Sağlıklı Yaşam

Yüz Kızarması Nedir? Utanınca Neden Yanaklarımız Kızarır?

Yüz kızarması, genellikle duygusal tepkiler ya da sosyal durumlar sonucunda ortaya çıkan bir fizyolojik tepkidir. Bu durum, kişinin utangaçlık, heyecan, öfke ya da stres gibi duygusal bir durumla karşılaştığında yüz bölgesinde meydana gelen bir kan dolaşımı değişikliğidir.

Yüz kızarması, vücudun sempatik sinir sisteminin etkisi altında oluşur. Bu sistem, bedenin “savaş ya da kaç” tepkisini düzenleyen bir sistemdir. Bu tepki genellikle kalp atış hızının artması, kan basıncının yükselmesi ve yüz bölgesinde kan damarlarının genişlemesiyle birlikte yüz kızarmasına neden olur. Yüz kızarması genellikle geçici bir durumdur ve duygusal bir tepkinin doğal bir yansıması olarak kabul edilir.

Bu durumun bazı kişilerde daha sık ve belirgin olması, sosyal anksiyete bozukluğu gibi psikolojik faktörlere bağlı olabilir. Yüz kızarması, çoğu durumda normal bir fizyolojik tepki olmasına rağmen, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen bir durum haline gelirse, uzman bir doktordan yardım almak gerekir.

yuz kizarmasi nedir 3

Yüz Kızarması Nedenleri Nelerdir?

Yüz kızarmasının nedenleri şunlardır;

Ateşli hastalıklar, enfeksiyonlar veya enfeksiyon dışı sebeplerle vücut ısısının artmasıyla birlikte yüzde kızarıklık meydana gelir. Ateş normale döndüğünde kızarıklık da azalır. Özellikle gece terlemesiyle birlikte artan ateşin nedeni incelenmelidir. Egzersiz sonrası vücut ısısının yükselmesi de yüzde kızarıklığa sebep olabilir.

Emosyonel yüz kızarması, görülen en yaygın nedenlerden biridir. Özellikle sosyal ortamlarda yaşanan stres sonucu ani terlemeyle birlikte yüz kızarması psikolojik kökenlidir ve anksiyete tedavisi gerektirebilir. Psikoterapi yaklaşımı faydalı olabilir. Doktor gözetiminde kullanılan bazı ilaçlar, damar reaksiyonlarını azaltarak bu tür kızarıklığı azaltabilir.

Hormonal değişikliklere bağlı yüz kızarması, menopoz döneminde kadınlarda ani terleme nöbetleriyle birlikte gözlenebilir.

Gıda ve alkol kaynaklı yüz kızarması, özellikle baharatlı ve acı gıdalar ile alkol tüketimi geçici yüz kızarmasına neden olabilir. Gıdalarda veya ilaçlarda bulunan tiramin, histamin, monosodyum glutamat, nitritler, sülfür dioksitler ve yüksek alkol oranı ani kızarıklık nöbetlerine yol açabilir. Bu nöbetler bazen baş ağrısı eşlik edebilir. Sıcak içecekler de bazen yüz kızarmasını tetikleyebilir. Alkol tüketiminden sonra yüz kızarması genellikle 3-10 dakika içinde başlar ve yüzdeki kılcal damarların genişlemesine bağlı olarak 15 dakikada maksimum seviyeye ulaşabilir.

Rosacea; bir dermatolog gözetiminde tedavi edilmesi gereken kronik bir deri hastalığıdır. Bu hastalıkta yüz kızarmasına sebep olabilir.

yuz kizarmasi nedir 2

Utanınca Neden Yanaklarımız Kızarır?

Utanma, korku ya da heyecan gibi duygular hissettiğimizde, yanaklarımızın veya yüzümüzün kızarması, vücudun bir tür savunma mekanizması olarak hareket etmesidir. Örneğin, tehlike altında olan bir varlık düşünelim, bu varlık hayatta kalabilmek için bir şekilde avcıdan kaçmalı veya kendini savunmalıdır. Bu durumda, savaşmak veya kaçmak dışında seçenek yoktur.

İlginizi çekebilir: Soğuk Havalarda Suda Yüzmenin Faydaları

Ancak savaşmak veya kaçmak vücudun normal koşullar altında verimli bir şekilde gerçekleştirebileceği bir şey değildir. Çünkü bu, henüz enerjinin kaslara yeterli miktarda gönderilmediği veya tasarruf edildiği anlamına gelir. Avantajlı olan şey, adrenalin salgılanmasıyla birlikte kaslara daha fazla besin maddesi sağlanmasıdır. Yüzümüzde bulunan damarlar, adrenalin sayesinde daralan damarların aksine genişler; bu da yüzümüze daha fazla kan akışı ve önce pembeleşme, ardından kızarma olarak kendini gösterir.

yuz kizarmasi nedir 4

Yüz Kızarması Tedavisi

Yüz kızarması genel olarak psikolojik nedenlerden dolayı görülen bir durumdur. En çok sosyal fobi, panik atak ve anksiyete hastalıklarından muzdarip olan kişilerde görülür. Bilişsel davranışçı terapi ve diğer terapi seçenekleri kullanılarak psikolojik sorun ortadan kaldırılarak yüz kızarması problemi ortadan kaldırılabilir.

Eğer yüz kızarması psikolojik nedenli değilse altta yatan başka bir hastalık olabilir. Bu durumda da bazı testlerin yapılması gerekir. Bu testler sonucunda doktorunuz gerekli teşhisi koyacaktır. Altta yatan neden tedavi edildikten sonra yüz kızarması problemi ortadan kalkar.

Tedavi seçenekleri arasında terapi, ilaç tedavisi, lazer tedavisi ve ciddi durumlar için cerrahi tedavi olabilir. Size uygun olan tedavi seçeneğini doktorunuz belirleyecektir.

Yüz Kızarması İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu