Andropoz (Erkek Menopozu) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Andropoz, erkeklerde yaşa bağlı olarak meydana gelen cinsel işlev bozukluğuna verilen bir isimdir. Halk arasında erkek menopozu olarak da bilinir.
Kadınlar belli bir yaşa geldikten sonra menopoz adı verilen bir döneme girer ve doğurganlıkları azalır. Erkeklerde de belli bir yaştan sonra testosteron seviyelerinden düşme meydana gelir. Buna da andropoz ya da erkek menopozu adı verilir.
Andropoz Belirtileri Nelerdir?
Andropozun başlangıcı, erkeklerde aşağıda saydıklarımız da dahil olmak üzere önemli fiziksel, psikolojik ve duygusal değişikliklere sebep olabilir;
- Konsantrasyon kaybı
- Düşük enerji seviyeleri ve yorgunluk
- Davranış ve ruh halindeki değişim
- Depresyon
- Düşük cinsel dürtü
- Erektil disfonksiyon
- Terleme
- Kemik erimesi
- Ani ateş basmaları
- Vücuttaki tüylerde azalma
- Cinsel isteksizlik
- Alınganlığın artması
- Güç kaybı
- Hafıza problemleri
- Uykusuzluk
Andropozun Nedenleri Nelerdir?
Andropoz genellikle düşük testosteron seviyeleri ile tetiklenir. Testosteron, vücut ve yüz kılı, ses tonu, kas gücü, cinsel istek ve rekabetçi davranış gibi erkek fiziksel özelliklerinden sorumludur. Testisler, erkekler yaşlandıkça daha az testosteron üretir.
Bununla birlikte, testis kanseri ve testislerin cerrahi olarak çıkarılması gibi bazı tıbbi durumlar da andropozu tetikleyebilir. Çok düşük testosteron seviyelerini korumak için anti-testosteron tedavisi alan prostat kanseri hastaları da andropoz yaşayabilir.
Andropozun Tedavisi
Yaşa bağlı düşük testosteronu olan erkekler için testosteron tedavisine ilişkin öneriler değişiklik göstermektedir. Bazı uzmanlar, yaşa bağlı düşük testosteronu olan erkeklere, belirtilerin varlığı olmadan testosteron tedavisi uygulanması önermektedir. Testosteron tedavisine başlamayı seçerseniz, doktorunuz testosteronun uygulanabileceği farklı yolları, hedef seviyeleri ve takip testlerini açıklayacaktır.
Bazı erkekler için testosteron tedavisi, testosteron eksikliğinin rahatsız edici belirtilerini hafifletir. Diğerleri için faydalar net değildir ve olası riskler de vardır. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, testosteron tedavisi metastatik prostat ve meme kanserinin büyümesini teşvik edebilir. Testosteron tedavisi ayrıca kalp krizi ve felç riskini artırabilir ve damarlarda kan pıhtılarının oluşumuna katkıda bulunabilir.
Yakın gelecekte çocuk sahibi olma gibi bir isteğiniz, meme kanseri, prostat kanseri, tedavi edilmemiş şiddetli obstrüktif uyku apnesi, kalp yetmezliği ve trombofili gibi rahatsızlıklarınız varsa yada yakın zamanda geçirdiyseniz doktorunuz büyük ihtimalle testosteron tedavisine başlamamanızı önerecektir.
Testosteron seviyenizin düşük olabileceğini tahmin ediyorsanız, doktorunuzla belirtileriniz ve tedavi seçenekleriniz hakkında görüşmenizde fayda var. Doktorunuz tedavinin artılarını ve eksilerini tartmanıza yardımcı olacaktır.