Sağlıklı Yaşam

Aşil Tendonu Kopması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Aşil Tendonu Kopması Nedir? Belirtileri Nelerdir? Aşil tendonu, insan vücudunda yer alan önemli bir tendondur. Aynı zamanda en büyük ve en güçlüsüdür. Tendonlar, kasları ve kemikleri birbirine bağlayan sert doku kordonlarına denir. Aşil tendonu topuğun arkasında bulunur. Topuk kemiğini baldır kaslarına bağlar.

Bir insanın yürümesine, koşmasına ve zıplamasına yardımcı olur. Aşil tendonu kopması genellikle tendonun topuk kemiğine yapıştığı yerde meydana gelir. Genellikle 30-50 yaşları arasında fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkar.

Aşil Tendonu Kopması

Aşil Tendonu Neden Kopar? 

Aşil tendonu çok güçlü olmasına rağmen, şiddetli egzersiz yapılmasa bile bazen belirli hastalıklar ya da belirli ilaçların kullanımı nedeniyle kopma yani yırtılma riski barındırır. Bu durum genellikle koşma, zıplama ya da atlama gibi aşırı yüklenen aktiviteler sırasında meydana gelir.

Hazi hazırda belli bir süredir aşil tendiniti olan kişilerde, tendonun ne kadar zayıf olduğuna bağlı olarak, yürüme ya da koşma gibi aktiviteler sırasında tendon yırtılabilir.

Aşil Tendonu Kopmasının Belirtileri Nelerdir?

Aşil tendonu bir egzersiz sırasında kopabilir. Bu durumu yaşayan kişiler hissettiklerini şu şekilde ifade eder;

  • O bölgeden “pop” diye tok bir sesin gelmesi
  • Birinin bacağa tekme atmış gibi hissetme
  • Ayak bileğinin arkasında şiddetli ağrı
  • Yürümede zorluk
  • Şişlik
  • Morarma
  • Aşırı hassasiyet
  • Ayak parmakları üzerinde duramama
  • Topuğun üstünde oluşan boşluk

asil tendonu kopmasi nedir 1

Aşil Tendon Kopması Nasıl Teşhis Edilir?

Çoğu zaman, bir aşil tendon yırtılması teşhis etmek için tek başına bir fizik muayene yeterlidir. Kesin tanı koyulması için de genellikle röntgen çekilmesi istenir. Liflerin kopma derecesini ve kopmanın ciddiyetini daha iyi anlamak için manyetik rezonans (MR) ve ultrason götüntüleme teknikleri kullanılır.

Aşil Tendonu Kopması Nasıl Tedavi Edilir?

O bölgede kan dolaşımı biraz daha az olduğu için iyileşme süreci daha uzun sürer. Tendon tamamen kopmuşsa kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Aksi durumda fonksiyonlar azalır.

Durumun ciddiyetine göre iki farklı şekilde tedavi edilebilir.

  • Alçı Tedavisi: Alçı ile bilek sabitlenerek tendonların birleşmesi sağlanır. Yavaş yavaş tendon iyileşmeye başlar. Bu süre genel olarak 8-12 haftadır.
  • Cerrahi Tedavi: Daha hızlı bir iyileşme için cerrahi tedavi yani ameliyat tercih edilebilir. Ameliyatın riskleri arasında kan dolaşımından kaynaklanan sebplerden dolayı yaranın açılması ve enfeksiyon kapmasıdır. Eğer sporcu iseniz ve en kısa sürede sağlam bir şekilde geri dönmek istiyorsanız ameliyat tercih etmeniz gerekir.

Aşil Tendonu Kopması

Aşil Tendonu Kopması İle İlgili Videolar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu