Anevrizma Nedir? Anevrizma Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Genel olarak belirgin belirtileri olmayan, yırtılma veya patlama durumunda ölümcül sonuçları bulunan problemlere Anevrizma denir. Vücutta herhangi bir bölgede meydana gelebileceği gibi çoğunlukla beyinde görülür. Yol açabileceği sorunlar, riskleri, görüldüğü yaş aralıkları gibi birçok bilgiyi sizlerle bu yazımızda paylaştık. İşte anevrizmanın ne olduğu, belirtileri ve tedavileri…
Anevrizma Nedir?
Anevrizma, kan damarlarında zayıflık sebebiyle oluşan çıkıntı veya baloncuklara denir. Beyin damarları, aort gibi bölgeler anevrizmaların sıklıkla yerleştiği bölgeler olarak görülür. Beyin anevrizmaları atardamar duvarındaki kan damarlarının incelmesi sebebiyle oluşurlar. Aortta oluşan anevrizmalar vücudun ana arterini etkilemektedir. Beyinde oluşan anevrizmalar MR veya tomografiye bakıldığında çıkıntı ya da balonlar dalında asılı meyve görüntüsüne sahip olarak ayırt edilir.
Anevrizmaların çoğu semptom göstermemektedir. Ayrıca tehlikeli olmayanları da bulunur. Bunların aksine birçoğu da tehlikeli olur. Özellikle beyin anevrizması oluşan 10 kişiden birinde bu baloncukların patlamasıyla beyin kanaması ortaya çıkar.
Anevrizmaların Belirtileri ve Risk Grupları
Beyinde meydana gelen anevrizmaların çoğu öncesinde semptom göstermemektedir. Bu sebeple bir sağlık sorununa yol açmaz. Patlamasıyla beyin kanaması başta olmak üzere riskli durumlar oluşmaya başlar. Göz kapaklarından ani düşüklük, şiddetli baş ağrıları, çift görme gibi belirtiler ise beyin kanaması belirtileridir. Aort damarında oluşabilecek ve patlayabilecek anevrizmalar ise iç kanama gibi hayati tehdit oluşturabilir. Sırt ağrısı, karın ağrısı ve karın kısmında atış hissi veren şişlikler belirtiler arasında yer alabilir.
Bir anevrizmanın oluşumu ve yırtılma riskleri kişiden kişiye değişebilmektedir. Anevrizmalar çoğunlukla 35-60 yaş arası insanlarda görülmektedir. Erkeklere kıyasla daha sıklıkla kadınlarda ortaya çıkar. Sigara, yüksek tansiyonu bulunan, obezite, alkol, uyuşturucu madde kullanımı gibi etkenler anevrizma oluşumu için önemli risk faktörleri arasında yer alır.
Anevrizmaların Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Anevrizmaların tedavilerin haliyle anevrizmanın yeri ve tipine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Göğüs ve karındaki zayıflayan bir damarda oluşan anevrizmaları için, endovasküler stent greft ismi verilen bir ameliyat gerekebilir. Abdominal aort anevrizması ameliyatıyla tedavi de bir başka yoludur. İki ameliyatta anevrizmanın tipi ve boyutuna bağlı olarak değişir. Yıl içerisinde 1 cm’den hızlı olarak büyüyen ve belirtiler oluşturan anevrizmalar da bu ameliyatlar zorunlu olabilmektedir.
Beyin anevrizmalarında ise yırtılma veya patlama sonrasında iki etkin tedavi yöntemi bulunur. Bunlar Endovasküler tedavi ve cerrahi kliplemedir. Bu işlemler açık cerrahi veya kapalı cerrahi olarak iki yöntemle de yapılabilmektedir. Henüz kanama veya patlama olmayan anevrizmalara ise hastanın yaşı, şikayetleri, anevrizmanın tipi ve yerine bakılarak karar verilir.