Bilim ve Teknoloji

Zapier Nedir, Ne İşe Yarar?

Zapier, iş akışlarınızı daha verimli hale getirmek için tasarlanmış bir online otomasyon platformudur. Bu platform sayesinde kullandığınız uygulamaları ve hizmetleri birbirine bağlayabilirsiniz. Platform, kendisini “binlerce web uygulamasını bir arada tutan yapıştırıcı” olarak tanımlamaktadır.

Zapier, Wade Foster, Bryan Helmig ve Mike Knoop tarafından 1 Ağustos 2012 günü kullanıma sunuldu. Missouri’nin Columbia bölgesinde kurulan Zapier, bir süre sonra 1.3 Milyon $ yatırım aldı. Şirket, 2014 yılında kar etmeye başladı. 2021 senesinde 5 milyar dolar değerleme ile lider konuma yükseldi.

Şirket, kuruluşundan bugüne kadar tamamen uzaktan çalışma modeliyle faaliyet gösterdi. Günümüzde, yaklaşık olarak 500 çalışanı bulunan şirket, 40’a yakın ülkede hizmet vermektedir. Ayrıca, 2021 yılında Makerpad adlı bir hizmeti satın aldığı bildirilmiştir. Makerpad, Zapier gibi no-code prensibi ile çalışan bir platformdur.

Zapier, şu an itibariyle 5.200’den fazla uygulamayı desteklemektedir. Web API’ları arasında bir tercüman görevi de üstlenen yazılım, kullanıcıların zaman tasarrufu yapmasına yardımcı olmaktadır. Otomasyon konusunda sınırsız olanak sunan Zapier sayesinde popüler uygulamalar arasında İnstagram, Slack ve Google Sheets bile entegre edilebilmektedir.

Platform, farklı fiyatlandırma politikalarıyla çalışmaktadır. Kullanıcılar, sınırlı kaynaklarla ücretsiz bir şekilde Zapier kullanabilirler. Fakat ücretli yani Premium sürümlerde daha yüksek sayıda zap olanağı, daha az güncelleme süresi ve canlı destek gibi artılar vardır.

Zapier nedir

Zapier Ne İşe Yarar?

Zapier, işleri otomatik hale getirmenin en kolay yollarından biridir. Bu platform, 5.200’den fazla uygulama arasında otomasyon oluşturmanızı mümkün kılar. Yani, Zapier sayesinde farklı uygulamalar arasında akıcı bir iletişim sağlarsınız ve işlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.

Bazı işler zaman alıcı ve sıkıcı olabilir. Özellikle de sürekli olarak yapmanız gereken görevlerse daha da sıkıcı bir hal alır. Ancak, bazı uygulamaların size otomasyon seçenekleri sunması bu durumu kolaylaştırır. Bu platform tam da bu noktada devreye girer ve kullanıcılarına işlerini otomatikleştirme imkanı sunar.

Hatırlatıcı ve liste oluşturucu uygulamaları, işleri kolaylaştırmanın en iyi yollarından biridir. Örneğin, haftalık bir listede sürekli olarak tekrarlayan görevleriniz varsa, bu görevleri her hafta yeniden oluşturmak oldukça zaman alabilir. Ancak, bir hatırlatıcı veya liste oluşturucu uygulama sayesinde, listenizi bir sonraki haftaya hazırlamak için zaman harcamanıza gerek kalmaz. Uygulama bunu otomatik olarak yapar.

Zapier ise çok daha ileri düzey bir otomasyon platformudur. “If This Then That” (eğer bu olursa bunu yap) mantığına dayanan Zapier, farklı uygulamalar arasında sorunsuz bir şekilde çalışmanızı sağlar. Yani, yalnızca bir uygulama değil birden fazla uygulamada Zapier kullanarak işlerinizi otomatik hale getirebilirsiniz.

Zapier, binlerce farklı uygulamayla uyumlu bir şekilde çalışabilen bir platform olduğunu yukarıda da birkaç kez belirttik. Bu platformda kullanıcılar, “zap” adı verilen komut zincirleri aracılığıyla uygulamalara komut verebilirler. Bir zap içinde, farklı uygulamalara ve hizmetlere ait çok sayıda komut bulunabilir.

Platform, kullanıcılarına sıkça kullanılan bazı zapp’leri de sunar. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz komutları kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca Zapier, içerisinde kendi zapp’lerinizi oluşturabileceğiniz bir bölüm de sağlar. Buradan istediğiniz uygulamaları birleştirerek özelleştirilmiş zapp’ler oluşturabilirsiniz.

Zapier ne işe yarar

Zapier Nasıl Kullanılır?

Zapier’ın kullanımıyla ilgili önemli bir soru da, “Zapier nasıl kullanılır?” sorusudur. Ancak, Zapier’ın kullanımı tam olarak tanımlanamaz. Çünkü platform sizin isteklerinize göre şekillenir. Bunun yerine, “Nasıl zap oluşturulur?” gibi sorulara cevap vermek daha faydalı olacaktır.

İlk olarak, Zapier hesabı nasıl oluşturulacağına bakmak gerekir. Çünkü Zapier kullanmak için bir hesaba ihtiyacınız vardır. Bunun için zapier.com adresini ziyaret edin. Daha sonra, “Get started free” veya sağ üst köşede bulunan “Sign up” düğmesine tıklayın. Ardından, hesabınızı oluşturmak için gerekli bilgileri doldurun.

Zapier kullanımında ilk yapılması gereken, hazır şablonlardan faydalanmaktır. Zapier’in web sitesine girdiğinizde, onlarca zap taslağıyla dolu bir “dashboard” sizi karşılayacaktır. Hesabınıza ilk kez girdiğinizde, en çok kullandığınız uygulamaları işaretlemeniz gerekir. Bu sayede Zapier size o uygulamalarla ilgili sık kullanılan zap’leri sunar.

Zapier’ın önemli bir diğer özelliği ise ihtiyaçlarınıza göre otomasyon oluşturma becerisidir. Zapier hesabınızı açtığınızda, Create Zap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra tetikleyici bir olay seçmeniz gerekecektir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse, Google Docs klasörünüze yeni bir dosya eklendiğinde “Trigger” olarak işaretleyebilirsiniz.

Eğer bu durum gerçekleşirse, aksiyonları da seçmeniz gerekecektir. Örneğin, yeni dosyayı iş arkadaşlarınıza duyurmak isteyebilirsiniz. Bunun için Gmail’i kullanabilirsiniz. Bu aksiyonu gerçekleştirmek için, Gmail ile “E-mail gönder” seçeneğini birleştirmeniz gereklidir. Ancak başka aksiyonlar da ekleyebilirsiniz.

Her adımı tamamlarken, ilgili uygulamalara bağlı hesabınızı da Zapier ile eşleştirmeniz gerekir. Bu işlemi yapmak için, zap oluşturma sırasında hangi hesabınızı kullanacağınızı seçebilirsiniz. Ayrıca, Zapier hesapları eşleştirmek için bir kısayol sağlamaktadır.

Zapier ekran

Zapier İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu