Zargana Tava Tarifi, Nasıl Yapılır? (Videolu)
Zargana balığı, tüm balıklar gibi oldukça yararlıdır. Genel olarak Ege ve Akdeniz kıyılarında, bazı büyük balıklara yem olarak kullanılır. Zargana balığı için, nisan ayında başlayan avcılık eylül ayında bitmektedir. 18 yıl yaşayan zargana balıkları hamsi, çamuka, çaça gibi küçük balıklardan beslenir. Zargana balığında, kılçıklar piştikten sonra daha kolay çıkabilmektedir. İşte sizler için paylaştığım zargana tava tarifi.
Hamsi, mezgit gibi küçük balıklarda, pişirilirken koparılan kafa çoğu zaman zargana balığında koparılmaktadır. Sargan veya Zargana olarak bilinen balık, Belonidae familyasına aittir. Yaklaşık olarak boyları 60-70 cm arasında değişiklik göstermektedir. Okyanuslarda az rastlanan bir balık olarak bilinmektedir. İskele kıyılarında ve şamandıralı kıyı balıkçılıklarında bollukla zargana yakalanmaktadır.
Ege ve Akdeniz kıyılarında sıklıkla karşılaşılan Zargana balığı, oldukça kıvrak ve hızlıdır. Balık denildiğinde ilk akla gelen yerlerden olan Karadeniz kıyılarında, zargana balığına nadir de olsa rastlanılmaktadır. Fakat zargana tava tarifi, Trabzon ilinde meşhurdur. Giresun, Rize, Trabzon gibi illerde balık yemekleri konusunda, ülkenin üstündedirler. Zargana ne kadar Karadeniz kıyılarında çıkmıyor olsa da, balık ve balık ürünleri yemekleri genel anlamda Karadeniz tarafında tutmaktadır.
Yemeği oldukça lezzetli olan zargana balığının, zargana tava tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Zargana tava tarifi gibi daha farklı lezzetler için yemek tarifleri kategorimiz hep güncel. Ayrıca sitemizde yer alan ve sizler için hazırladığımız diğer yiyecek ve içecek tariflerimize de ulaşmak için TIKLAYABİLİRSİNİZ..!
Malzemeler
- Yarım su bardağı mısır unu
- Bir tatlı kaşığı tuz
- İki yemek kaşığı sıvı yağ
Servis için gerekli malzemeler;
- 2 adet dilimlenmiş limon
- 1 adet soğan
Hazırlanışı
Zargana balığı, hamsi veya mezgit yapar gibi tavada pişirilebilir. Bunun dışında yapılış şekilleri de vardır. Büyük balık cinslerinden olmadığı için, şekil olarak çok fazla pişirme alternatifi yoktur.
Aldığınız zargana balığı temiz değil ise önce;
Balığın kafasını kesip atmak gerekmektedir. Bıçak yardımı ile gövdesinde delik açarak, içindeki organlar temizlenmelidir. Balığın tadının acı olmaması için, içinde kan pıhtısı olmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Zargana balığının kılçığı, piştikten sonra daha kolay alınmaktadır.
- İyice temizlenen, yıkanan balıklar süzgeçte bekletilir. Üzerinde kalan su süzdürülür.
- Üzerine tuz ve mısır unu eklenir.
- Tavaya sıvı yağ dökülür ve kızdırılır.
- Kızdırılan yağ üzerine balıklar düzenli olarak dizilir.
- Orta ateşte bir tarafı kızaran balıkları, kapak yardımıyla diğer tarafa çevirebilirsiniz.
Limon, yeşillik ve soğanla servis edilebilir. Balığın yanına güzel gidecek olan roka salatası, zargana balığı ile de yakışacaktır. Aynı zamanda zargana ızgara da oldukça beğenilmektedir.