Sağlıklı Yaşam

Göz Kuruluğu Nasıl Bir Hastalıktır ? Kuru Göz Hastalığı Nedir?

Kuru göz sendromu nedir tedavisi nasıl sağlanır ?

instagram takipçi hilesi

Göz Kuruluğu Nasıl Bir Hastalıktır ?  Kuru Göz Hastalığı Nedir?

goz kurulugu

İnsanlar bazen hiç ağlayamadığını ileriye sürmekte ve bunun nedeninin tam olarak bilmemektedirler. Bu durum son derece rahatsızlık vericidir. Ağlamak isterken bunu başaramamak ve etrafta sanki duygusuzmuş gibi görünmek oldukça can sıkıcıdır. Fakat bu bilinçli yapılmayan bir göz hastalığı türüdür.

Gözyaşının akması ve duyguları doğru bir şekilde ifade etmek ,gözyaşının akmasına bağlıdır.Gözyaşı rahat akmıyor ve bir takım tıkanıklar ortaya çıkıyor ise kuru göz yaşı sendromu olgusu sizde gelişmiş olabilir.

Schirmer gözyaşı testinde kullanılan kağıt parçalar hemen gözde var olan üretim salgısını ölçer. Floresein boya veya bengal boya, Schirmer testine direk olarak damlatılır. Bunun amacı ,üretimdeki salgının azlığı ve çokluğu ve asıl nedenlerinin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Bu şekilde tanı konulur.

Kurugöz tedavisinde ilk aşama, göz ,suni göz yaşı ile nemlendirilir. Daha sonra göz hacminin oluşturduğu duyarlılığın azlığı veya çokluğu belli birimler ile ölçülür.Yavaş salınım ve sabit salınım değerlerinden sonra teşhis konulur ve hastaya gereken tedavi işlemler için göz damlası ya da uygun kontak lens verilir.

Tedavisi Nasıldır ?

goz yasi kurulugu nedir

Gözün dinlenme aşaması lensle sağlanır.Lense uygun verilen gözyaşı damlaları, düzenli bir şekilde kullanılır.Eğer bütün bunlara rağmen göz sulanmaz ise ve üretim salgısı hala aynı ise,kalıcı girişim için gerekli tetkikler yapılarak hastaya buharlaşma verilir.Radyatöre konulan su miktarı havanın nemlenmesinde etkili bir yöntemdir.Ayrıca suni gözyaşı merhemi verilir. Hasta bunlara özellikle dikkat etmelidir :

Günlük olarak kullanılan saç kurutma makineleri,kuru hava,oda sıcaklığı,havasız ortamda bulunmak ,sigara,egzoz dumanı ve yanlış beslenmenin içinde yer almak göz kuruluğuna neden olabilir. Özellikle A vitamini yeterli bir şekilde alınmalı,göz sağlığı kontrol altında tutulmalıdır. Doktorun verdiği dinlendirici gözlükler ve lensler faydalı olabilir.

Ciddi Belirtileri Yaşam Değişiklikleri

goz

Kurugöz sendromunda gözün aşırı sulanmasında anormal bir durum olarak kabul edilmektedir. Denge sağlanmadığı sürece göz fonksiyonlara tıkanıklar açılmaz ve kuru göz sendromu ve diğer göz hastalıkları hızlı bir şekilde yaygınlaşabilir.Göz tıkanıklıkları tanı konulduktan sonra doktorun verdiği ilaçlar ile açılır ve bu biraz zaman alır.

Gözün dinlenmesi ve göz sağlığına uygun besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. Göz sağlığınız için kendinizi fazla yormayın ve gözün dinlenmesi için günlük uyku ihtiyacını sağlayın. Aşırı uyku bozukluklarında da göz sağlığına zarar verir. Bu nedenle göz sağlığınız için,dengeyi korumayı bilmelisiniz.

gozz

Gözyaşının salgılanma sistemi,gözün dış kısmında yer alan konjoktiva bezelerinden oluşur. Bu göz sağlığını koruyarak,daha kaygan ve berrak olmasına katkıda bulunur.Göz kapakları burun mesanesine yakındır. Bu nedenle gözyaşının akması burun deliklerinde direk olarak gözyaşı kesesine doğru dökülmeye başlar. Böylece gözyaşı burun kanalından geçerek dışa doğru gözlerden atılır.Göz salgısının burun kanalı ile bağlantısı fazlası ile mevcuttur.

Eğer gözyaşı oluşmuyorsa ve salgılanmıyorsa akla ilk gelen kuruyaş sendromudur .Hastalığın seyri tedaviye edilmedikçe kronik bir hal alır ve göz hastalıkları şiddetle çoğalır. Bunun için göz sağlığı ihmal edilmemelidir. Uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.

Gözyaşı Akmasa Ne Olur ?

goz yasi

Gözyaşı yavaş ve sabit olarak salgılanır. Yavaş üremesi salgının azlığına ,sabit üremesi salgının normal kesede birikip akmasına işaret eder. Arada hız mesafesi epey oynamaktadır. Yavaş bir şekilde akan gözyaşı kuru gözyaşıdır.Sulu gözyaşı ise kesede biriktiği gibi hızlı bir şekilde gözlerden kaygan bir şekilde akmasıdır. Bu sağlıklı bir durumdur.Kuru gözyaşının çeşitli belirtileri bulunmaktadır. Bunun altında yatan temel nedenler şunlardır :

  • Gözlerde batma hissiyatının oluşması sıklıkla gözlemlenen bir belirtidir. Sanki göze bir şey kaçmışçasına kaşınma ve sürekli batma olgusu çoğalır. Kaşıntının nedeni ise batmanın verdiği baskıdır. Bu baskı ,göz duyusunda şiddetlendikçe kaşınma hissi artar ve kişi sürekli gözlerini elleri ile ovuşturur.
  • Göz salgısında meydana gelen yapışkan salgı ,kuru göz sendromunun en sık ortaya çıkarttığı nedenler arasındadır.
    Yapışkanlık gözyaşı şeklinde akarken kirpikler birbirine dolanır ve yapışan kirpiklerin çözülmesi, yıkama sonucu düzelir.Bu salgı, göz kuruluğunun verdiği ciddi işarettir.
  • Göz kuruluğunda artan hassasiyet ve bazı duman ,kokular gözün aşırı derecede sulanmasına sebebiyet verir. Bu yanma egzoz dumanına bağlı ve sigara dumanına bağlı artış gösterir. Göz ağrımaya hatta kanallarda ki tıkanıklıklar çoğalmaya başlar.Sağlıksız gözlerde duman en zararlı etkendir .Gözde kanlanma ve çapaklanma yapar.Bazı kontakt lens kullanımında ise göz kuruluğu çıkmaktadır. Çünkü ,gözler lensten dolayı gözyaşı üretmemeye başlar,salgı her geçen gün daha fazla azalmaya başlar.
  • Kuru göz sendromunda beklenmedik sulanma aşırıya kaçtığında göz kapakçığı ve duyusu bunu hazmetmemeye başlar ve bu olgu, gözün anormal bir salgı üretmesine neden olur. Yapışkan salgının bir diğer nedeni ise olur olmaz,zamansız sulanmaların aşırıya kaçma şeklidir.
  • Kurugöz sendromunun bir diğer sebepleri ise,gözyaşı üretiminin neredeyse hiç salgılanmaması ve yavaşlama hızının artmasıdır. Her ne kadar bu duygusuzluk gibi görünse de bazı kişiler ağlayamıyor ve dışarıdan farklı izlenimler yaratıyor.
  • Göz kanalında oluşan bu tıkanıklıklar yüzünden ,ağlama olgusu azalır.Gözden tek bir damla yaş akmaz. Bu bir hastalık türüdür.Ayrıca göz sendromuna eşlik eden ağız kuruluğu.menopoz sonrası birlikte görülür. Bu iki sendromun oluşması bir diğer değişik ,Sjogren sendromunu ortaya çıkartır.
  • Suni göz yaşlarının meydana gelmesi için kullanılan bazı ilaçlar ciddi yan etkiler gösterebilir.İlaçlar bu hastalığa,yan etki yapabilir,bu salgı ilaç kullanımından da ileri gelebilir. Bunun için bu hastalığın tedavisine başlamadan önce ,daha önceden değişik ilaçlar kullanmış iseniz uzman hekiminize bunu bildirmenizde fayda vardır.
  • Kullandığınız damlaların isimlerini de aynı şekilde bildirmeniz gerekir. Uzman hekim tanıyı koymadıkça kurugöz sendromuna kapılıp, rastgele damla kullanımında bulunmayınız. Bazı damlalar gözün yapısına ve işlevine zarar verebilmektedir.

Kuru Göz İle İlgili Videolar

Kuru göz nedir? Belirtileri nelerdir? – Doç. Dr. Emrullah Taşındı

https://www.youtube.com/watch?v=lc5JEZfwDgM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu