DepremEv ve Bahçe

Akıllı Bina Nedir? Diğer Binalardan Farklı Kılan Unsurlar Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Akıllı bina kavramını kullanırken genellikle akla ilk gelen ısı, iletişim ve güvenlik gibi binanın otomasyon sistemleridir. Ancak bu kavramda, yapıda kullanılan malzemelerin mühendislik özellikleri kadar binanın statik ve dinamik yapısının (deprem yüklerine karşı dayanıklılığı) da dikkate alınması gerekmektedir. Akıllı binanın amacı maksimum güvenlik, maksimum fayda, maksimum işlevsellik ve maksimum tasarruftur.

Akıllı Bina Nedir? Diğer Binalardan Farklı Kılan Unsurlar Nelerdir?

Akıllı bina kavramı, 1980’lerin başında ABD’de ortaya çıktı. Bu kavrama göre akıllı bina, bina içindeki ve dışındaki durum hakkında farkındalık sağlar. Kaynak ve enerji tüketimini en aza indirerek en verimli, konforlu ve güvenli ortamı yaratır. Binadaki nesneler ve insanlar arasındaki etkileşimi kolaylaştırır.

Akıllı Bina Özellikleri Nelerdir?

Forbes dergisi tarafından yayınlanan bir makaleye göre, akıllı bir binanın temel özellikleri şunlardır;

  • HVAC sistemlerini optimize etme
  • Enerji tüketimini azaltmak
  • Bina güvenliğini en üst düzeye çıkarmak
  • Akıllı sensörler
  • Uzaktan kontrol edebilme
  • Depreme dayanıklılık

Akıllı Binaları Farklı Kılan Unsurlar Nelerdir?

akilli bina nedir 1

Günümüzde birçok mimari yapının, akıllı bina teknolojisinden tamamen ya da büyük ölçüde yoksun olduğu söylememiz gerek. Bu binalarda enerji tasarrufu, dış cephelerin karbon emisyonlarını düşürmesi veya güvenlik ve gözetim sistemlerinin bulunması gibi özellikler yoktur. Akıllı binalar ise enerjinin verimli kullanımı ve kontrolü, güvenlik sistemleri, iletişim ve haberleşme sistemleri ve merkezi yönetim sistemlerine sahiptirler.

Bu yapılar, kullanıcı konforunu en üst düzeye çıkarabilirler. Ancak tam anlamıyla akıllı bina olabilmeleri için tasarım sürecinde merkezi denetim ve işletmeyi sağlayan alt sistemlerin bütünsel olarak ele alınması gerekmektedir.

Akıllı binalar, enerji verimliliği açısından ömür boyu minimum enerji tüketimi için tasarlanır. Isıtma, aydınlatma ve temizlik sistemleri, minimum enerji harcayacak şekilde tasarlanır. Örneğin, ısıtma sistemleri, hava sıcaklığına göre ayarlanarak enerji tasarrufu sağlar. Aydınlatma sistemleri ise gün ışığından en fazla fayda sağlayacak şekilde tasarlanır ve havalandırma sistemleri için güneş enerjisi kullanılabilir.

akilli bina nedir 3

Güvenlik sistemleri, bina malzemelerinin seçiminden başlayarak oluşturulur. Mühendislik aşamasında, deprem gibi afetlere karşı daha güvenli çözümler sunmak için farklı montaj teknikleri kullanılır. İnsanlar ve yüksek teknolojik donanımlar ile binaların giriş ve çıkışları için güvenlik sağlanır.

Bina içindeki sistemlerin kusursuz işleyişi, aynı zamanda personelin etkili bir şekilde koordine edilmesini de içerir. Bu nedenle, bina içindeki insanların haberleşmesi, kablosuz internet, telsiz sistemi, videotext ve telekonferans sistemi gibi iletişim ve haberleşmeyi kolaylaştıran alt yapı da mevcuttur.

Ayrıca, iş yeri amaçlı kullanımlar için, akıllı binaların mimarisinde çalışanların rahatlığını ve konforunu sağlayacak artı mekanlar yer alır. İş yeri otomasyonunda, bilgisayar destekli sistemler, merkezi bilgi paylaşım servisleri, uzak sunucu yedeklemesi gibi birçok sistem akıllı binalarda bulunabilir.

akilli bina nedir 4

Akıllı bina teknolojisi, enerji kullanımı, konfor, güvenlik ve verimlilik standartlarını yüksek seviyelerde tutan yapılar olarak karşımıza çıkar. İşbank Kuleleri, Dünya Ticaret Merkezi ve Yapı Kredi Bankası Operasyon Merkezi Binası bu özelliklere sahip akıllı bina örnekleri arasında gösterilebilir. Bu binalarda fotoselli aydınlatma, duman ve sıcaklık sensörleri, gazlı söndürme sistemleri gibi teknolojiler akıllı bina teknolojisinin bir parçasıdır.

Akıllı Bina İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu