Sağlıklı Yaşam

Alkolün Vücut Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Tek bir seferde veya zaman içerisinde çok fazla içmek sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. İşte alkolün vücudunuzu nasıl etkileyebileceği;

alkolun vucuda etkileri

Beyin

Alkol, beynin iletişim yollarına müdahale eder ve beynin görünüşünü ve çalışma şeklini etkileyebilir. Bu aksaklıklar ruh halini ve davranışını değiştirebilir ve net düşünmeyi ve koordinasyonla hareket etmeyi zorlaştırabilir.

Kalp

alkol un etkileri

Uzun süre ya da tek bir defada çok fazla içki içmek kalbe zarar verebilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere sorunlara neden olabilir:

  • Kardiyomiyopati – Kalp kasının gerilmesi ve sarkması
  • Aritmi – Düzensiz kalp atışı
  • inme
  • Yüksek tansiyon

Karaciğer

alkol ve karaciger 800x520

Ağır içme karaciğere zarar verir ve aşağıdakiler dahil çeşitli problemlere ve karaciğer iltihaplarına yol açabilir:

  • Steatoz veya yağlı karaciğer
  • Alkolik hepatit
  • fibrosis
  • Siroz

Pankreas

alkol ve Pankreas 800x451

Alkol, pankreasın nihayetinde pankreatite yol açabilecek toksik maddeler üretmesine, tehlikeli bir iltihaplanma ve pankreastaki kan damarlarının şişmesini uygun şekilde sindirimi önler.

Kanser

 

Araştırma çalışmalarının kapsamlı incelemelerine dayanarak, alkol içmek ve çeşitli kanser türleri arasındaki ilişkinin güçlü bir bilimsel görüş birliği vardır. Kanserojenler Raporunda, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı Ulusal Toksikoloji Programı, bilinen bir insan kanserojen olarak alkollü içecek tüketimini listeler.

Araştırma kanıtı, bir kişinin daha çok alkol almasının, bir insanın zaman içinde düzenli olarak daha fazla alkol almasının alkolle ilişkili bir kanser geliştirme riskini yükselttiğini göstermektedir. 2009’daki verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm kanser ölümlerinin yüzde 3,5’i (yaklaşık 19,500 ölüm) alkolle ilişkiliydi.

Alkol tüketimi ile aşağıdaki kanser türlerinin gelişimi arasında net desenler ortaya çıkmıştır:

Baş ve Boyun Kanseri:

Alkol tüketimi belli baş ve boyun kanserleri, özellikle ağız boşluğu kanserleri (dudaklar hariç), farenks (boğaz) ve gırtlak (ses kutusu) için önemli bir risk faktörüdür. Günde 50 veya daha fazla gram alkol tüketen kişiler (günde yaklaşık 3.5 veya daha fazla içecek), bu kanserlerin gelişme riskini azaltmaktan en az iki ila üç kat daha fazla risk taşır. Ayrıca, bu kanserlerin riskleri, bu miktarda alkol tüketen ve aynı zamanda tütün kullanan kişiler arasında büyük ölçüde daha yüksektir.

alkol ve kanser 800x450

Özofagus Kanseri:

Alkol tüketimi, özofagus skuamöz hücreli karsinom adı verilen belirli bir özofagus kanseri tipi için önemli bir risk faktörüdür. Ek olarak, alkolü metabolize eden bir enzim eksikliğini miras alan kişilerin, alkolle ilişkili özofagus skuamöz hücreli karsinom riskinde önemli derecede artış olduğu bulunmuştur.

 

Karaciğer Kanseri:

Alkol tüketimi, karaciğer kanseri (hepatoselüler karsinom) için bağımsız bir risk faktörü ve birincil nedenidir. (Hepatit B virüsü ve hepatit C virüsü ile kronik enfeksiyon, karaciğer kanserinin diğer önemli nedenleridir.)

Meme Kanseri:

100’den fazla epidemiyolojik çalışma, alkol tüketimi ile kadınlarda meme kanseri riski arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Bu çalışmalar sürekli olarak artan alkol alımına bağlı olarak meme kanseri riskinde bir artış olduğunu bulmuşlardır.

Bu çalışmaların 53’ünde (toplam 58.000 meme kanseri olan kadın dahil) yapılan bir meta-analiz, günde 45 gramdan fazla alkol içen kadınların (yaklaşık üç içki), sigara içmeyenlerin meme kanseri gelişme riskinin 1.5 katı olduğunu göstermiştir. (mütevazı bir artış riski). Meme kanseri riski tüm alkol alım seviyelerinde daha yüksekti: Günde tüketilen her 10 gram alkol için (bir içecekten biraz daha az), araştırmacılar meme kanseri riskinde küçük bir yüzde (7) artış gözlemledi.

Birleşik Krallık’taki (Kadınlarda meme kanseri olan 28.000’den fazla kadını içeren) Milyon Kadın Çalışması, düşük ve orta dereceli alkol tüketimi seviyelerinde meme kanseri riskinin daha yeni ve biraz daha yüksek bir tahminini sağlamıştır. Günde 10 gram alkol tüketimi Meme kanseri riskinde yüzde 12’lik bir artış ile ilişkili bulunmuştur.

Kanser Kolorektal:

Alkol tüketimi, kolon ve rektum kanserleri riskinin orta derecede artmasıyla ilişkilidir. Alkol tüketimi ile kolorektal kanser riski arasındaki ilişkiyi inceleyen 57 kohort ve vaka kontrol çalışmasından oluşan bir meta-analiz, günde 50 veya daha fazla gram alkol (yaklaşık 3,5 içecek) içenlerin kolorektal kanser geliştirme riskinin 1,5 katı olduğunu göstermiştir. kırışıksızlar veya ara sıra içen kişiler olarak. Günde tüketilen her 10 gram alkol için kolorektal kanser riskinde küçük (yüzde 7) bir artış oldu.

Alkolün Vücuda Etkileri İle İlgili Videolar:

Kaynak
Youtube

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu