Sağlıklı Yaşam

Glokom Nedir, Belirtileri Nedir? Neden Olur?

instagram takipçi hilesi

Glokom, göz küresini beyne bağlayan görme sinirinde meydana gelen bir grup göz hastalığıdır. Gelişmiş glokom kalıcı olarak bulanık ve soluk görmeye ya da  körlüğe neden olabilir. Erken ve orta evre glokomlar genellikle belirti göstermez. Bu nedenle, hastalığı geliştirip geliştiremeyeceğinizi belirlemek için bir göz doktoru tarafından düzenli olarak muayene edilmesi önemlidir.

Birçok durumda, glokomun neye neden olduğunu tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, artan göz tansiyonu, hastalığı geliştirmek için en yaygın risk faktörüdür. Göz tansiyonunuz normal olsa bile glokom geliştirmek mümkündür. Şu anda, glokom tedavisi normal olsa bile göz tansiyonunuzu düşürmeyi amaçlamaktadır.

Glokomun tedavisi, kaybedilen görüşü geri getirilemez. Fakat tedavi ek görme kaybı olasılığını azaltabilir. Bu nedenle glokomun taranması ve erken tespiti çok önemlidir.

glokom 1

Glokomun Belirtileri Nelerdir?

Glokomlu hastaların çoğu, periferik görüşlerinin bir kısmını kaybetmeden önce herhangi bir belirti fark etmezler. Genellikle, hastalık ilerleyene kadar hasta tarafından hissedilmez.

Diğer belirtiler mevcut olduğunda şunları olabilir;

  • Gözde ağrı
  • Gözde kızarıklık
  • Bir ya da her iki gözde bulanık görme
  • Işıkların etrafında yabancı uçan cisimler görmek
  • Görme daralması

glokom 2

Glokom Nasıl Tedavi Edilir?

Glokom tedavisinin amacı, inmeyi önlemek için kan basıncını kontrol etmek gibi gözdeki basıncı kontrol ederek daha fazla görme kaybını önlemektir. Glokomun başarılı bir şekilde tedavi edilmesinin birkaç yolu vardır:

  • Göz damlası ya da hap şeklinde ilaçlar, gözde üretilen sıvı miktarını azaltarak ve drenajı artırarak basıncı düşürür. Aynı anda bir ya da daha fazla ilaç kullanılabilir.
  • Ayakta uygulaması yapılan lazer tedavisi, gözdeki basıncı azaltmak için kullanılır. Lazer trabekuloplasti adı verilen bir prosedür, açık açılı glokomlu hastalarda sıvı drenajını iyileştirir. Kapalı açılı glokomu olan insanlar genellikle iriste yani gözün renkli kısmında küçük bir açıklık yaratarak drenaj açısının açılmasına izin veren lazer iridotomi adı verilen bir prosedürle tedavi edilmelidir.
  • Doğal olanı desteklemek için gözde ikinci bir drenaj kanalı oluşturmak için cerrahi gerekebilir. Glokomun cerrahisi genellikle lokal anestezi kullanılarak ayakta tedavi bazında yapılır ve hastanın glokom ilaçlarını azaltmasına ya da ortadan kaldırmasına izin verebilir.
  • Daha ileri vakalar için, yapay glokom drenaj implantı basıncı azaltmaya yardımcı olabilir. İmplant, daha sonra vücuda emilen fazla sıvıyı boşaltmaya yardımcı olur.

glokom 3

Glokom ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=eGkFEjeLN3M

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu