Eğitim

Türkiye’de Uygulanan Üniversite Sınavı Sistemleri (1974-2024)

instagram takipçi hilesi

Türkiye’de Uygulanan Üniversite Sınavı Sistemleri (1974-2024) Her yıl bahar aylarında milyonlarca öğrenci üniversitelere girmek için ter döküyor. Maalesef ülkemizde tam anlamıyla oturmuş bir sınav sistemi olmadığı için belli periyotlarla üniversite sınav sistemi değişiyor.

Her değişiklikte bir taraf düzelirken diğer taraf bir şekilde bozuldu. Belli aralıklar ile değişen üniversite sınavı sistemi, öğrencilere zorluklar yaşattı. Bizde bu yazımızda sizlere üniversite sınavı sistemlerini derledik. İşte Türkiye’de uygulanan üniversite sınavı sistemleri.

turkiyede uygulanan universite sinavi sistemleri 1

Türkiye’de Uygulanan Üniversite Sınavı Sistemleri

Türkiye’de 1974 yılından bu yana uygulanan üniversite sınavı sistemleri şu şekildedir;

1974-1980 & ÜSS (Üniversitelerarası Seçme Sınavı)

Üniversitelerarası Kurul, 1974 yılında, üniversite sınavlarının merkezi bir yönetim altında birleştirilmesi gerektiğine karar verdi. Bu doğrultuda 19 Kasım 1974’te “Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM)” kuruldu. Bu tek aşamalı sınavda, Genel Yetenek, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil olmak üzere toplamda dört farklı test yapılıyordu.

1981-1998 & ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) – ÖYS (Öğrenci Yerleştirme Sınavı)

Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM), 1981 yılında, Yükseköğretim Kurulu’nun bir yan kuruluşu olarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adını aldı. Aynı yıl içinde üniversite giriş sınavı, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) olarak yeniden adlandırıldı.

Bu sınav sistemi ile, sınavlar iki ayrı oturumda yapılıyordu. İlk oturum olan ÖSS Nisan ayında, ikinci oturum olan ÖYS ise Haziran ayında yapıldı. 1982’den itibaren ise öğrencilerin not ortalaması, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılarak sınav sonuçlarına eklenmeye başlandı.

Üniversite sınavının birinci oturumu olan Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS), Türkçe ve Sosyal Bilimler bölümleri için Sözel testler, Matematik ve Fen Bilimleri için Sayısal testler uygulanıyordu. İkinci oturum olan Öğrenci Yerleştirme Sınavı’nda (ÖYS), Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Yabancı Dil testleri yer alıyordu.

turkiyede uygulanan universite sinavi sistemleri 3

1999-2010 & ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı)

1999’dan sonra üniversite giriş sınavı tek bir oturumda gerçekleştirilmeye başlandı. Bu sınavda, Ortak Testler (Türkçe, Sosyal Bilimler 1, Matematik 1, Fen Bilimleri 1) ve Alan Testleri (Edebiyat, Sosyal Bilimler 2, Matematik 2, Fen Bilimleri 2) olmak üzere iki ana bölümden öğrenciler sınava giriyordu.

2010-2019 & YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) – LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)

2010 yılında, ÖSS’nin yerine YGS ve LYS iismleri ile başka bir sınav sistemi getirildi. Bu karar ile yeniden 2 aşamalı bir sınav sistemine geçildi. YGS’de barajı geçen öğrenciler, LYS’ye katılmaya hak kazanıyorlardı. YGS’nin ilk oturumunda Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri bulunmaktaydı. LYS’nin ikinci oturumunda ise Edebiyat, Coğrafya, Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer almaktaydı.

turkiyede uygulanan universite sinavi sistemleri 4

2020 – Halen & YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)

2020 yılı içerisinde üniversite sınavı, YKS olarak tekrardan değiştirildi. Bu sınav, TYT (Temel Yeterlilik Testi), AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve YDT (Yabancı Dil Testi) olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. TYT’de 150 barajını geçen öğrenciler, AYT veya YDT oturumuna katılma hakkı elde ediyorlardı. Fakat 2022 itibari ile baraj kuralı da kalktı ve isteyne öğrenciler AYT sınavına da girmeye başladı.

TYT ve AYT’de Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testleri bulunuyor. YDT’de ise tüm yabancı diller için soru kitapçığı sunulmaktadır.

Türkiye’de Uygulanan Üniversite Sınavı Sistemleri İle İlgii Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu