Özel Günler

14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü Nedir?

14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü, dünya çapında hayat kurtaran kan bağışçılarının önemini vurgulayan bir gün olarak kutlanıyor. Bu özel gün, insan sağlığı ve yaşamı üzerindeki kritik etkilerini ve bağışçıların özverili katkılarını kutlamak için bir fırsat sunar.

Dünya Kan Bağışçıları Günü, kan bağışının toplum sağlığı açısından ne kadar hayati olduğunu vurgulamaktadır. Acil durumlar, ameliyatlar, doğumlar, kanser tedavileri gibi birçok kritik durumda kan bağışı gereklidir. Kan bağışlayan bir kişi, başka birinin hayatını kurtarabilir. Bugün ayrıca kan bağışçılarının özverili katkılarını takdir etmek ve topluma sağladıkları değeri kutlamak için bir fırsattır.

14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü, kan bağışının önemini vurgulayarak toplumda farkındalık yaratmayı ve daha fazla insanın kan bağışında bulunmasını teşvik etmeyi amaçlar. Kan bağışı yapmak, küçük bir eylem gibi gözükebilir, ancak bu eylem birçok insanın yaşamını olumlu yönde etkileyebilir ve gelecek dönemdeki ihtiyaçları karşılamak için son derece önemli bir rol oynar.

14 haziran dunya kan bagiscilari gunu 2

Neden 14 Haziran Seçildi?

14 Haziran, Nobel Ödüllü Karl Landsteiner’in doğum günüdür. Landsteiner, A-B-O kan grubu sistemini bulmasıyla biliniyor. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü, bu günü gönüllü kan bağışçılarına ithaf ederek “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak belirledi. Türk Kızılay için de büyük öneme sahip bu özel gün, gönüllü olarak kan bağışında bulunanlara teşekkür etmek ve kurtardıkları hayatlar adına onurlandırmak için bir fırsat sunuyor. Unutmayalım, kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır.

Kan bağışı kampanyaları, sağlıklı ve gönüllülük esasına dayalı bir şekilde gerçekleştirilerek önemli bir işlevi yerine getiriyor. Amacı, toplumumuzun kan bağışıyla ilgili olumsuz düşüncelerini değiştirmek ve kan bağışının hayat kurtarma önemini vurgulayarak bilinci artırmak. Kan bağışı, ihtiyaç sahibi hastaların hayatını kurtarmanın yanı sıra bağışçıların kendi sağlıklarına da katkı sağlıyor.

14 haziran dunya kan bagiscilari gunu 3

Kan Bağışı Nasıl Gerçekleşir?

1) Bilgilendirme ve form doldurma: İlk olarak doldurmanız için 4 sayfalık form verilir. Sorgulama formunu doldururken, kişisel bilgilerinize ek olarak özel hayatınızla ilgili sorular da yer alacaktır. Bu özel sorulara samimiyetle cevap vermek, “Güvenli Kan Temini” sürecinin ilk adımını oluşturur. Paylaştığınız tüm bilgiler, etik ve KVKK gereği yasal olarak gizli tutulmaktadır. Herhangi bir soru veya bilgilendirme ihtiyacınız olduğunda doktorlar veya hemşirelerle danışabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kızılay Kan Bağışı Nasıl Yapılır?

2) Kayıt: Kan bağışı işlemi yasal bir prosedürde ilerler. Bu sebeple, kimlik ve iletişim bilgileriniz Türk Kızılayı’nın kullandığı sistemde kaydedilir. Yasal olarak geçerli bir kimlik belgesi (ehliyet, nüfus cüzdanı vb.), TC kimlik numaranızı içermeli ve ibraz edilmelidir. Kayıt sürecinde, hemşire ya da doktorlar tarafından kan sayımı, tansiyon, nabız, ateş ve vücut ağırlığı ölçümü yapılır.

3) Doktor Muayenesi: Kayıt işleminden sonra, doldurduğunuz form ve fiziksel muayene sonuçları bilgisayar sistemine işlenir. Doktorlar bu bilgileri değerlendirir. Kan bağışında bulunmak isteyen adaylar, uygun bulundukları takdirde bağış işlemine yönlendirilirler, bu süreçte herhangi bir zarar olasılığı da göz önünde bulundurulur.

4) Kan bağışı işlemi: Bu işlemde bir sedyeye uzanırsınız. Kan bağışı;

  • Konusunda uzman kişilar tarafından yapılır.
  • Kullanılan bütün malzemeler steril ve tek kullanımlıktır.
  • Kan dirsek çukurundan alınır.
  • Kan bağışı işlemi yaklaşık 4-8 dakika arasında sürer.
  • Her bağışçıdan sadece bir ünite (450 ml ±%10) kan alınır.

5) İkram ve istirahat: Kan bağışı işlemi sonrası belirtilen süre boyunca yatakta istirahat etmek ve ardından ikram alanında dinlenmek önemlidir. Kan alma işlemi sırasında, flebotomistlerin gösterdiği şekilde kolunuza baskı yapmanız, damar dışı kanamayı önlemek için gereklidir.

İkram alanında, minarel bakımından zengin olduğu için maden suyu, bisküvi gibi ürünler sunulmaktadır. Bu ikramları tüketmek, olası sıvı kaybını önlemeye yardımcı olacaktır.

14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu