TarihYerli Erkek Ünlüler

Yavuz Sultan Selim Kimdir?

instagram takipçi hilesi

yavuz sultan selim 4
Tam adı: Yavuz Sultan Selim
Doğum tarihi: 10 Ekim 1470
Ölüm tarihi:
22 Eylül 1520, Çorlu, Türkiye
Doğum yeri: Amasya, Türkiye
Boyu: 
Ailesi: II. Bayezid, II. Gülbahar Hatun
Eşi: Ayşe Hafsa Sultan, II. Ayşe Hâtûn
Çocuk (ları): I. Süleyman, Üveys Paşa, Hatice Sultan, Beyhan Sultan, Şah Sultan, Fatma Sultan, Hafize Sultan, Şehzade Orhan, Şehzade Musa, Şehzade Korkut
Mesleği: Padişah
Aktif Yılları: 1487 – 1510 yılları arası
youtube-chanel

Hakkında

Yavuz Sultan Selim kimdir? Yavuz Sultan Selim, bilinen diğer adıyla 1. Selim, Osmanlı İmparatorluğu’nun 9padişahı ve ilk Türk İslam halifesidir. Babası II. Bayezid’dır. Babasını tahttan darbe yaparak indirmesi ve padişah oluşuyla da bilinir.

Şehzâdeliğinden beri Selim Şah, olarak tanınmıştır. Babası Şehzade Bayezid’ın sancakbeyliği görevinden dolayı bulunduğu Amasya’da dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarda tecrübe kazanmaları için şehzadeleri sancaklara gönderen Osmanlı, Selim Şah’ı da Trabzon’a göndermiştir. Dedesi Fatih Sultan Mehmed’in vefatının ardından tahta çıkan babası II. Bayezid Han, oğlunu 29 yıl boyunca Trabzon Sancakbeyi olarak görevlendirdi.

Henüz o yıllarda görev yaparken gözlemleri üzerinde yerlerinde memnun olmayan Türkmenleri Osmanlı’ya bağlamak için, devlet yönetiminden izin almaksızın Gürcüler’in üzerine sefer yapmıştır. Kütayis seferinde birçok ili Osmanlı topraklarına katmıştır.

İlginizi çekebilir:  Fatih Sultan Mehmed Kimdir?

Selim Şah’ın 8 oğlu olmuştur. Babasının devlet hakimiyetinin güçlü olmadığını düşündüğü için kontrolü daha çok eline alan I. Selim, yetkilerini sadece Trabzon valisi olarak kalmasına müsade etmedi. Doğu Anadolu’da Şah İsmail propaganda hareketleri başlatmaya başlayınca, durumu babasına söyledi ancak babası II. Bayezid, hiçbir önlem almadı. Böylelikle Selim Şah, 24 Nisan 1512 tarihinde darbe yaparak babasını tahttan indirdi, kardeşlerini saf dışı bıraktı ve tahta çıktı.

Osmanlı Devleti’nin Başına Geçtikten Sonra Yaptıkları

Tahtın başına geçen Sultan Selim, ilk iş Şah İsmail sorunu çözdü. Safevi Devleti’ne yönelik seferler yaparak ülkenin doğusunu korudu. 1514’te ordusuyla İran üzerine sefere çıkarak, 23 Ağustos 1514’te Safevi devletiyle Çaldıran Savaşı’nı başlatmış ve savaşı kazanarak Safeviler’i yenmiştir. Erzincan ve Bayburt kazanılmıştır.

Ardından Anadolu’daki hakimiyeti güçlendirmeye başlamıştır. 12 Haziran 1515’te Dulkadiroğlu Beyliği’ni bitirmiştir. Diyarbakır, Mardin ve Bitlis’i almıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in hükümdarlığından o yana karışık olan Hicaz su yolları konuları yeniden gündem olunca, Doğu’ya yeniden sefere çıktı. Mısır sınırına dayanarak 24 Ağustos 1516 tarihinde Mercidabık Zaferini almış ve  tüm Suriye’yi Osmanlı topraklarına katmıştır.

Hemen ardından sırayla Hama, Humus ve Şam, Lübnan Emirleri ele geçirilmiştir. Gazze ve Kudüs şehirleri topraklarımıza katılmıştır. Mısır’ın başına geçen Tumanbay, Osmanlı Devleti’ni kabul etmeyince 1517’de Ridaniye Savaşı yapılmış ve Osmanlı yeniden kazanmıştır. Bu savaşın sonucunda Memlük Devleti yıkılarak, Suriye, Filistin ve Mısır Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.

Yavuz Sultan Selim, Memlük Devleti’nin yıkılışıyla Kahire’yi almış ve ona bağlı bulunan Abbasilerden de halifeliği alarak ilk Türk İslam Halifesi olmuştur.

Yavuz Sultan Selim, padişah olduğunda 2.375.000 km2 olan Osmanlı topraklarını 8 yılda 2,5 kat büyütmüş ve kendisinden sonra tahta çıkacak oğluna, Kanunu Sultan Süleyman‘a devletin altın çağını yaşayacağı bir imparatorluk için zemin hazırlamıştır.

12 Eylül 1520 tarihinde “Aslan Pençesi” isminde vücudunda çıkan bir çıban yüzünden vefat etmiştir. Anadolu’da birliği sağlayan, ticaretin en önemli yerleri olan İpek ve Baharat yollarını hakimiyeti altına alan ve halifeliği Türk devletine geçiren Yavuz Sultan Selimin türbesi İstanbul’da Fatih’te bulunur.

Videoları

 

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu