kişilerin ertesi gün hava durumu hakkında bilgi sahibi olması astronomi merakının küçük bir örneğidir. Peki günlük hayatta sıkça duyduğumuz astronomi nedir? Astronominin insanlık için faydaları nelerdir?
Astronomi Nedir?
Astronomi gökyüzünde bulunan tüm cisimlerin ve olayların incelendiği bilim dalıdır. Yıldızlar, güneş, gezegenler, gaz, toz… Kısacası aklınıza gelen her şey astronomi biliminin inceleme konuları arasında yer alır.
En eski bilim dallarından bir tanesi olan astronomi, geçmişte kozmik olayların ve meteorolojik değişikliklerin adlandırılmasında kullanılmıştır. Astronomi ile uğraşan kişilere astronom denir. Astronomlar; tıp ve iletişim başta olmak üzere birçok alandaki gelişmelerin birçoğunun önünün açılmasını sağlamıştır.
Astronomi Biliminin İlgi Alanları Nelerdir?
- Yörüngesel cisimler
- Gezegenler
- Kuyruklu yıldızlar
- Kutup ışıkları
- Galaksiler
- Evrendeki maddelerin dağılım ve hareketler
- Maddelerin kimyasal bileşimi
- Maddenin fiziksel özellikleri
- Maddelerin birbirleri ile etkileşimleri.
Astronomi Biliminin Dalları Nedir?
Astronomi bilimi çok geniş dallara ayrılmaktadır. Özellikle günümüzde astronomi neredeyse her türlü bilimin içindedir. İşte astronomi biliminin dalları:
- Biyoloji
- Matematik
- Fizik
- Kimya
- Astrokimya
- Jeoloji
- Bilgisayar bilimi
- Ekstragalaktik
- Gözlemsel astronomi
- Radyo astronomi
- X-ışını gökbilimi
- Yıldız gökbilim
- Arkeoastronomi
- Astrofizik
- Astrobiyoloji.
Astronomi biliminde gözlem araçları kullanılır. Gözlem araçları; gökyüzündeki cisimlerin konumlarını belirlemenin yanı sıra radyasyonu toplamak için de kullanılır. Bu gözlem araçları ise şunlardır:
- Dğrbğn
- Teleskop
- Işık ölçer
- Spektrometre
- Radyo teleskop
- Radyo alıcıları
- Filtre
- Spektrometre
- X ışını dedektörleri
- Kırınım ağları
- Fotometre.
Astronomi Biliminin İnsanlara Faydaları Nelerdir?
- Zamanı belirlemek
- İletişim sağlamak
- Geçmişte denizciler yolunu bulurken yıldızlardan faydalanıyordu.
- Tıpta görüntüleme tekniklerinin icat edilmesi ve geliştirilmesi (MR ve PET görüntüleme teknikleri gibi)
- Yıldızların tanımlanması
- Teleskopların geliştirilmesi.
Astronomi ve Astroloji Aynı Şey mi?
Günlük hayatta astronomi ve astroloji kavramları birbirlerine karıştırılır. Aslında bu konu oldukça basit bir şekilde anlatılabilir. Astronomi gök cisimlerini açıklamaya yarayan bir bilim dalı iken; astroloji yıldızların ve gök olaylarının insanlar üzerindeki etkilerini inceler. Ayrıca astroloji bir bilim dalı değildir. Astroloji Türk Dil Kurumu’na göre yıldız falcılığı olarak tanımlanır.,
Ancak başlangıçta astronomi ile astroloji bilimin birbirlerinden farkı yoktu. Eski çağlarda gökyüzü ile ilgilenen Aristotales, Ömer Hayyam gibi astronomlar, gök cisimlerini incelemekle kalmayıp aynı zamanda matematik ve fizik gibi bilim dalları konusunda da çalışıyordu. Ancak aydınlanma çağında iki dal birbirinden ayrılarak kendi uzmanlık alanlarına yöneldi.