Bilim ve Teknoloji

Yenilenebilir Enerji Türleri Nelerdir?

Dünyada insanlar var olmaya devam ettiği sürece yaşamak için enerjiye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sebepten dolayı enerjiyi verimli kullanabilmek büyük önem taşımaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları değerlendirildiğinde çevreye verilen zararın az olup olmadığı göz önüne alınmaktadır. Yenilenebilir enerji türleri hakkında bu yazımızda siz okurlarımıza gerekli olan tüm bilgilendirmeleri yapacağız.

yenilenebilir enerji 768x485 1

Su, güneş, dalga ve rüzgar gibi kendileri tükenmeden diğer enerji türlerinin üretiminde kullanılan kaynaklara yenilenebilir enerji kaynakları denilmektedir. Bu kaynaklar rüzgar, güneş, biyokütle, hidrolik, jeotermal, hidrojen ve okyanus enerjisi olarak sıralanabilmektedir. Bu enerji kaynakları hakkında detaylı bilgilendirmeler için enerji hukuku sayfasından daha geniş kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

Yenilenebilir Enerji Türleri Nelerdir?

Güneş Enerjisi

Atmosferden yansıyan güneş ışınlarının güneş panellerinin üzerine temas etmesiyle birlikte elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilir. Üretimi yapılan enerji yüksek çevrim kuvveti olan, merkezi şebekeye bağlantı sağlayabilen invertörlerle merkezi şehir şebeke sistemine bağlanabilir. Bu şekilde paneller aracılığı ile üretilen enerji doğrudan şebeke sistemine iletimi gerçekleştirilir.

Rüzgar Enerjisi

Rüzgar türbinleri ile rüzgar enerjisinin kullanılması sağlanmıştır. Rüzgar türbininin çalışma sistemlerinde, hareket halinde olan havanın kanatlara çarpması ile pervanelerin dönmesi sağlanmaktadır. Daha sonra rotor milinin dönme hareketindeki hızlanma ile jeneratöre aktarımı sağlanır. Böylelikle elektromanyetik indüksiyonla elektrik enerjisi üretimi sağlanmış olur.

Biyokütle Enerjisi

Orman organik atıkları, hayvan atıkları, tarım atıkları ya da şehir atık sularının oksijensiz mekanda çürütülerek, türlü su bitkileri gibi canlı kaynaklar sayesinde elde edilen yakıta Biyogaz, bu enerji çeşidine Biyokütle Enerjisi denilmektedir. Kısacası organik olan maddelerden farklı yollarla elde edilen enerji, biyokütle enerjisidir.

Jeotermal Enerjisi

Yerin derinliklerinde bulunan sıcak kısımlardan yeryüzüne doğru yayılan iç ısı jeotermal enerji olarak adlandırılmaktadır. Yer altında bulunan sular diğer bölgelere oranla daha fazla ısınarak yeryüzüne ulaşmaktadır. Bu çeşit bölgeler jeotermal alan olarak tanımlanmaktadır. Jeotermal enerjinin sıklıkla kullanıldığı alanlar arasında elektrik enerjisi üretimi, termal tesisler, konut ve seraların ısıtılması gibi durumlar yer almaktadır.

Hidroelektrik Enerjisi

Su gücü ile elde edilen enerjiye hidroelektrik enerjisi denilmektedir. Tarım alanlarındaki sulamalar için kullanılmaktadır. Su gücüyle kurulan değirmenler ile tahıl öğütme suretiyle un elde edilmektedir. Doğalgaz, kömür ve petrol gibi kaynakların tükenmesi ile, enerji takviyesi olarak kullanılmaktadır. Tüm bu kullanım alanlarıyla birlikte özellikle elektrik üretimi konusunda hidroelektrik enerjisi günümüzde vazgeçilmez kaynaklar arasında yer almaktadır.

Hidrojen Enerjisi

Doğada bileşenler halinde yer alan hidrojen gazının işlenmesiyle ve dönüştürülmesiyle meydana gelen enerji kaynağına hidrojen enerjisi adı verilmektedir. Doğal enerji kaynakları arasında yer almamasına rağmen, sürdürülebilir ve alternatif olan enerji türlerinden biri olmaktadır.

Dalga Enerjisi

Denizlerde ortaya çıkan dalgaların oluşturduğu itme kuvvetinden yararlanan yenilenebilir enerji kaynağı dalga enerjisi olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde yenilenebilir enerji türleri arasında dalga enerjisi yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bunun sebebi ise şiddetli fırtınalarda dalga enerjisi türbinlerinin fazla zarara uğraması ve dalga oranının yüksek seviyede olduğu bölgelerin yetersiz olmasıdır.

Gelgit Enerjisi

Okyanus ve denizlerde ortaya çıkan gelgitlerin suyun doğal yükselişini ve alçalışını elektriğe dönüştürebilen yenilenebilir enerji kaynağı gelgit enerjisi olarak tanımlanmaktadır. Güneş, ay ve dünyanın dönmesi ile meydana gelen ve yeryüzüne uygulanan yerçekimi kuvvetlerinin birleşik etkilerinden gelgitler ortaya çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu