Acıya Duyarlı Olmama Sendromu (CIP) Nedir?
Birçok hastalık türü, kişinin hayatını mahveder. Bazı hastalıklar halk arasında yaygın olarak bilinse de, bazılarına oldukça ender rastlanır. Ender olarak rastlanan hastalıklardan bir tanesi de “acıya duyarlı olmama sendromu” olarak bilinir. Eğer zamanında “Suskunlar” isimli diziyi izlediyseniz bu hastalık size yabancı gelmez. Ancak kişiye neredeyse bir ömür biçen bir hastalıktır. İşte detaylı anlatımıyla acıya duyarlı olmama sendromu nedir, tedavisi var mıdır ve nasıl ortaya çıkar konusu:
Acıya Duyarlı Olmama Sendromu Nedir?
Tıpta oldukça nadir rastlanan bu rahatsızlık kişinin herhangi bir acı ya da ağrıya karşı duyarsız olması, şeklinde kendini belli eder. İnsanlara acıyı hissedememek güzel bir durum gibi gelebilir. Ancak aslında durum hiçte böyle değildir.
İnsanın doğasında mutlu olmak kadar acı çekmek de yer alır. Ancak acıya duyarlı olmama sendromundan muzdarip olan kişiler hem psikolojik hem de fiziksel olarak hiçbir şey hissedemez. Bu hastalık kulağa güzel gibi gelebilir. Örneğin; ağda yaparken acıyı hissedememek ya da biri ile kavga ederken herhangi bir yerin sızlaması güzel gibi görünebilir. Ancak durum hiç de böyle değildir.
Banyoda suyun sıcaklığını ayarlarken bile herhangi bir şey hissedememek ciddi sorunlara yol açabilir. CIP hastası olan bireyler defalarca banyo sıcaklığını ayarlayamadığı için ciddi yanık sorunu ile karşı karşıya kalır.
Acıya Duyarlı Olmama Sendromunun Belirtileri Nedir?
Acıya duyarlı olmama sendromu bebeklik döneminde kendini belli etmeye başlar. Hastalığa yakalanan bireyler, bebekliğinde hiçbir duruma tepki vermezler. Hatta dilini yiyerek kanlar içinde bırakan birçok hasta vardır. Hasta bireylerin acıya tepki vermemesi aileler tarafından fark edilerek telaş uyandırır. Doktora gidildiğinde doktor çeşitli testler yaparak hastalığa teşhis koyar. Bunun dışında acıya duyarlı olmama sendromunun belirtileri şunlardır:
- Bebeklik döneminde parmakları kanatırcasına yeme
- Vücutta herhangi bir yanma olsa da acı hissetmemek. Örneğin; sobaya dokunulduğunda elin kabarması ama acı hissi vermemesi
- Duygusal olarak aşk acısı dışında bir hissin olmaması
- Yemek yerken acı ya da tatlı hissini fark edememek
- Kesik ya da yara oluştuğunda bile hissizlik.
Acıya Duyarlı Olmama Sendromu Tedavisi Nedir?
Acıya duyarlı olmama sendromu dünyada sadece 40 kişide görülür. Hastalık doğuştan meydana gelir. Sebebi tam olarak bilinemeyen hastalık, beyin kaynaklıdır. Bu hastalıktan muzdarip olan kişilerin beyninde acı hissetmeyi sağlayan bölüm bulunmamaktadır.
Bu nedenle acıya duyarlı olmama sendromundan muzdarip kişiler sıcaklık ya da acı hissi meydana geldiğinde farkında olmazlar. Örneğin, yanlış bir hareket sonucu kol ya da bacağında kırık olan kişiler farkında olmadığı için uzuv kaybı yaşayabilir.