Yapay Zeka ve Kullanım Alanları!
Yapay zeka, makinelerin deneyimlerden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzeri işler yapmasını mümkün kılan, akıllı bir aracın çevresini algılayan ve başarı şansını en üst seviyeye çıkaran eylemler ve hareketler gerçekleştirdiği bir sistemdir.
1956’da bu terimi belirleyen John McCarthy, yapay zekayı “akıllı makineler yapmanın bilimi ve mühendisliği” olarak tanımlar. Yapay zekanın ismi için, bilgisayar zekası, sentetik zeka veya bilgisayarlı rasyonellik gibi diğer isimler önerilmiştir. Yapay zeka ismi aynı zamanda bir makine ya da program donanımını ve özelliğini açıklamak için de kullanılır.
Yapay Zeka araştırması, bilgisayar bilimi, psikoloji, felsefe, sinirbilim, bilişsel bilim, dil bilimi, işletme araştırması, ekonomi, kontrol teorisi, olasılık, optimizasyon ve mantık gibi birçok alandan araç ve içgörü kullanır. Yapay Zeka araştırması aynı zamanda robotik, kontrol sistemleri, zamanlama, veri madenciliği, lojistik, konuşma tanıma, yüz tanıma ve diğerleri gibi görevlerle de örtüşmektedir.
Hesaplamalı zeka, yinelemeli gelişim ve öğrenmeyi içerir. Öğrenme, ampirik verilere dayanır ve sembolik olmayan AI, titiz AI ve yumuşak hesaplama ile ilişkilidir. IEEE Hesaplamalı Zeka Derneği tarafından tanımlanan hesaplama zekasında bulunanlar, temel olarak şunları içerir:
- Yapay Sinir Ağları: Çok güçlü örüntü tanıma kabiliyetine sahip eğitilebilir sistemler.
- Bulanık Sistemler: Belirsizlik altında muhakeme teknikleri, modern endüstriyel ve tüketici ürünleri kontrol sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır; ‘sıcak’, ‘soğuk’, ‘sıcak’ ve ‘kaynatma’ gibi kavramlarla çalışabilme.
- Evrimsel Hesaplama: Soruna giderek daha iyi çözümler üretmek için popülasyonlar, mutasyonlar ve hayatta kalma gibi biyolojik olarak ilham alan kavramları uygular.
Bu yöntemler, en önemlisi evrimsel algoritmalara (örneğin, genetik algoritmalar) ve kümes zekasına (örneğin karınca algoritmaları) ayrılır. Hibrit akıllı sistemlerde, bu iki grubu birleştirmek için girişimlerde bulunulmaktadır. Uzman çıkarım kuralları, sinir ağı veya ACT-R veya CLARION gibi istatistiksel veri ve öğrenmelerden kaynaklanan üretim kuralları ile üretilebilir.
İnsan beyninin sonuçları formüle etmek ve çapraz kontrol etmek için birçok teknik kullandığı düşünülmektedir. Bu nedenle sistem entegrasyonu ve optimizasyonu umut verici ve belki de gerçek yapay zeka için özellikle sembolik ve bağlantısal modellerin entegrasyonu ve optimizasyonu için gerekli olarak görülmektedir.
Günümüzde Kullanılan Yapay Zekanın 10 Güçlü Örneği
Hayatımızı makineler devralmadı. En azından şuan değil. Ancak, nasıl yaşadığımızı, nasıl çalıştığımızı ve nasıl eğlendirdiğimizi etkileyen yaşamlarımıza giriyorlar. Siri ve Alexa gibi sesle çalışan kişisel asistanlardan, davranışsal algoritmalar, ileriye dönük aramalar ve güçlü prediktif yeteneklere sahip kendi kendine çalışan araçlara sahip temel teknolojilere kadar, günümüzde kullanımda olan yapay zekaya ilişkin birkaç örnek ve uygulama var.
Gerçek bir yapay zeki sistemi kendi kendine öğrenebilen akıllı bir sistemdir. Gerçek yapay zeka geçmiş yinelemelerde gelişebilir. Daha akıllı ve daha bilinçli hale gelebilir. Yeteneklerini ve bilgilerini geliştirebilir.
Bu tür yapay zeka, televizyonlar da HBO’nun güçlü, akıllı ve hareketli serileri, Westworld beğenileriyle tasvir edilen harika hikayelerde gördüğümüz türdür. Bunun hakkında konuşmuyoruz. En azından henüz değil.
Apple, Facebook ve Tesla gibi dev şirketler ses getiren ve çığır açan güncellemeler ve etkileşime girme konusundaki devrim niteliğindeki değişikliklerin ortaya çıkmasına rağmen, çoğumuz bugün yapay zekanın hem büyük hem de küçük işletmeler tarafından nasıl kullanıldığına dair hala bir bilgimiz yok.
Bu teknolojinin gelecekteki yaşamlarımız üzerinde ne kadar bir etkisi olacak ve günlük yaşamda başka hangi yolları bulabilecek tam bir merak konusu. Yapay zeka gerçekten çiçek açtığında, bu sözde teknolojinin güncel yenilemelerinde ne kadar bir gelişme olacaktır şuan tam olarak bilemiyoruz. Bunu öğrenmenin tek yolu galiba oturup beklemektir.
Günümüzde Kullanılan Yapay Zeka Uygulamaları
Kuantum-hesaplama sıkıntımızın ötesinde günümüzün yapay zeka sistemleri, kendilerini beğenilerimize ve beğenmediklerimize uyarlayan algoritmalara sahiptir. Sadece gelişmiş bir makine öğrenme yazılımıdır. Son derece kullanışlı olsalar da, bu makineler varoluşsal anlamda daha akıllı hale gelmiyor, ancak geniş bir veri setine dayanarak becerilerini ve kullanışlılıklarını geliştiriyorlar. Bunlar günümüzde kullanılmakta olan yapay zekanın en popüler örneklerinden bazılarıdır.
1 – Siri
Herkes Apple’ın kişisel asistanı Siri’yi tanıyor. Günlük olarak etkileşime girdiğimiz, sesle aktive olan dost bilgisayar. Bilgi bulmamıza, bize yol tarifleri vermemize, takvimlerimize etkinlik eklememize, mesaj göndermemize yardımcı oluyor. Siri, sahte akıllı dijital kişisel asistandır. Doğal dilde soru ve taleplerimizi daha akıllıca ve daha iyi tahmin edebilmek ve anlamak için makine öğrenmesi teknolojisini kullanır.
2 – Alexa
Alexa’nın akıllı evin merkezi haline gelmesi, biraz meteorikti. Amazon, Alexa’yı ilk tanıttığı zaman, dünyanın çoğunu fırtınadan aldı. Bununla birlikte, kullanışlılığı ve konuşmanın odanın herhangi bir yerinden konuşmasını çözme kabiliyeti, onu bilgi, alışveriş, randevuları ayarlamak, alarmları ayarlamak ve milyonlarca başka şey için web’i taramak için yardımcı olabilecek, aynı zamanda akıllı evler ve hareket kabiliyeti sınırlı olanlar için bir kanal olabilir.
3 – Tesla
Eğer bir Tesla’nın sahibi değilseniz, ne kaçırdığınızı bilmiyorsunuz. Bu muhtemelen şimdiye kadar yapılmış en iyi arabalardan biri. Sadece çok fazla itibar kazandığı için değil, tahminde bulunabilme yetenekleri, kendi kendine sürüş özellikleri ve tam teknolojik “soğukluk” yüzünden. Teknolojiye ve otomobillere sahip olanların Tesla’ya sahip olmaları gerekiyor ve bu araçlar havadan güncellemeleri sayesinde sadece daha akıllı ve daha fazla akıllı hale geliyor.
4 – Cogito
Aslen CEO, Joshua Feast ve Dr. Sandy Pentland tarafından kurulan Cogito, bugün piyasada bulunan müşteri destek temsilcilerinin duygusal zekasını geliştirmek için muhtemelen en güçlü davranışsal adaptasyon örneklerinden biridir. Şirket, telefon uzmanları için müşteri etkileşimini geliştirmek için makine öğrenmesi ve davranış bilimi bir birleşimidir. Bu, günlük olarak gerçekleşen milyonlarca sesli görüşme üzerine milyonlar için geçerlidir.
5 -Boxever
CEO Dave O’Flanagan tarafından ortaklaşa kurulan Boxever, müşterinin seyahat endüstrisindeki deneyimini geliştirmek ve müşterileri memnun eden ‘mikro anlar’ ya da deneyimler sunmak için yoğun şekilde makine öğrenmeye dayanan bir şirket. Makine öğrenmesi ve yapay zeka kullanımı sayesinde şirketin oyun alanına hükmedip, müşterilerini seyahat yolculuklarında müşterilerini meşgul etmek için yeni yollar bulmalarına yardımcı oluyor.
6 – John Paul
David Amsellem tarafından kurulan ve yönetilen, çok saygın, oldukça zeki ve lüks bir seyahat şirketi olan John Paul, mevcut müşteri etkileşimleri için öngörü algoritmalarında güçlü bir yapay zeka örnekleri sunan bir şirkettir. Şirket, VISA, Orange ve Air France gibi dünyanın en büyük şirketleri aracılığıyla milyonlarca müşteriye hizmet sağladı ve yakın zamanda Accor Hotels tarafından satın alındı.
7 – Amazon.com
Amazon’un işlemsel yapay zekası, bir süredir var olan ve çevrimiçi olarak astronomik miktarda para kazanmasını sağlayan bir şeydir. Algoritma algoritmaları ile her geçen yıl daha da fazla, şirket, çevrimiçi davranışımıza dayanarak ne satın almak istediğimizi tahmin etmekte çok akıllıca davrandı. Amazon, ihtiyaç duyduğumuzu bilmeden önce bize ürün göndermeyi planlasa da, henüz tam olarak elde edilmedi. Ama bu kesinlikle onun ufkunda.
8 – Netflix
Netflix, müşterinin filmlere verdiği tepkilere dayanan son derece kesin tahmin teknolojisi sunar. Önceki tepkilerinize ve film seçimlerinize dayanarak isteyebileceğiniz filmleri önermek için milyarlarca kaydı analiz eder. Bu teknoloji, veri kümesi büyüdükçe her geçen yıl daha da akıllı hale geliyor. Ancak, teknolojinin tek dezavantajı, küçük etiketli filmlerin çoğunun fark edilmeden gitmesidir.
9 – Pandora
Pandora’nın yapay zekası muhtemelen bugün var olan en devrimci teknolojilerden biridir. Müzikal DNA’ları diyorlar. 400 müzik karakteristiğine dayanarak, her bir şarkı ilk önce bu kriterlere dayanan bir profesyonel müzisyen ekibi tarafından elle analiz edilir ve sistem, aksi halde farkedilmeyecek ancak insanların kendiliğinden sevecekleri şarkıları önermek için inanılmaz bir sicile sahiptir.
10 – Nest
Herkesin birçoğu Google tarafından 2014 yılı Ocak ayında 3,2 milyar dolara satın alınan öğrenme termostatı Nest’e aşinadır. Bu arada, artık Alexa tarafından sesle kontrol edilebilen Nest öğrenme termostatı, ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarınızdan öngörücü olarak öğrenmek için davranışsal algoritmalar kullanır, böylece kendi kişisel gereksinimlerinize göre evinizdeki veya ofisinizdeki sıcaklığı önceden tahmin eder ve ayarlar ve şimdi Nest kameraları gibi başka bir ürün grubunu da içeriyor.
BONUS
Yazımızın yayınladığı 2019 yılından bu yana yapay zeka çok büyük bir yol kat etti. Bunun en büyük örneği hiç şüphesiz ki ChatGPT’dir. ChatGPT, yapay zeka alanında en büyük devrimi yapan teknolojiler arasında ilk sıralarda yerini aldı. Şimdilik 2021 Eylül ayına kadarki verileri içeren ChatGPT yeni sürümleri ile birlikte yavaş yavaş anlık bilgi deposu haline dönüşecek.