Gezi RehberiTarih

Anıtkabir Nasıl Yapılmıştır? İçerisinde Hangi Bölümler Vardır?

Türkiye Cumhuriyetini kuran, Kurtuluş Savaşımızın ve devrimlerin önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün yattığı bir anıt olan Anıtkabir, her yıl belli dönemlerde Atatürk’e olan minnetleri kabul etmek için dolar taşar. Milyonların ziyaret ettiği Anıtkabir, Ankara’nın Çankaya semtinde bulunan Rasattepe’nin üzerine kurulmuştur. Yeni adıyla “Anıttepe” adını alan bu tepe, pek çok yerli yabancı turisti ağırlamaktadır.

Anitkabir yapımı 12

Tüm Türk milletinin en önemli ortak değeri olan, ülkemizin kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yumarak hepimizi derin bir acıya sevk etmiştir. Aramızdan bedenen ayrılsa da hala fikirlerini ve devrimlerini sürdürmekten gurur duymaktayız.

Hepimizin hassas noktası olan ulu önderimizin yattığı Anıtkabir’in yapılış aşamaları ve Anıtkabir hakkında önemli bilgiler işte bu yazımızda.

Anitkabir yapımı 4

Türk Milletinin Acı Günü: 10 Kasım 1938

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de vefat ettiğinde henüz Anıtkabir yapılmamıştı. Bu nedenle Atatürk’ün naaşı Ankara’da bulunan Etnografya Müzesi’ne defnedilmiştir. Ebediyete uğurlanan Atatürk, bu müzede  10 Kasım 1953 tarihine kadar vücudu bozulmayacak şekilde muhafıza edildi. İstiklal Harbi’mizin kahramanı geçici olarak tam 15 yıl boyunca burada kaldı.

Anitkabir yapımı 16

Anıtkabir İçin Çalışmalar 1940’ta Başladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün defnedildiği Etnografya Müzesi, sadece geçici bir yer olarak belirlenmiştir. Ulu önder için Ankara’da bir anıt yapılmasına karar verildi. Dönemin cumhurbaşkanı Cemal Gürsel döneminde hamleler yapılmaya başlandı. Anıtkabir’in yapılacağı yer öncesinde büyük bir tartışmaya yol açtı. Öyle ki  Mustafa Kemal Atatürk’ün en güzel yere defnedilmesi herkesin ortak isteğiydi.

Anitkabir yapımı 11

Anıtkabir’in yeri, Ankara’nın Çankaya semtindeki Rasathane tepesi olarak belirlendi. Ankara’nın en tepe noktalarından olan bu tepeye yapılacak anıt için proje yarışmaları başlatıldı. Atatürk için emsali görülmeyen bir anıt yapmak isteği üzerine birçok  proje incelendi. Pek çok yerli yabancı mimar ve mühendisler ile görüşüldü.

Yarışma için hazırlanan 49 proje vardı. Yerli yabancı birçok sanatçılar, mimarlar ve mühendisler projelerini sundular. Jüri tarafından Ordinaryüs Profesör Emin Onat ve Doçent Orhan Arda’nın birlikte tasarladıkları projesi birinci olarak, 1944 yılında Rasattepe’de Anıtkabir anıtının temeli atıldı.

Anitkabir yapımı 2

Anıtkabir’in Yapımında Kullanılan Özel Malzemeler

1944 yılında yapımına başlanılan Anıtkabir için,  Çankırı’dan rengi sarı ve griye çalan renkte taşlar getirtildi. Bunun yanı sıra, Atatürk’ün lahdini oluşturacak mermer ise Bilecik ilimizde hazırlatıldı. Anıtkabir’in çeşitli bölümlerinde yer verilen 42 tonluk mermer ise Osmaniye’den getirtildi. Tüm maliyeti 20 milyona mal olan Anıtkabir’in yapımı 1952 tarihinde tamamlandı.

Anıtkabir’in İçerisinde Neler Var?

Anitkabir yapımı 15

  • Barış Parkı

Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünyanın barış içerisinde yaşaması gerektiği fikrine atfen Anıtkabir içerisinde Barış Parkı ismi verilen bir orman yetiştirildi. Bu ormanda ise dünya üzerindeki pek çok ülkeden fidan getirtilerek buraya dikildi. 120 çeşit fidan bulunan Barış Parkı’nda yaklaşık 48.500 ağaç, süs bitkisi ve süs ağacı bulunmaktadır.

Anitkabir yapımı 6

  • Anıt Bloğu

Anıtkabir’in asıl bölümünü oluşturan Anıt Bloğu; Aslanlı Yol, Mozole ve Tören Meydanından oluşmaktadır. Birbirleri ile simetrik bir şekilde yerleştirilen bu üç yere ulaşabilmek için Tandoğan Kapısı’ndan giriş yapmanız gerekmektedir. Barış Parkını Geçtikten sonra Aslanlı Yol karşınıza çıkacaktır. 262 metrelik bu yolu yürüdükten sonra Tören alanına varabilirsiniz.

Anitkabir yapımı 8

Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının yer aldığı kısma verilen isim ise Mozole’dir.  Nöbetleşe olarak 2 asker burada beklemektedir. Mozole’ye ulaşabilmek için 42 tane basamak çıkmanız gerekmektedir.  Burada Atatürk’ü sembolik anıtı vardır.

Anitkabir yapımı 3

  • Mezar Odası

Yüce Atatürk’ün naaşı aslen bu odaya defnedilmiştir; fakat içeriye kimse alınmamaktadır. Çelik bir kapıyla korunmaktadır. Mezarın etrafında 32 ülkeden getirilmiş kum bulunmaktadır. Çelik kapısının önündeki ekran, içerisinin anlık görüntüsünü vermektedir. Bir asker tarafından korunmaktadır.

Anitkabir yapımı 9

  • Anıtkabir Atatürk Müzesi

Müze olarak ziyaret edilen bu bölümde,  Atatürk’ün geniş kütüphanesi, kıyafetleri, özel eşyaları, silahları, birçok yemek takımları gibi daha pek çok değerli eşya sergilenmektedir. 2 katlı olan müzede, toplam 12 adet oda vardır.

Anitkabir yapımı 13

  • İsmet İnönü Lahiti

Milli mücadelenin en önemli isimlerinden olan İsmet İnönü’nün lahdi bu alanda bulunmaktadır. Fakat gerçek naaşı burada olmadığı için bu mezar semboliktir. Gerçek mezarı en alt katta bulunmaktadır.

Anitkabir yapımı 14

Bunların yanı sıra Anıtkabir’de Barış Kulesi, İstiklal Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, İnkılap Kulesi, Sanat Galerisi ve Atatürk Anıtkabir Müzesi gibi daha pek çok ziyaret edilip gezilebilecek alanlar mevcuttur. Her Türk insanın ölmeden mutlaka görmesi gereken yerlerden bir tanesi olan Anıtkabir, özellikle özel günler haricinde rahatlıkla gezilebilecek yerlerdendir.

https://www.youtube.com/watch?v=HRyctL79nRE

Kaynak
mimdap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu