Artık Gün Nedir? Hesabı Nasıl Yapılır?
Şubat ayı 4 yılda bir olarak 29 gün çekmektedir. Artık Yıl’ın olmadığı senelerde ise 28 gün olan Şubat ayı artık günlü yıllarda ise 29 gün şeklinde olmaktadır. 2020 yılında da 29 gün olan Şubat ayında artık gün hesabının nasıl yapıldığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Google’ın da 29 Şubat 2020 itibarıyla doodle hazırlamasıyla gündem olan Artık Gün’ün hakkında işte bilinmesi gerekenler!
Artık Gün Nedir?
Artık yıl, Miladî takvimde 365 gün yerine 366 günü olan yıldır. Bu fazladan olan gün (artık gün), normalde 28 gün olan Şubat ayının bir gün eklenmesi ile 29 Şubat olması durumudur. Dört yılda bir olarak yapılan bu uygulamanın sebebi Dünya’nın Güneş etrafında dönme süresinin, Güneş’in aynı meridyenden iki kere geçişi arasında ortalama zamanının tam katı olmamasındandır. Yani Dünya güneş etrafında dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlamasıyla her yıl takvimde 6 saat birikmektedir. Bu altı saatler 4 sene boyunca birikerek 24 saate denk gelir ve 1 gün oluşturur. Biriken bu güne de “artık gün” denir, içerisinde bulunulan yıla ise “artık yıl” ismi verilir.
Neden Artık Gün Şubat Ayına Eklenir?
En kısa ayın Şubat ayı olması sebebiyle artık günler Şubat ayına eklenmektedir.
Artık Günün Hesabı Nasıl Yapılır?
29 Şubat (Artık Yıl) Hangi Yıllara Denk Gelmiştir?
- 2000
- 2004
- 2008
- 2012
- 2016
- 2020
- 2024 …
Türkiye çapında yaklaşık olarak 35 bin civarında 29 Şubat tarihinde doğumlu olarak nüfusa kayıtlı kişi sayısı bulunmaktadır. Tabii ki halk arasında yapılan doğum günlerini 4 yılda bir kutluyorlar mizahına çok sık maruz kalan bu kişiler arasında tanınmış isimlerde yer almaktadır. Bu kişiler arasında Nejat İşler, Muhsin Ertuğrul, Erol Büyükburç, Nilüfer Aydan, Hülya Şen gibi isimler yer almaktadır. Ayrıca operaları ile ünlü İtalyan besteci olan Gioacchino Rossini de bugün doğan isimler arasında olduğu bilinenlerdendir.
29 Şubat 2020 tarihinde Google her sene özel günlere yaptığı eğlenceli Doodle tasarımlarıyla da içerisinde bulunduğumuz Artık Yıl’ın Artık Gün’ünü unutmamış oldu. İşte Google’un yaptığı Doodle tasarımı: