Anoreksiya-Bulmiya Hastalığı Nedir ? Tipik Yeme Bozuklukları Kimlerde Görülür?
Beslenme bozukluğuna neden olan bazı hastalıklar ve önlemler neler?
Anoreksiya-Bulmiya Hastalığı Nedir ? Tipik Yeme bozuklukları Kimlerde Görülür?
Bu hastalık tamamen psikolojik nedenler ile nükseder ve gelişir. Anormal olarak kabul edilen davranış bozukluğu ve yemeklere karşı düşmanlık ,beyin hücrelerinde azalmalara yol açar. Beyin mekanizması artık kişiden sağlıklı komutlar almamaya başlar.Sürekli kusma ve yediklerini çabuk çıkartma hastada başlar. Su içse midesi bulanır ve mide neredeyse bunu taşıyamaz hale gelir.
Bulmiyalı bir kişi hakkında gözlemlenen en önemli hatalı davranış,yanlış diyet içinde yer almasıdır. Örneğin kafasında kurguladığı bütün gün hiç bir şey yemeden ve daha sonra aniden çok fazla yemek yiyerek doyma ihtiyacını sağlaması vücudun kabul edemediği bir davranış modelidir.
En Etkili 4 Neden
1 . Sporu abartılı yapıp daha sonra sürekli uyuma ,yemeği hiç yemeyip vücuda hızlı yüklenme ,gibi saçma davranışlar hastalığın şeklini belirler ve yemek yeme bozukluğu son hızla psikolojik davranışlar ile birlikte artmaya başlar.
Böyle bir durumda aile de hemen destek almalı,hasta kişinin daha ileriye dönük hastalıkların içinde yer almamasını sağlaması için erken tanı ve tedavi ile bu durumun düzeltilmesi için gerekli özveri oluşturulmalıdır. Yoksa kişinin artan bu hastalığı ölümcül olabilir.
2 . Bütün organlar çalışmayarak dengeyi yitirebilir. Organların kaybı ölümün hemen gerçekleşmesine sebebiyet verir. Üstelik zayıf beslenmeden sonra ,kalp yetmezliği kronik bir şekle dönüşür.
3. Mide asidini ağzında hissetme,kusmayı durduramadan lavaboya yetişmeden ellerine doğru kusma,her şeyden tiksinme ve yemek kokularına katlanamama olgusu daha fazla oluşur.Genelde bu tip hastalar,kendini yeterli bir şekilde kontrol edemezler. Ya çok yerler ya da hiç yemezler.Bu bir nevi hastada oluşan kişilik bozukluğudur. Davranış modelini kontrol edememe ve ne yaptığını yeterli bir şekilde kestirememe hastalığın ilk belirtileri arasında yer alır. Psikolojik alt temellere dayanan ve takıntılı hastalıklarda bu tür değişik davranışlar hastada her geçen gün daha fazla gelişebilir.
4 . Gece yeme sendromu,sabah aç kalma sendromu,hiç yememe sendromu,yemeklerden tiksinme sendromu,takıntı sendromu,şişmanlıktan korkma sendromu,günlük enerji kaybı,abartılı spor,ilaçlara bağlı zayıflama,yanlış diyet ve buna benzer durumlar bu hastalık için yeterli bir sebeptir.Sağlıksız zayıflamak yerine şişman olarak yavaş zayıflama seçeneklerini tercih etmek daha başarılı sonuçlar verir. Bu ani çıkışmalar,zayıflık hastalığına yakalanmanıza neden olur.Sağlıklı bir yaşamın güçlü temeli bilinçli davranmak ve her besinden düzenli bir şekilde alarak,yaşam potansiyelinizi en yüksek safhada tutmayı başarmaktır.
Anoreksiya Zayıflık Hastalığı Nasıl Meydana Gelir?
Bir yeme bozukluğu başlangıcı ile başlayan anokreksiya zayıflık hastalığı,sonradan gelişen yanlış diyet ve ilaçlara bağlı durumlardan ortaya çıkar.Özellikle çok takıntılı kişilerde fazla kilolu durma ve aniden zayıflama hevesleri ile başlanılan yanlış diyet ve saatlerce aç kalma durumu bu hastalığın seyrini çoğaltmaktadır.
Genç kız ve erkeklerin tam gelişim çağında iken,ergenlik dönemlerinde obeziteye yakalanmaları korkusu yani sürekli yemek yeme hastalığının oluşması onlarda istenmeyen davranış bozukluklarına da yol açmaktadır.Örneğin besinlere karşı alerjileri artar. Bir şeyler yerken o yiyeceğe karşı hassasiyetleri artar ve tiksinme olgusu gelişir.Yiyeceklere tiksinerek yaklaşan kişide artık mide bulantıları çoğalarak ve mide küçülmeye hızlı bir şekilde başlayacaktır.
Özellikle genç kızlarda ”0” beden takıntısı ve mankenlere özenti arttığında zayıflık uğruna birçok yolu denerler. Böylece vücuda verdikleri hasarın farkında olmazlar. Et yemeyi sevmeyenlerde ve birçok altta yatan hastalıklarda ,psikolojik nedenlerde ve çözülemeyen sorunlarda,stres,kaygı ve diğer hastalıklarda bu hastalık vücuda yerleşebilir. Aç kalma ve yemeklerden hızla tiksinme ihtiyacı artarken kişi ani kilo kayıplarına yakalanır.
Artık beyin fazla salgılanan kilo kaybından dolayı çeşitli demansal hastalıklarında oluşumunu tetiklemektedir. İlk belirti,beyinde küçülme ve unutkanlıkta artışın fazlasıyla salgılanmasıdır. Beyin bütün besinlerden aldığı önemli vitaminleri, anokreksiya hastalığına yakalanan birinden artık almamaya başlayacak ve beyin hücrelerinde ölmeler yaşanacaktır.Hücrelerde var olan hızlı kayıplara,bütün organların ,dokuların,eklem ve kasların zarar görmesine neden olacaktır. Bu da hayati fonksiyonlarının yavaş yavaş yitirilmesine ,durumun dramatik bir hal almasına neden olur.
Ölümcül olan bu hastalık önce beyin kütlesine zarar verir daha sonra bütün vücudun diğer organlarının iflasa uğramasına sebep olur. Bulimia,tıp dilinde yemek yeme bozukluğu olarak tanımlanır.Bu hastalığın başlangıcı ve belirtileri fark edildiği an hemen tedavi işlemleri uygulanmalı,hastalığın risk aşaması azaltılmalıdır. Yoksa kalıcı rahatsızlıklar ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.Bu hastalık ergenliğin bitiminden hemen sonra 17 yaş ve 40 yaş arasında hızla gelişir.
Anoreksiyalı Bir Kişide Hangi Hareketler Gözlemlenir ?
Bu hastalığa yakalanan gençlerde ciddi anlamda şişmanlama fobisi gelişir. Çok kilo alma korkusu ve etraftan beğenilmeme takıntıları kat safhada gelişir. Toplum içine çıkamama durumları yaygınlaşır. Örneğin bir genç kızda fazla kilo çevresel etkenlerden aldığı tepkiler korkuya dönüşür. Çevrede sanki herkesin gözü onun üzerindeymiş gibi düşüncelerin içinde bulur kendini.
Herkesin ona kötü gözle ve tiksinerek baktığını sanır.Şişmanlığın çok kötü bir görsellik olarak,sanki şahsi kişiliğine edilmiş bir hakaret gibi kötü bir izlenim söz konusu olur.Açlık hissini bastırmak için yemekten hoşlanmadıklarını ve yemeklerden fazla haz duymadıklarını yansıtarak,bile bile aç kalmayı tercih ederler.
En sık yaşanan bazı belirtileri
- Aşırı besinsizlik ile gelişen olumsuz durumları kısa sürede yaşarlar. Örneğin saçın besinsiz kaldığı durumlarda zayıf köklü saç telleri artık koparak dökülmeye başlayacaktır.Sürekli midede bulantılar oluşur.
- Mide bulantısına hiç bir şey sebep olmazken,psikolojik baskının oluşturduğu korku kusmalara kadar gider. Sürekli kusma ve mide problemleri oluşur.
- Hastalık ilerlediğinde durum psikolojik baskıdan çıkar ve gerçek bulantılar,zayıflamalar ve çeşitli hastalıklar kişide gözlemlenir.
- Artık organlar besinsiz ve susuz kaldığında eski faaliyetlerini yeterli bir şekilde sağlayamayacaktır.Mide sorunları artacak hatta kabızlık sorunu yaşanacaktır. Aslında kabızlık olgusunun öyle sanılması midede besinlerin olmamasından kaynaklanır. Sindirilecek besin yokken doğal olarak dışkıya ihtiyaç duyulmayacak,bu da kabızlık sorunu olarak nitelendirilecek.
Bu hastalıkların olmasın rağmen bu tür hastalar bütün sporlarını düzenli yaparlar. Fakat kas ve eklemler besin eksikliğinden zayıf kaldığından yapılan sporlarda vücuda fayda sağlamayacak,hatta dokularda iltihaplanmaya yol açacaktır.
- Evlilik sorunlarında cinsel isteksizlikler,hayattan soğumalar ve sürekli mutsuzluk bu tür hastalarda fazlası ile çoğalacaktır. Bu hastalık zayıflık hastalığı olarak bilinir ama aslında ölüme erken yolculuktur.