3 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
3 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
Ebeveynliğin her geçen gün daha keyifli hale geldiği 3 aylık bebeğin gelişim döneminde, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi hızla gelişmektedir.
Bu dönemde bebeğin işitme duyusu da oldukça gelişmiştir ve elleriyle dik durabilir. Doğumdan sonraki üçüncü ayda bebekler tanıdık sesleri duymaktan heyecan duyarlar. Bir ebeveynin sesine bir gülümsemeyle veya heyecanla ciyaklayarak yanıt verebilir. Tanıdık olmayan seslere olan merakı da artar.
Bebeğinizin görme yeteneği gelişiyor ve artık zıt renklerde olmasalar bile hem yakındaki hem de uzaktaki nesneleri algılayabiliyor. Sadece pastelleri ve parlakları değil, hemen hemen tüm renkleri algılamaya başlar. Bebeğin tat alma duyusu son bir ayda anne sütü ile formül süt tozu arasındaki farkı algılayabilir ve bebeğin 3 aylık gelişim süreci bir adım daha ileridir.
Koku alma duyusu geliştikçe kötü kokulu yiyecekleri reddedebilir. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda katı gıda çok erken olduğu için formül süt takviyesi için doktorunuza danışabilirsiniz. 3 aylık bebeğiniz gündüzleri daha uyanık ve hareketlidir ve geceleri daha uzun uyumaya başlar.
Elleriyle oynamayı seven bir bebek, 3 aylıkken parmaklarıyla neler yapabildiğini keşfettiğinde hemen hemen her şeye dokunmak isteyebilir. Dokunulduğunda ses çıkaran oyuncaklar bu süre zarfında dikkatleri üzerine çekebilir. Ayrıca 3 aylık bebeğin sosyal becerilerinin de geliştiği görülmektedir. Sık sık göz teması kurar ve anne babasının yüzlerine dokunmak ister.
Dokunma, tutma, kavrama becerilerinin hızlı geliştiği bu dönemde, bebek oyuncaklarını tutabilir ve sallayabilir. Anne ve babasının yüzlerine dokunur, onları inceler. İki elle tutulduğunda vücut kısa süreliğine dik tutulabilir. Bebeğiniz tutma ve kavrama becerileri geliştikçe maruz kalan nesnelerin sayısı artacaktır.
Bebeğinizin sağlığı için ellerini ve nesneleri ağzına götürerek onları daha iyi anlamaya ve bağ kurmaya çalışan kişi, özellikle yutabileceği küçük cisimler olmak üzere hijyene dikkat etmelidir. Dokunma duyusunun bu kadar gelişmiş olmasının sebeplerinden biri de bu dönemde görmenin çok daha iyi olmasıdır. 3 aylık bir bebeğin gözleri hemen hemen tüm renkleri ve şekilleri algılayacak kadar gelişmiştir.
Bebeğin işitme yeteneği de gelişmiştir ve farklı mesafelerdeki nesnelere rahatlıkla odaklanabilir. Bebek başını sesin geldiği yöne çevirir ve tanıdığı bir sesin kendisine yaklaştığını fark ettiğinde keyifle ciyaklayabilir. Bebeğin işitme gelişimine göre dil yeteneği de gelişecektir. 3. ayın sonunda “agu” gibi ünsüz heceleri söyleyebilir. Memnuniyetini ve memnuniyetsizliğini yüz ifadeleriyle ifade etmeye başlayabilir. Aynı zamanda duygusal gelişimin de bir göstergesidir.
Bebek artık hangi durumda hangi duyguyu hissettiğini hissedebiliyor. Bebeğin gündüz uyku süresi yaklaşık 3-4 saate düşer, gece uyku süresi ise gece yaklaşık 8-13 saate çıkar.
3 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
Bir bebeğin gelişimini aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerle karşılaştıran bebek gelişim çizelgeleri, doktorların sıklıkla kullandığı araçlardan biridir. Bu form, bebeğinizin fiziksel gelişimini değerlendirmek için bebeğinizin ağırlığını, boyunu, ağırlığını ve baş çevresini değerlendirir.
- 3 aylık kız bebek 54 ila 65 cm boyundadır. Ağırlıkları 4000 ile 7200 gram arasındadır.
- Erkek bebek 55 ila 65 santimetre uzunluğunda ve 4150 ila 7500 gram ağırlığındadır.
Bebeğin baş çevresi ölçüldükten sonra doktor, bebeğin gelişim tablosundaki büyüme eğrisine göre bebeği değerlendirir. Bebeğinizin büyüme hızını önceki aylardaki ölçümlerle karşılaştırabilirsiniz.
3 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?
İlk 6 ay bebeğinizi her ay düzenli olarak doktora götürün. Bebekler boy, kilo, baş çevresi, boy-kilo oranı gibi ölçümlerin yanı sıra doktor ziyaretlerinde de aşılanmakta ve genel sağlık kontrolünden geçmektedir.
2.ayın sonunda yapılan tüberküloz, 5’e bağlı, zatürree ve rotavirüs aşıları, aşılanmamışsa 3. ayda başlanabilir. Şaşılık ve şaşılık, bir bebeğin yaşamının ilk iki ayında normal kabul edilir ve üçüncü ayın sonunda kendiliğinden düzelmesi beklenir. Bu tür problemler ortaya çıktığında mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.