Politika

7 Adımda Oy Nasıl Kullanılır?

7 Adımda Oy Nasıl kullanılır…. 28. Dönem Parlamentolarını belirlemek ve beş yıl süreyle görev yapacak olan cumhurbaşkanı ve için 60 milyon 697 bin 843 seçmen, 191 bin 884 sandıktan oy kullanacak. Cumhurbaşkanlığı için Muharrem İnce‘nin çekilmesi ile birlikte 3 aday (Recep Tayyip ErdoğanKemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan) Meclis’e adım atabilmek için 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı vardır. Ülkemiz için oy vermek oldukça önemlidir. Peki oy nasıl verilir, ilk defa oy verecekler için oldukça önemli 7 adım vardır.

 

7 Adımda Oy Nasıl Kullanılır?

Sandık Numaranızı ve Yeri Öğrenin

7 Adımda Oy Nasıl Kullanılır?

Sandığa oy kullanmaya gitmeden önce yerinizi öğrenmeniz gerekir. Oy kullanma saatleri de oldukça önemlidir. Seçmen kağıdınız muhtemelen oturduğunuz binaya ulaşmış olmalıdır. Fakat ulaşmadıysa e-Devlet sisteminden, Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden veya ”Seçmen Sorgulama” mobil uygulaması ile oy kullanacağınız sandık numarasını öğrenebilirsiniz.

Mühür ve Pusulanın Teslim Alınması

nasil oy kullanilir 1

Seçmen kağıdı ve kimliğinizi, sandık görevlisine vermelisiniz. Adınızın sandık görevlisinin elindeki kağıtta mutlaka olması gerekiyor. Bilgileri kontrol ettikten sonra sandık kurulu başkanı, kanuna göre hazırlanmış, mühürlü olan oy zarfı ile birlikte, kurul üyelerine, seçmene ve müşahitlere tek tek göstererek size verecektir. Size ”Evet” yazan veya ”Tercih” yazan mühürü vererek, kapalı oy verme kabinine geçebileceğini söyleyecektir.

Oy Verme Adımı

nasil oy kullanilir 2

Kapalı olan kabine girdiğinizde, öncelikle belirlediğiniz adayı bulmalısınız. Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti veya ittifak-bağımsız aday olarak ayrılan bölümleri bulduktan sonra taşırmadan oy vermek istediklerinizi seçebilirsiniz. ”Evet” veya ”Tercih” yazan mühürü, bırakılan boşluk dışında bir yere kullanmak oyunuzu geçersiz kılacaktır. Kağıda herhangi bir fazlalık eklememelisiniz. Oyunuzu mühürledikten sonra, kağıdı katlayıp zarfa koyabilirsiniz. Aynı zamanda zarfı da yapıştırmalısınız.

Oy Kabininde Yasak Olanlar

Oy verdiğiniz kabine fotoğraf veya film makinesi, cep telefonu gibi kaydedici ürünler ile girilmez. Haberleşme sağlayabileceğiniz aletlerle de giremezsiniz. Bunların yasak olduğunu ve belirli bir cezasının olduğunu unutmamalısınız. Bu şekilde olan cihazlar ile gittiyseniz, sandık görevlilerine geri almak suretiyle bırakabilirsiniz.

Oy Zarfınızı Sandığa Kendiniz Atın

Kullandığınız oy sonrasında, kağıdınızı zarfa güzel bir şekilde koyup ağzını kapatınız. Oy verdiğiniz kapalı kabinden çıktıktan sonra zarfınızı herhangi bir görevliye teslim etmeyiniz. Sandığa kendiniz atınız.

Seçmen Listesini Muhakkak İmzalayınız

Oyunuzu kullandıktan sonra kurul başkanı ve sandık görevlileri size sandığı göstereceklerdir. Sandığınıza, oy zarfınızı attıktan sonra size kimlik kartınız teslim edilir. Aynı zamanda adınızın ve soyadınızın yazdığı seçmen listesi uzatılır. Bu listede karışıklık olmaması için ad soyad kısmının karşılığına imza yeri bırakılır. Cetvel ile buraya imza atacaksınız.

nasil oy kullanilir 3

Bu adımı mutlaka yapmalısınız. Eğer ki kişinin imza atamayacak derece de engeli var ise sol elinin başparmağı ile mühür basacaklar. Bu işlemi de yapamayan seçmenler için imza bölümüne bu durum yazılıp, kurul başkanı tarafından imzalanacaktır.

Kimliğinizi ve Seçmen Kağıdınızı Unutmayın

Oyunuzu kullandıktan sonra çıkarken, seçmen kağıdınızı orada bırakmamalısınız. Seçmen listesini imzalamadan önce veya imzaladıktan sonra kimliğinizi ve seçmen kağıdınızı almalısınız. Aynı zamanda size verilen ve üzerinde ”Evet” veya ”Tercih” yazan mühürü de sandık görevlisine teslim etmelisiniz.

Oy Verme İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu