Bilim ve Teknoloji

6G Teknolojisi Nedir? İnsanlar İçin Zararlı Mı?

instagram takipçi hilesi

6G teknolojisi, yeni nesil telekomünikasyon dünyasını yeni bir üyesidir. 6G’nin açılımı “Mobil Gerçeklik Hologram Teknolojisi” dir. Resmi olarak kullanılmasına 2030 yılında başlanacağı söylenmektedir. Bu teknolojinin gelişim aşamasının sonunda 5G‘nin yerini alacaktır. Yapay zeka, arttırılmış gerçeklik (AI), genişletilmiş gerçeklik (XR), blok zinciri ve robotik gibi bir dizi teknoloji kullanılarak araştırmalar halihazırda devam etmektedir.

6G Teknolojisi

5G teknolojisi ile karşılaştırıldığında 6G, bazı büyük performans iyileştirmeleri gerektirecektir. Örneğin, 5G, 20 Gbps’lik en yüksek hızlara ve 100 GHz’e kadar frekanslara ulaşacaktır. Ancak 6G’nin 1000 Gbps’ye kadar ve 3 THz’e kadar frekanslara ulaşacağı bir beklentidir. Fakat bu değerlerin insan sağlığı açısından da zararları olduğu söylenmektedir.

Henüz araştırma aşamasında olduğu için 6G için resmi bir standart bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yukarıdaki gereksinimlerin karşılanması için gereken teknolojilerden bazıları şunlardır;

  • Anten teknolojisi: 5G için geliştirilen devasa MIMO teknolojisinin daha da geliştirilmesi gerekecektir.
  • Yüksek hassasiyetli ağlar (HPN): Bir HPN, yüksek veri hızları ve düşük gecikme gereksinimleri aracılığıyla daha yüksek kalitede etkileşimli hizmetler elde etmeye yardımcı olmaktadır.
  • Ağ topolojisi: Uydu ve yüksek irtifa sahte uydular (HAPS) gibi karasal olmayan ağ bileşenlerinin kullanımı
  • Arttırılmış gerçeklik (AI): Yapay zeka, sistem performansını tamamen optimize edecek.
  • Duplex teknolojisi: 5G ile TDD, duplex esnekliğin bir parçasıdır. Ancak aşağı bağlantı ve yukarı bağlantının birbirini dışlayan zaman-frekans kaynaklarını kullanması gerektiği kısıtlamasını kaldırmak için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

6G için gereken teknolojinin bir kısmı henüz mevcut olmayabilir ve önümüzdeki on yılda daha fazlası ortaya çıkabilir. Biz günümüzde de olan teknolojileri yukarıdaki listeye ekledik.

6G Teknolojisi

6G Teknolojisi Şuan Hangi Aşamada?

Samsung ile birlikte diğer büyük şirketler de 6G için çalışmaktadır. 2020 senesinin başında Japonya, 2030 yılına kadar 6G teknolojisinin piyasaya sürülmesi için kapsamlı bir plan hazırlama stratejisini duyurdu. Çin’de zaten 6G ile uğraşan bir araştırma ekibi vardır.

Önümüzde uzun yıllar süren araştırmalar ve hala emekleme döneminde olan 6G ile 6G iletişiminin potansiyeli hala bir şekilde bilinmiyor. Ancak, bizi hızla çalışabilen, tamamen kablosuz, bağlantılı bir topluma yaklaştıracağı bilinmektedir.

6G İnsanlık İçin Zararlı Mı?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi 6G, 3 Tera hertz yani 300 Giga Hertz ile çalışmaktadır. Bir insan vücudunun 300 Giga Hertz’e karşı koyabilecek bir gücü yoktur. 300 Giga Hertz, bir tekerleğin saniyede 3 trilyon kez dönmesine eşittir.

Bu teknolojiyi üreten firmalara soracak olursanız zararından çok faydası vardır. Fakat durum maalesef böyle değil. Aşağıya sizin için bıraktığımız ilk videonun 19:13 dakikasından itibaren izleyebilirsiniz.

6G Teknolojisi

İleriki yıllardan 6G ile ilgili gelişmeler geldikçe yazımızda güncellemeler yapılacaktır. 

6G Teknolojisi İle İlgili Videolar

 

Bir yorum

  1. Söz konusu Türkiye de halen 3G bile doğru düzgün verim vermezken insanların derdine bak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu