Kişisel Gelişim

2021 Yılında En Çok Okunan Kitaplar

İşte 2021 Yılının En Çok Okunan Kitapları!

instagram takipçi hilesi

Edebiyat dünyasına her geçen gün çeşitli dillerde, çeşitli konularda yazılan kitaplar eklense de, bu yıl kokusunu uzun uzun içimize çektiğimiz, unutulmayalım diye satırların altını bir bir çizdiğimiz ve bitmesini hiç istemediğimiz o kitapları sizler için derledik. Peki 2021 yılını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde; yayınevleri, kitapçılar ve e ticaret sitelerinden edinilen verilere göre hazırladığımız bu listede hangi kitaplar var? Okurlar bu yıl en çok hangi tür kitaplar tercih etti? Yerli ve yabancı kitaplar arasından en çok hangi kitaplar okundu? İşte okurun kalbini fetheden o kitaplar… İşte 2021 yılında en çok okunan kitaplar...

2021 Yılında En Çok Okunan Kitaplar

 

1. Doğan Cüceloğlu – Var mısın?

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 1

Psikolog ve akademisyen olan Doğan Cüceloğlu’nun ölmeden önce bizlere bıraktığı son kitap, bu yıl birçok kişinin başucu kitabı oldu.

“Gençliğimde gergin, stresli, mutsuz günlerim çok oldu. Kendimi suçlu hissettiğim, değersiz gördüğüm dönemler yaşadım. Şimdi hayatım anlamlı, coşkulu ve şükür duygusuyla dopdolu… Neden? İçinde yaşadığım koşulların iyileşmesinden mi? Geliştirdiğim farkındalıkların sonucu mu?”

Doğan Cüceloğlu

Doğan Cüceloğlu, yalnızca psikoloji kariyeriyle değil, insan hayatına dokunan ve insana dair her hikâyeden şifa çıkarabilen bilgeliğiyle bu coğrafyanın en önemli ilim insanlarından biri. Seksen yılı aşkın ömrünün bir birikimi olarak, şimdi herkesin merak ettiği “hayati” sorulara en samimi cevaplarını sunuyor. Herkes gibi aslında o da hâlâ savaşıyor, keşfediyor, hayata değer katıyor.

  • Hayatın anlamı nedir?
  • İnsan kendini nasıl geliştirir?
  • Umutsuzluk nasıl aşılır?
  • İçimizdeki öz nasıl ortaya çıkar?
  • Çevremiz bizi nasıl etkiler?
  • Kime akıl danışılır?
  • Yaşam neleri ödüllendirir?
  • Zihin nasıl işler?

“Biz” olmak için neler yapılmalıdır?

Ömür yolculuğunda neyin önemli olduğunu anlamak, keşif ve merak duygularına sahip çıkmak bir hayatı “kıymetli” kılmak için en önemli meziyetler arasında. Elinizdeki rehber niteliğindeki kitap, yaşamı boyunca bu meziyetlerin peşine düşmüş ve her ânına onları ilmek ilmek işlemiş Doğan Cüceloğlu’nun, Deniz Bayramoğlu ile sohbetlerinden oluşuyor ve herkese şu soruyu soruyor: “Zorluklarla başa çıkmaya, içindeki gücü keşfetmeye VAR MISIN?”

(Tanıtım Bülteninden)

2. Jose Saramago – Körlük

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 2

Çarpıcı kurgularıyla gönüllerimizi fetheden Portekiz’li yazar Jose Saramago’nun Nobel Edebiyat ödüllü distopik romanı Körlük, bu yıl en çok okunan kitapların arasında.  Pandemi günlerinde yaşadığımız korku ve paniğin bir benzerini konu edinen bu distopik romanla okuyucu arasında ayrı bir bağ kurulmuş gibi görünüyor.

“Körlük, ürkütücü bir roman, beklenmedik bir felaketi yaşayan bir toplumun nasıl çöktüğünün, nasıl bencilleştiğinin ve değer yargılarını yitirdiğinin hikâyesi. Konusunun ürkütücülüğüne rağmen olağanüstü bir şiirsellikle anlatılmış bu unutulmaz roman, usta yazarın belki de en etkileyici yapıtı.”

(Tanıtım Bülteninden)

3. Madeline Miller – Ben Kirke

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 3

‘Ben Kirke’ diyerek girdi hayatımıza ve kısa sürede baş köşeye oturdu. Bu mitolojik kurgu romanı yalnızca mitolojiye ilgi duyanlar değil herkes çok sevdi.

“Yara izlerini yok etmeyi önerdim. Başını iki yana salladı.

-Kendimi nasıl tanıyacağım?”

4. Victor Hugo – Bir İdam Mahkumunun Son Günü

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 5

Klasiklerden her yıl olduğu gibi, bu yıl da vazgeçmedik.

“Victor Hugo, 1829 yılında yayımlanan Bir İdam Mahkûmunun Son Günü’nü yazdığında 26 yaşındaydı. Genç yazar, ölüme mahkûm edilen bir insanın son gününü büyük bir ustalıkla anlatarak kamu vicdanını etkilemeyi ve idam cezasına karşı bir protesto hareketi başlatmayı amaçlamış, başarılı da olmuştur. Bugün dünyanın birçok ülkesinde idam cezası yürürlükten kaldırılmışsa, böylesi bir cezanın hem trajik hem de insanlık dışı yanını daha XIX. yüzyılın ilk yarısında gözler önüne seren Hugo’nun bunda hiç de azımsanmayacak bir payı olsa gerek.

Şiirleri, oyunları, Sefiller ve Notre-Dame’ın Kamburu gibi yapıtlarıyla Romantik dönem Fransız edebiyatının en saygın yazarlarından biri olan Victor Hugo’nun bu romanının bir başka önemli özelliği de, bir tür “zihinsel otopsi” niteliği taşımasıdır.”

(Tanıtım Bülteninden)

5. Orhan Pamuk – Veba Geceleri

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 4

Orhan Pamuk’un son kitabı Veba Geceleri, yaşadığımız salgın günlerine ışık tutuyor.

“Veba Geceleri, 1901 yılında 3. Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger adasında geçiyor.  Hem sürükleyici bir siyaset ve aşk romanı hem de Pamuk’un salgın, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasıyla tartıştığı bu tarihi roman, konusuyla yaşadığımız günlere de ışık düşürüyor.”

(Tanıtım Bülteninden)

6. Anton Çehov – Altıncı Koğuş

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 6

Çehov da, eserleriyle zamanın çok ötesine seslenen bir yazar. Altıncı Koğuş adlı eserini belki bir solukta okuyacaksınız ancak etkisi uzun yıllar sürecek.

“Çehov bir taşra kasabasındaki akıl hastanesinde geçen bu novellasında, eğitimli bir hasta olan İvan Dmitriç ile Doktor Andrey Yefimıç arasındaki felsefi çatışmaya odaklanır. İvan Dmitriç maruz kaldıkları adaletsizliğe, içinde yaşamaya zorlandıkları berbat koşullara karşı çıkarken, Andrey Yefimıç bunları görmezden gelmekte ısrar eder ve durumu değiştirmek için kılını bile kıpırdatmaz.

Doktor sonunda içine düştüğü “felsefi” yanılgının farkına vardığında ise artık iş işten geçmiştir. Altıncı Koğuş, Rusya’nın ve ülkenin sorunlarıyla ilgilenmek yerine onları uzaktan izlemeyi tercih eden elit Rus aydınının “deliliği”nin simgesidir adeta. Altıncı Koğuş, Russkaya Mısl dergisinin 1892 kasım sayısında yayımlandığında büyük ilgi görmüştü. Hatta Lenin’in de yapıtı okuduktan sonra dehşete kapıldığı, “Kendimi Altıncı Koğuş’a kapatılmış gibi hissettim” dediği rivayet edilir.”

(Tanıtım Bülteninden)

7. 2021 yılında en çok okunan kitaplar: Zülfü Livaneli – Balıkçı ve Oğlu

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 7

Balıkçı ve Oğlu okuyucusu ile bu yıl buluşan bir kitap. Usta kalem Zülfü Livaneli yine tek kurgu ile birçok meseleye aynı anda dokunuyor.

“Toplumsal konulara duyarlılığı ile tanınan edebiyatçı ve fikir adamı Zülfü Livaneli, bu kez Ege balıkçılarının ve hayal kurmaktan bile mahrum bırakılan göçmenlerin kaderine eğiliyor. Usta edebiyatçı Livaneli, Balıkçı ve Oğlu ile son yılların en can yakıcı ve büyük dramı “göçmenliği” balıkçı Mustafa, Mesude ve Samir bebek üzerinden anlatıyor. O güne dek sıcak evlerinde televizyondan izledikleri haberlerden aşina oldukları ölü insan bedenleri ve yarı ölü bir bebek evliliklerinin tam ortasına düşerek bir bomba etkisi yaratıyor; aile ilişkilerini bambaşka bir çehreye büründürüyor.

Balıkçı ve Oğlu, Ege’nin tarihinden bugününe, balık çiftliklerine ve rant hırsıyla dağlara, kıyılara saldıran şirketlerin yarattığı ekolojik yıkıma dair çok şey söylüyor. Bunun ötesinde göçmenlerin bir bilinmeze doğru göze aldıkları yolculuğu, hayatta kalma çabalarını ya da ölümü; kısacası “deryaya yakın, dünyadan uzak” yaşamlarını odağına alıyor. Livaneli’nin belki de en şiirsel romanı olan Balıkçı ve Oğlu; aile, aşk, ebeveynlik, evlat, kadın dayanışması, dostluk, göç, doğa üzerine çağdaş bir epope. Zülfü Livaneli’nin, uzun bir aradan sonra yazdığı ve heyecanla beklenen yeni romanı Balıkçı ve Oğlu, ustalıkla seçilen tasvirlerle okurun zihninde capcanlı bir anlatı oluşturuyor.”

(Tanıtım Bülteninden)

8. Amin Maalouf – Empedokles’in Dostları

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 8

Amin Maalouf da bu yıl, 8 yıl aradan sonra okuyucusuna tekrardan merhaba dedi! Son yılların popüler ismi haline gelen ünlü yazarın kitabı, kısa sürede en çok okunan kitaplar arasına girmeyi başardı.

“Romanlarıyla olduğu kadar deneme kitaplarıyla da ilgi çeken Maalouf, Empedokles’in Dostları’nda bu kez geleceğe yönelik bir kurguyla dönüş yapıyor. Ölümcül Kimlikler ve Uygarlıkların Batışı kitaplarında yer verdiği eleştirel gözlemlerin izinde yarı distopik bir dünya çiziyor. Platon’un mağarasından çıkıp Empedokles’in Dostları’yla tanışmaya davet ediyor bizi.”

(Tanıtım Bülteninden)

9. Ahmet Ümit – Kayıp Tanrılar Ülkesi

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 9

Polisiye roman türünün sevilen isimlerinden Ahmet Ümit, son kitabıyla polisiye kurguya arkeoloji ve mitolojiyi de ekleyerek kurgunun sınırlarını zorlamışa benziyor. Ve elbette okuyucusu son kitabında da onu yalnız bırakmadı.

“Kayıp Tanrılar Ülkesi, Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı’nın gölgesinde mitlere günümüzde yeniden hayat verirken, suçun çağlar ve kültürler boyu değişmeyen doğasını bir tokat gibi yüzümüze çarpıyor.”

(Tanıtım Bülteninden)

10. 2021 yılında en çok okunan kitaplar : José Mauro de Vasconcelos – Şeker Portakalı

2021 yilinda en cok okunan kitaplar 10

Zeze bu yıl da yanımızdaydı. Bizi bu yıl da ağlattı. Onun büyümeye, okuyucunun ise bu yaramazı unutmaya hiç ama hiç niyeti yok. Zeze 2021 yılında da, yine gönül rafımızın en ön sırasındaydı.

” ‘Daha çok anlat” dedim.

“Hoşuna gidiyor mu?”

“Çok. Elimden gelse seninle sekiz yüz elli iki bin kilometre hiç durmadan konuşurdum.”

“Bu kadar yola nasıl benzin yetiştiririz?”

“Gider gibi yaparız.’ ”

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu