Sadece sofralarımızın değil vücudumuzun da ihtiyacı , olmazsa olmazı zeytin hakkında ilginç bilgileri sizler için derledim.
Bir egeli olarak ve ailemizin ezelden beri yetiştirdiği zeytin hakkında bilgiler vermek benim için arıca bir önem taşıdığını belirtmek isterim. Bu yüzden kaynaklarımdan bu bilgileri derlerken, işin içinde olan biri olarak bana ayrıca güvenmenizi baştan rica ediyorum.
Lafı fazla uzatmadan zeytin hakkında ilginç bilgilere geçelim:
1. Zeytin ağaçları yaz ve kış mevsiminde hep yeşildir. Kışın kuruma yapmaz ve yaprakları dökülmez.
Zeytin ağacının gelişimi açısından her mevsim neredeyse aktif bir yaşamı vardır. Çiçeklenme ve meyve oluşumu açısından evreleri bütün yıla kapsar. Kışın başlangıcında ise zeytin hasadı toplanır. Bu yüzden hasadını verirken yaprak dökmez ve hep yeşil kalır.
2. Zeytindeki besin değerlerinin inanılmazlığı!
Yenilebilen yeşil zeytinin 100 gramında;
- 144 kalori enerji,
- 13,5 gram yağ,
- 2,8 gram karbonhidrat,
- 1,5 gram protein,
- 90 miligram kalsiyum,
- 300 ünite A vitamini vardır.
Yenilebilen siyah zeytinin 100 gramında ise ;
- 207 kalori enerji,
- 21 gram yağ,
- 1.1 gram karbonhidrat,
- 1.8 gram protein,
- 77 miligram kalsiyum,
- 1,6 miligram demir,
- 60 ünite A vitamini bulunur.
Her iki yenilebilen zeytin türünde ortak olarak diğer vitaminlerden ve minarellerden belirli düzeyde bulunur.
3. 3.000 yaşına kadar yaşayan zeytin ağacı vardır.
Evet yanlış duymadınız bazı araştırmalar sonucu ortaya çıkan bir rakamdır. 3.000 yaşına kadar yaşayan zeytin ağaçlarının olduğu bulunmuştur. Düşünsenize ne imparatorluklar ve koşullar görmüşler.
4. Kutsal kitaplarda ve bir çok mitolojide adı sıkça geçer!
Hazır mevzu yaş ve tarihi rakamlardan bahsedilirken zeytin,Kuran-ı Kerim ,Hadis, Tevrat,İncil’de ve bir çok mitolojide bahsedilmiştir. Tıpkı beyaz güvercin gibi barışı temsil etmiştir.
5. Siyah zeytin ve yeşil zeytin aynı ağaçtan toplanmaktadır.
Zeytinin hasat zamanı genelde Ekim ayının ortasında başlar. Bu hasat zamanında yeşil zeytin ağaçtan toplanır ve zeytinyağı üretimi yapılır bir kısmı ise ağaçta bekletilir. Çünkü olgunlaşması yani siyah zeytin olması için süreye ihtiyacı vardır.
6. Zeytin ağacının yaprakları da yararlıdır.
Zeytin ağacının yapraklarından elde edilen çayın yararlı olduğu uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.Bu özelliklerden başlıcaları ise ;
- Antibiyotik özelliğine sahip,
- soğuk algınlığına iyi gelir,
- bağışıklık sistemini güçlendirir,
- kan şekerini düşürür,
- kolesterolü düşürür
- kan basıncını düşürür.
* Bu konuyla ilgili ek içerik oluşturacağım.
7. Türkiye 5. Sırada!
Türkiye zeytinyağı üretiminde dünyada 5. sırada. İlk 5 ülke ise şu şekilde;
- İspanya: %33
- İtalya: %23
- Yunanistan:%17
- Tunus: %8
- Türkiye: %5
- Diğerleri ise : %14’tür.
8. Zeytinden reçel olur mu? Elbette olur!
Zeytin ağacının bütün oluşumu ve meyvesi her şeye yarar ve her şekilde tüketilebildiğine bir kanıt daha!Zeytin reçeli. İşte zeytin reçeli tarifi: yeşil zeytinin çekirdeklerini çıkardıktan sonra karanfil,portakal kabukları,limon ve şeker ile kaynatılır. Bu sayede reçel oluşumu gerçekleşir. Zeytin reçeli şeker krizlerine iyi gelir ve sağlıklıdır.
9. Zeytinyağı
Zeytin yağının faydalarıyla ilgili daha önce bir yazımız vardı. İnanın bitmek bilmiyor. Her sofrada olmalı ve tüketilmelidir.
İyonya’lı ozan Homeros zeytin yağı için sıvı altın demiştir. Ayrıca Grit’teki insanların uzun yaşamlarının kaynağının zeytin yağı olduğu açıklanmıştır.
10. Zeytin Çiçeği Kolonyası
Tamamen doğal ve organik bir yapıya sahip kolonyağı. Zeytinin çiçeklerinden elde edilen nadide bir kokuya sahip. Diğer kolonyağlarından oldukça farklıdır.Hafif ve kalıcıdır.
11. Zeytin kendiliğinden yetişir!
Zeytin ekim yapılmadan veya dikilmeden yetişmektedir. İklimi ve koşulları uygun olduğu yerlerde bulunur ve herhangi bir müdahale yapılmadan yetişen bu zeytinlerin meyvesine delice adı verilir. Yemek sofralarında ve zeytin yağının ham maddesini oluşturan zeytin olabilmesi için zeytin aşısı yapılması gereklidir. Toparlarsak, zeytin delice olarak meydan gelir ve ıslah edilip / aşılanıp yetiştirilmek üzere toprağa dikilir.
12. Mitolojide Zeytinyağı
Adem ile Havva cennetten kovulur. Adem 930 yaşında öleceğini hisseder. Bu yüzden de Tanrı’dan kendisini ve bütün insanlığı bağışlamasını diler. Bunun için de oğlu Şit’ e görev verir. Oğlunu cennet bahçesine gönderir. Bahçeden melek “iyi kötü ağacından” üç tohum verir. Melek Şit’ e babasını gömmeden önce tohumları ağzına koymasını ister.
Adem kısa bir süre sonra ölür. Tomor dağına gömülür. Gömüldüğü yerde ise o ağzına koyduğu tohumlar ağaç olarak topraktan çıkar . Bu ağaçlar zeytin ,sedir ve servidir olarak yeşerir. Böylelikle de tanrı ve insanlar arasında barış sağlanır.
13. Anadolu’da zeytin
Zeytin tarihi bir ağaç olduğu bellidir ve 6.000 yıla aşkın olduğu söylenmektedir. Anayurdu neresidir sizce ? Evet güzel ülkemizin bulunduğu toprakların adı Anadolu’dur. Akdeniz çevresinden başlayarak dünyaya buradan yayılmıştır.
- Devlet adamı ve şair olan Solon, Atina demokrasisinde zeytin ağaçlarını korumayı temel olan kanın çıkartmıştır.
- Helenistik dönemde ise zeytin tamamen kutsal olarak sayılmıştır. Zeytin ağacını kesenlerin ölümle cezalandırılması kanunlaşmıştır.
Zeytin tarih boyunca insanlara en yararlı olan bitkiler arasında yer alır. Zeytinden elde edilen bütün meyveleri ve meyvelerinin oluşturduğu lezzetlerle faydalarını düşündüğümüzde zaten kutsal olduğu belli değil mi?
Evet bulabildiğim kadarıyla sizlere zeytin ile ilgili detaylı ilginç bilgiler , yararlı ve faydalı bilgiler yazdım. Bunun üstüne veya ekleme istediğiniz zeytin ile ilgili bilgiler varsa aşağıdan yorum olarak bu yazıma katılabilirsiniz.