Eğitim

YKS Puan Hesaplama Robotu – TYT, AYT Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından üniversite sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) maratonu başladı.  Bu süreçte birçok kişi YKS ile ilgili bazı soruların cevabını araştırmaya başladı. Özellikle YKS puan hesaplaması ile ilgili 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu sorusu, YKS adaylarının cevabını merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Bu sorunun cevabı sınava girecek adaylar tarafından araştırılıyor. Sınava girecek adaylar tarafından bu soru dışında TYT puan hesaplama nasıl yapılır ve AYT puan hesaplama nasıl yapılır soruları da araştırılan sorular arasında yer alıyor. Ayrıca adayların sınav sonrası YKS puan ve net hesaplama robotu araştırdığını da biliyoruz. 2023 YKS puan hesaplama sorusunun cevabını sizler için araştırdık.

yks hesaplama

TYT Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

TYT’de her bir aday için standart puan hesaplanır ve Tablo 1C’de ye alan ağırlıklar ile sınava giren adayların ağırlıklı puan (A-TYT) hesaplaması yapılır. A-TYT puanının net bir şekilde hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 ya da daha fazla ham puan alma şartları vardır. Sadece bu şartları yerine getiren adaylar için A-TYT puan hesaplaması yapılabilir. A-TYT puanı kendi içerisinde 100 ile 500 aralığında bir puana dönüştürülür ve TYT puanı hesaplanır.

YKS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

2024 TYT ve AYT sınavı öncesi 2023 YKS sınavı hesaplaması yapılır. YKS puan hesaplaması yapılırken her test için verilen cevaplar ayrı ayrı hesaplanır. Sınava giren adayların, bu testlerden her biri için birer standart puan hesabı yapılır.

Testlerin standart puanları hesaplanırken aşağıdaki yol izlenir:

  1. İlk olarak her adayın testlere verdiği cevaplar doğru ya da yanlış olacak şekilde belirlenir. Adayın doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır ve adayın ham puanına ulaşılır.
  2. Son sınıfta öğrenim gören adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar üzerinden o teste ait ortalama ve standart sapma değerlerine ulaşılır.
  3. İstenilen teste ait ortalama ve standart sapma hesabı yapıldıktan sonra bu ortalama ve standart sapma değerleri ile tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puan türleri hesaplanır.
  4. Sınavın ardından ÖSYM Başkanlığı ya da yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen soru olduğu takdirde bu sorular devre dışı bırakılır. Devre dışı bırakılan bu sorular sonrası geçerli soruların puan değerleri yeniden saptanarak puanlama tekrar yapılır. (Sınavın ardından ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.

AYT Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

AYT ve YDT’de TYT gibi standart puanlar hesaplanır. Tablo 1E’deki ağırlıklar ile adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanır. Sınava giren adayların ağırlıklı puanlarını bulabilmek için adayların ilgili testlerin en az bir tanesinden 0,5 ya da daha fazla ham puan alma şartı vardır(Tablo 1D). Sadece bu koşulları yerine getiren adaylar için ağırlıklı puan hesabı yapılır. TYT puanı olmayan adaylar, TYT puanı hesaplanmayan adaylar ya da TYT puanı 150’den düşük olan adayların AYT ya da YDT’ye girmiş olsalar bile SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmaz.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puan türlerinin her biri kendi içerisinde 100 ile 500 aralığında puanlara dönüştürülür. SAY, SÖZ, EA, DİL puanları bu dönüşüm sonrası oluşturulur. Ağırlıklı puanlar; SAY, SÖZ, EA ve DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20’si olacak şekilde ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA ve DİL puanı almalarına olanak sağlanır.

2024 AYT ve TYT hazırlık platformu Dersigo.com ile siz de 2024 hazırlıklarınıza hemen başlayabilir ve rakiplerinizin bir adım önüne geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu