8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ortaya çıkış hikayesini bilmeyenler vardır elbet. Her ne kadar bu tarihi gün, “kutlama” adı altında gerçekleşse de, aslında trajik bir hikayeye sahip.
Tarihler 8 Mart 1857 ‘yi gösterdiği gün, yaklaşık 40.000 dokuma işçisinin çoğunun hayata son vedasıydı. Sebebi ise sadece ağır koşullarda çalışmalarının karşılığının biraz iyileştirilmesiydi. ABD’nin New York kentinde bulunan dokuma fabrikasında çalışan kadınlar, işte tam olarak da bu sebeple greve başladılar.
Tarih kaynaklarına göre, işçilerin haklı sebepleri haksızca ve acımasızca bir cevaba dönen kadınların isteği geri çevrilmekle kalmayıp; bütün işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ile devam etti. Hatta bununla da kalmayıp, çıkan yangın sonucu dışarı çıkamayan kadınların, söylemlere göre 129 tanesi, korkunç yangında can verdi.
Bu vehim olayın hikayesini daha detaylı bir şekilde ele alan Selgin Zırhlı Kaplan yazısı, Petrol –iş Kadın Dergisinde yayımlanan bir makalede bulunmaktadır.
O tarihlerde yangının çıkış sebebi ile ilgili farklı bilgiler ve tarihlerden de söz edilmekte. Yangın olayları içerisinde grev ve kilitli kapılar haberi ile örtüşen tek olayın, 1911 yılında gerçekleşen Triangle Gömlek Fabrikasında meydana geldiği, tarihçelerde rastlanan bir olaydır.
Fabrika işçilerinin dayanılmaz ve ağır çalışma koşulları, ağır bir bedelle ödenmiş oldu. Fakat o tarihten itibaren kadın emekçiler için büyük dayanışmalar meydana geldi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında kutlama, bazı ülkelerde yasaklı bir eylemdi. 1960 yıllarının sonlarında ise, Amerika Birleşik Devletleri tarafından güçlü bir şekilde anılmaya başlandı ve sürekliliği de gelmiş oldu. Kutlama tarihinin resmi tarihi ise; Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 16 Aralık 1977 tarihinde kararlaştırıldı ve o günden itibaren 8 Mart “ Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmaya başlandı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ilk başlarda farklı ülkelerde daha sonra da 1921 tarihinden itibaren, ülkemizde “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanan bir gün haline geldi.
Kadınlara değer verilmesinin önemi tarihin çok eski yıllarına dayanmaktadır aslında. 8 Mart ise sadece bir sembolize olarak anılmakta ve kutlanmaktadır. Günümüzde kadına yönelik şiddet konusu her geçen gün arttığından dolayı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü daha da bir önem kazanmakta.