Akciğer Sönmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Pnömotoraks hastalığı olarak bilinen Akciğer Sönmesi durumu hakkında merak edilen birçok bilgi bulunmaktadır. Farklı sebeplere bağlı olarak gelişen bu hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Bizde bu yazımızda sizle için Akciğer sönmesine dair bilgileri topladık.
Akciğer Sönmesi Nedir?
Pnömotoraks hastalığı, halk arasında akciğer sönmesi olarak bilinen birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilen bir hastalıktır. Akciğerlerde bulunan havanın göğüs kafesi içine dolması sonucunda akciğer çökmeye ve işini yapamamaya başlar. Akciğerleri çevreleyen akciğer üzerinde yapışık zar bulunur. Bu zarla göğüs duvarının iç zarı arasında arasında normal durumlarda hava bulunmaz. Akciğer sönmesi yani Pnömotoraks durumunda bu iki zarın arasına hava girer. Burda biriken hava fazla ise kalp ve karşı akciğere baskı yapmaya başlar.
Pnömotoraks, spontan yani kendiliğinden ve spontan olmayan olarak iki ana başlığa ayrılmaktadır. Bül ve bleb ismindeki olaylar ile akciğer üzerinde büyük ve küçük hava kesecikleri oluşur. Bu durum spontan pnömotoraksın en sık sebebidir. Bu hava kesecikleri patlayarak akciğer içerisinde göğüs kafesine hava sızar ve akciğerlerin balon gibi sönmesine sebep olur.
Akciğer Sönmesinin Belirtileri Nedir?
Ciddi Pnömotoraks’ın en belirgin belirtileri arasında ani gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı bulunmaktadır. Genellikle yavaş klinik belirtiler vermesine rağmen nadiren ani ve şiddetli gelen göğüs ağrıları gibi belirtiler verebilmektedir. Bu tarz şiddetli göğüs ağrısı belirtisi durumları o kadar şiddetli olmaktadır ki çoğunlukla kalp krizi ile karıştırılmaktadır.
Pnömotoraks aynı zamanda KOAH’lı hastalarda daha sık görülen bir hastalıktır. Bu hastaların öncelikli olarak şikayeti nefes darlığı olmaktadır. Spontan pnömotoraks hastalığı sigara içen, uzun boylu, zayıf, kambur ve genç yetişkin olan erkeklerde daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda pilot ve dalgıç benzeri meslek grupları hedef olabilmektedir. Özellikle erkeklerde kadınlardan 6 kat daha fazla bu hastalığa denk geldiği görülmektedir.
Hastalığın belirtileri arasında sırt ve karın ağrıları da yer almaktadır. Bazı durumlarda bu hastalıkta hiçbir belirtisi olmayan hastalarda bulunmaktadır.
Akciğer Sönmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Pnömotoraks hastalığının tedavisi sürecinde 4 temel ilke bulunur. Akciğerlerin genişlemesini sağlamak, şikayetlerin ortadan kaldırmak, komplikasyonları önlemek ve son olarak nüksetmesini önlemek şeklindedir. Hastalıkta yapılacan ilk durum oksijen desteğidir. Hava miktarı az olan kişilere uygulanmaktadır.
Bir diğer yol ise iğne aspirasyonudur. Yüzde 15’ten büyük Pnömotoraks alanı varsa hava kesilene kadar iğneyle boşaltılmaktadır. Orta ve büyük derecelerde Pnömotoraks durumunda akciğer ve kalbe baskı fazla ise Tüp Torakostomi denilen yöntem kullanılır.
Göğüs duvarının cerrahi olarak açılması da en yaygın yöntemlerdendir.