Ayla Algan

Ayla Algan
Tam adı: Ayla Algan
Doğum tarihi: 29 Ekim 1937
Doğum yeri: İstanbul / Türkiye
Boyu: 1.62 m
Ailesi: Vedat Kasman, Nevzat Kasman
Eşi: Beklan Algan (e. ?–2010)
Çocuk (ları): Sevi Algan
Mesleği: Oyuncu, şarkıcı
Aktif Yılları: 1961 yılından bu yana
imdb-logo Ayla Algan
youtube-chanel Ayla AlganAyla AlganAyla AlganSpotify'den dinle Ayla Algan
Sosyal Medyada
instagram-hesabi Ayla Algan twitter-hesabi Ayla Algan
Başlıklar

Hakkında

Ayla Algan kimdir? Ayla Algan, 29 Ekim 1937 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Türk oyuncu ve şarkıcıdır. Babası, tüccar Vedat Kasman, annesi ressam olan Nevzat Kasman’dır. Çocukluğundan beri sanatla iç içe büyüyen Algan, piyano, bale ve şan üzerine dersler almıştır. Ortaokulu İstanbul’da Notre Dame de Sion‘da, liseyi ise Fransa‘da Versailles Lisesi’nde tamamlayarak mezun olmuştur.

Lisey bitirdiğinde o dönem tanıştığı Beklan Algan ile evlenmiştir. New York‘ta yaşamaya başlayan Algan, Actors Studio’da eğitim alırken ilk sahne tecrübesini yaşamış ve Off Brodway‘de birçok oyunda rol almıştır. 1960’daTürkiye’ye dönüş yaparak İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda çalışmaya başlamış ve 1961’de Türkiye’de Tarla Kuşu isimli oyunla ilk kez sahne almıştır.

1961 yılında sahneledikleri Hamlet oyununda hem Ophelia’yı hem de Hamlet’i erkek giysileri içinde canlandırmıştır. 1966 yılında Muhsin Ertuğrul‘un istifasıyla Algan’da Şehir Tiyatroları’ndan ayrılmıştır.

1964’te yönetmen koltuğunda Ertem Göreç’in yer aldığı, Karanlıkta Uyananlar isimli filmle ilk defa sinema alanında çalışmalara başlamıştır. 1966 yılında Ah Güzel İstanbul filminde ilk kez başrol olarak yer almıştır.

Yunus Emre‘yi şiir ve felsefesini Fransızca, Almanca ve İngilizce olarak yorumlayarak yurtdışında tanıtmış dünyaya yaymıştır.

1971’de Paris‘in en ünlü konser salonlarından biri olan Olympia‘da sahne almıştır. 1972-1979 senelerinde Paris’te yaşamış ve müzikle ilgilenmeye başlamıştır. 1973 yılında Uluslararası Altın Orfe Müzik Yarışması‘nda Bulgaristan‘da I Love You isimli şarkısıyla ikinci olmuştur. Aynı yıl Ayla Algan, Devlet Sanatçısı ünvanı almıştır. UNICEF Onur Ödülü’ne de layık görülmüştür.

Polonya‘da 1977’de düzenlenen Pop Müzik Yarışması’nda (Kara Kartal) Aigle Noire isimli şarkısıyla birinci olmuştur. 1980’de Berlin‘e giderek, dört yıl boyunca Schaubühne Tiyatrosu’nda eşi Beklan Algan ve Şener Şen, Tuncel Kurtiz, Macit Koper gibi isimlerle işçi tiyatrosu yapmıştır.

Halen sanat hayatına devam eden Ayla Algan, bugüne kadar birçok televizyon dizisinde ve filmde rol almıştır. Aynı zamanda Yaratıcı Çağdaş Tiyatro Teknikleri kursuyla birçok oyuncuya oyuncu koçluğu yapmaktadır.

Plakları

  1. 1971 – Aşk Hikayesi/Gel Yanıma Yanıma
  2. 1971 – Selvi Boylum/Oy Alim Oy
  3. 1972 – Yalan/N’idem
  4. 1972 – Tchaka Tchaka Zuktu/ Summer İs Love/ Blue Spirit
  5. 1972 – Qu Se Cache La Verite?
  6. 1973 – Laf Aramızda/ Aşk Mı Bu
  7. 1974 – Beni Bana Sor/I Love You
  8. 1974 – Dolsun Kadehler/Doldur Dostum Doldur
  9. 1974 – Gel Mehmedim Alnından öpeyim
  10. 1975 – Dünya Tersine Dönse/Sende Katıl Bize
  11. 1975 – Hamsi Balığı gibi/Ne De Olsa Karın
  12. 1976 – Versin Tanrı İstemeden/ Bak Şu Adama Aşık Oldu
  13. 1976 – Zühtü/Hatçem
  14. 1977 – Aigle Noire (Kara Kartal)
  15. 1978 – Gönlümdeki Saraya/Küçük Bir Kız
  16. 1978 – Tchaka Tchaka Zuktu

Albümler

  1. 1976 – Ayla Algan (Coşkun Plak)
  2. 1977 – Aşka Veda (Coşkun Plak)
  3. 1972 – Yunus Emre
  4. 2008 – En İyileriyle Ayla Algan (Ossi Müzik)

Filmografisi

  1. Köstebekgiller Gölgenin Tılsımı – 2016
  2. Kurtlar Vadisi Pusu – 2015
  3. Tut Sözünü – 2015
  4. O Hayat Benim – 2014
  5. unutulmaz – 2010
  6. Yüreğine Sor – 2010
  7. Ezber (Kısa Film) – 2009
  8. Ayda – 2007
  9. Şöhret Okulu – 2007
  10. Binbir Gece – 2006
  11. Patroniçe – 2004
  12. Ziyaret – 2004
  13. Arapsaçı – 2004
  14. Aliye – 2004
  15. Yadigar – 2004
  16. Metropol Kabusu – 2003
  17. Hızma – 2002
  18. Havada Bulut – 2002
  19. Biz Size Aşık Olduk – 2002
  20. O da Beni Seviyor – 2001
  21. Yıldız Tepe – 2000
  22. Hanım Ağa – 2000
  23. Üzgünüm Leyla – 2000
  24. Kurşun Kalem – 2000
  25. Harem Suare – 1999
  26. Şükran Büfe – 1999
  27. Sıdıka – 1997
  28. Ali (Sakın Arkana Bakma) – 1996
  29. Beşi Bir Yerde – 1996
  30. Doktora Bak Doktora – 1994
  31. Yaz Yağmuru – 1993
  32. Kız Kulesi Aşıkları (Hera ile Leandros) – 1993
  33. Seni Seviyorum Rosa – 1992
  34. Dört Mevsim İstanbul: İstanbul Bir Özlemdir – 1990
  35. Çil Horoz – 1987
  36. Eksik Etek – 1976
  37. Salak Bacılar – 1975
  38. Gölgedeki Adam – 1970
  39. Son Söz Benim – 1970
  40. Yılan Soyu – 1969
  41. Zilli Nazife – 1967
  42. Ah Güzel İstanbul – 1966
  43. Biraz Kül Biraz Duman – 1966
  44. Yıldız Tepe – 1965
  45. Serseri Aşık – 1965
  46. Karanlıkta Uyananlar – 1964

Videoları

Fotoğrafları

KULLANICILAR BUNLARA DA BAKTI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu