Sağlıklı Yaşam

Aşırı Düşünce Probleminden Kurtulmanın 13 Yolu

Aşırı Düşünce Probleminden Nasıl Kurtuluruz?

Aşırı Düşünce Probleminden Kurtulmanın 13 Yolu..! Pek çok insan yaşam içerisinde gelişen olaylar sebebi ile derin düşünceler içerisine girer. Bu düşünceler bazen bir gün beynimizi meşgul ederken bazen aylarca da bizi meşgul edebilir. Aynı zamanda mental olarak yorulmamıza da sebep olurlar.

Bazı insanlar ekonomi, bazı insanlar ailevi, bazı insanlarda iş ve okul sebebi ile stres ve aşırı düşünce içerisine girebilir. Bu yazımızda sizlere bu aşırı düşünce ve endişelerden nasıl kurtulabilirsiniz ondan bahsedeceğiz. İşte aşırı düşünce probleminden kurtulmanın 13 yolu..!

Aşırı Düşünce Problemi

Aşırı Düşünce Probleminden Kurtulmanın 13 Yolu

1- Ne Yaptığınızı Anlayın

İnsan olarak büyük ya da küçük bir sorunumuz olduğunu kabul etmek bizim için oldukça zordur. Ancak, bir şeyleri çok fazla düşündüğünüzü fark etmek, buna bir son verme ya da bir değişiklik yapma arzusuna sahip olmanın tek yoludur. Bir dahaki sefere kendinizi bir şey için endişelenirken yakaladığınızda, frene basın. Henüz bu endişenin altında yatan nedeni araştırmanız gerekmez. Bunun yerine, konuyu gereğinden fazla düşünüyor olabileceğinizi kabul edin.

2- Her Düşünceye İnanmayın

Kendi zihninizin size söylediği yalanlara inanmayın. Yeterince basit bir ifade gibi görünebilir. Ancak kronik endişeleri yani anksiyetesi  olan ya da her şeyi aşırı düşünme eğiliminde olan insanlar için bunu yapmak zordur. Düşüncelerinizi kontrol etme gücüne sahipsiniz. Olumsuz iç sesiniz devreye girdiğinde, buna inanmak zorunda değilsiniz.

3- Seyahat Edin

Seyahatin kaygı, stres ve depresyonu hafiflettiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. O uçak biletini satın almak ve Türkiye’yi ve Dünya’yı sırt çantalı seyahat etmek ve bir gezi planlamak için mükemmel bir bahane aslında. Seyahat etmek size hayata yeni bir bakış açısı kazandırmaya yardımcı olabilir. Bu endişelerinizin dikkatini dağıtabilir.

Basitçe söylemek gerekirse, bir tatil sizi daha mutlu edebilir. Uzmanlar tarafından 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yaklaşmakta olan bir tatili olduğunu bilen insanların daha mutlu olduğunu gözlemlenmiştir. Ayrıca beyin gücünüzün artmasına yardımcı olur ve yaşamdan genel memnuniyetinizi artırır. Daha fazla mutluluk, fazla düşünceye kapılmak için için daha az zaman demektir.

4- Duyularınızı Karıştırın

Fazla düşünmek ve endişelenmek zihinsel aktivitelerdir. Bu yüzden aşırı düşünmeye başlarsanız fiziksel bir şeyler yapın. Gücü vücudunuzun bir bölgesinden alıp başka bir bölgeye vererek duyularınızı karıştırabilirsiniz. Örneğin, yaklaşan bir olayın belirsizliğinden korkmaya başlarsanız, yüzünüze biraz soğuk su çarpın. Beyniniz ani değişime tepki vermeye başlayacak ve endişe verici düşüncelere odaklanma yeteneğiniz azalacak.

asiri dusunce problemi 2

5- Dikkatinizi Dağıtın

Kendinizi kendinizden uzaklaştırabilirsiniz. Bir şeyleri aşırı düşündüğünüzde, bu düşünceler ve endişeler zihninizi ele geçirmeye başlar. Hemen beyninizi meşgul eden başka bir şey yaparak onlara karşı savaşabilirsiniz. Bu, bir günlükte yazmak, spor yapmak, bir makale okumayı ya da en iyi arkadaşınızı çağırmak olabilir. Kendinizi o endişe anından kurtarmak için ne yaparsanız yapın fakat kesinlikle harekete geçin.

6- Meditasyon Yapın

Meditasyon, endişeli düşüncelerinizin kontrolü ele geçirmesine izin vermek yerine, dikkatli olmanızı ve şimdiki ana odaklanmanızı sağlayan bir rahatlama tekniğidir.

Meditasyon yapmak için herhangi bir özel ritüel uygulamanıza gerek yok. Sessizce oturmak, nefesine odaklanmak ve düşüncelerin özgürce gelip gitmesine izin vermek için günde sadece birkaç dakika bulmak, zihinsel durumunuzun genel sağlığında büyük bir fark yaratabilir.

Birkaç dakikalığına bile kafanızı temizlemek pratik gerektirebilir. Ancak meditasyonu günlük rutininizin bir parçası haline getirmeye çalışın. Meditasyonun sakinleştirici etkilerini fark etmeye başlayacaksınız.

7- Küçük Şeylerle Endişelenmeyin

Muhtemelen bu ifadeyi daha önce duymuşsunuzdur. Ancak bu maddeyi aşırı düşünce içerisine girdiğinizde gerçekten ciddiye almalısınız. Hayatta kontrol edebileceğin ve edemeyeceğin şeyler vardır. Kontrol edemediğiniz şeyleri tanıyın ve oldukları gibi kabul edin. Bu, bazı şeylerin gitmesine izin vermeniz gerektiği anlamına gelir. Biraz pratik ve deneme yapmanız gerekebilir. Fakat, kontrol edemeyeceğin şeylerin ne kadar farkında olursan, sonunda endişelenmeyi bırakman o kadar kolay olacaktır.

8- Kendi Kendine Sakin Ol

Mükemmel değilsin ve olmak zorunda da değilsin. Bu motive edici bir konuşmadan daha fazlasıdır. Mükemmeliyetçilik genellikle aşırı düşünme ve kaygı ile bağlantılıdır. Ancak ikisi aslında bir kısır döngü içinde çalışır. İnsanlar genellikle endişeyle başa çıkmak için mükemmelliğin peşine düşer. Fakat, bu onları daha da endişelendirir. Çünkü mükemmel olmak imkansızdır.

Kusurları kabul etmek kolay değildir. Ancak kimsenin mükemmel olmadığını fark ettiğinizde, endişeli düşüncelerinizden kurtulmak için bebek adımları atabilir ve kendinize biraz gevşeyebilirsiniz.

9. Amatör Olarak Fotoğrafçılık Yapın

Fotoğrafçılık, özellikle doğa ve manzara fotoğrafçılığı stresi büyük ölçüde azaltabilir. Dikkatinizi kendi endişelerinizden ve aşırı düşünmenizden uzaklaştırmanıza yardımcı olabilir. Fotoğraf çekerken şu anki andasınız. Çevrenizdeki dünyaya ve bir ekranda ne görüntülediğinize dikkat ediyorsunuz.

Endişelenecek zamanınız olmuyor yani. Çünkü zihninizin en azından birkaç dakikalığına da olsa geçmişinize ya da geleceğe gitmesine izin verilmiyor. Fotoğrafçılık aynı zamanda stresi azaltan ve her gün daha fazla denge kurmanın bir yolu olan yaratıcı yönünüzü açmanıza da olanak tanır.

Aşırı Düşünce Problemi

10- Müzik Dinleyin

Kulaklığınızı takın ve en sevdiğiniz şarkıları dinleyin. Müziğin birçok iyileştirici özelliği ve psikolojik faydası vardır. Konsantrasyonunuzu artırabilir ve stresi azaltabilir. Hafızanızı güçlendirebilir.

Müzik aynı zamanda kendinizin daha fazla farkında olmanıza yardımcı olabilir. Bu da aşırı düşünme alışkanlıklarını belirlemenizi kolaylaştırır. Müzik dinlemeye ya da müzik aleti çalmaya aktif olarak dahil olduğunuzda, o an için daha dikkatli olursunuz. Bu sayede diğer her şey için daha az endişelenirsiniz.

11- Kalk ve Harekete Geç

Bazen endişeli ve aşırı düşünen bir beyin için ter en iyi tedavi olabilir. Kardiyovasküler sağlığınızda bir iyileşme ve ruh halinizde bir iyileşme dahil olmak üzere egzersiz yapmanın pek çok faydası vardır. Sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olmanın yanı sıra egzersizin psikolojik faydaları da vardır.

Egzersiz, odaklanmanızı sağlayacak hedefler belirlemenizi sağlar. Bu hedeflere ulaştığınızda da bir başarı duygusu elde edeceksiniz. Yani, sadece vücudunuz için iyi bir şey yapmakla kalmıyorsunuz.

12- Para Biriktirin

Hayatın en büyük stres faktörlerinden biri paradır. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türiye’de yaşayan insanlar için bir numaralı stres kaynağı ekonomidir. Öte yandan, aynı çalışma aynı zamanda çoğu insanın mali durumuyla başa çıktıklarını bildiklerinde kendilerini daha mutlu ve daha güvenli hissettiğini de ortaya koydu.

En büyük endişelerinizden biri ne kadar paranız olduğuyla ilgiliyse, basit bir çözüm ona daha fazla dikkat etmektir. Özellikle büyüyen bir aile için bir para biriktirmek, harcama alışkanlıklarınızı daha iyi belirlemenize, nerede azaltabileceğinize ve finansal önceliklerinizin gerçekte ne olduğuna karar vermenize olanak tanır.

13- Endişenizi Neyin Egela Ettiğini Bulun

Neden bu kadar çok düşündüğünüzü ve bu kadar endişelendiğinizi hiç merak ettiniz mi? Bunu düşünmek için zaman ayırırsanız, aşırı endişeyle neden bu kadar çok mücadele ettiğinize dair bazı nedenler bulabilirsiniz. Korkularınızla yüzleşmek kolay değildir. Ancak bu korkulara neden olabilecek şeyle yüzleşmek de kolay değildir. Motivasyonlarınızı daha iyi anlamak için gerçekten içinize bakabileceğiniz bir zaman ve güvenli bir alan bulun. Böylece onları kontrol altına alabilir ve muhtemelen onlardan kurtulmak için ihtiyacınız olan yardımı alabilirsiniz.

Aşırı Düşünce Problemi

Aşırı Düşünce Probleminden Kurtulmanın 13 Yolu ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu