Vücut Geliştirmeye Yeni Başlayanlar İçin 10 İpucu
Vücut Geliştirmeye Yeni Başlayanlar İçin 10 İpucu..! Spora ilk kez başlayan ya da uzun bir ara verdikten sonra başlayan kişiler ilk zamanlarda bir bocalama dönemi yaşar. Bu yazımızda bahsettiklerimiz ile sizin bu bocalama ve adaptasyon süresini minimize etmeye amaçladık.
Bu ipuçlarına dikkat ederek istediğiniz hedef anında varmazsanız bile yaptığını hataların önüne geçerek zamanı kısaltabilirsiniz. Spor salonlarında gördüğünüz o demir gibi insanlar bu ipuçlarına dikkat ettikleri için o forma ulaşabildiler. Sizde aşağıda açıkladığımız ipuçlarına dikkat ederek spora başlayabilirsiniz.
Vücut Geliştirmeye Yeni Başlayanlar İçin 10 İpucu
1) Esnediğinizden Emin Olun
Her türlü antrenmanda olduğu gibi, vücut geliştirmeden önce esnemek önemlidir. Esneme hareketleri, sakatlanma olasılığını azaltır. Ayrıca, mümkün olan hareket miktarını arttırır.
2) Antrenman Arasında Bir Gün İzin Yapın
Vücut geliştirmeye başladığınızda, her gün spora gitmek cazip gelebilir. Ancak bu her zaman sizin için en iyisi değildir. Vücudunuza dinlendirmek, onarmak ve rahatlamak için egzersizler arasında bir gün izin verin. Yani spora bir gün gidin bir gün izin yapın.
3) Uygun Formda Ustalaşın
Vücut geliştirmede herhangi bir şey yapmadan önce, uygun formda ustalaşmanız çok önemlidir. Aksi takdirde, vazgeçmesi çok zor olan kötü alışkanlıklar edinirsiniz. Çevrimiçi ve fiziksel olarak yardım alabileceğiniz çok fazla şey var. Bu yüzden de araştırmanızı yaptığınızdan ve mükemmelleştirdiğinizden emin olmalısınız.
4) Bir Hedef Belirleyin
Vücut geliştirmeye başlamak ve anında istediğiniz sonuçlar beklemek kolay gözükebilir. Ancak bu hiç kolay olmayacak. Düştüğünüzde sizi aldıracak ve kendinizi motive etmek için gerçekçi bir hedefiniz ve bir son teslim tarihiniz olsun. Küçük hedefler ile başlayın ve geliştikçe hedeflerinizi artırın.
5) Antrenmandan Önce ve Sonra Yemek Yiyin
Bir antrenmandan önce ve sonra ne yediğiniz, antrenmanın ne kadar iyi gittiği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yeni başlayan biri olarak, yiyecek alımınızın özelliklerine odaklanmayacaksınız. Ancak öncesinde ve sonrasında protein ve karbonhidrat tüketmeye çalışmak faydalı olacaktır.
6) Bileşik Hareketlere Odaklanın
Pek çok vücut geliştirme tekniği karmaşıktır. Bu nedenle daha kolay bileşik hareketlere odaklanarak başlayın. Squat, omuz presleri, deadlifts ve lunges iyi çalışır. Bunlar, aynı anda birden fazla kas grubunu kullanmanızı gerektirir. Bu nedenle, bireysel hareketler eklemeye gerek kalmadan genel olarak daha fazla kas grubu çalışır.
7) Kardiyoyu Unutmayın
Yeni başlayanların çoğu, tüm enerjilerini vücut geliştirme egzersizlerine odaklar ve kardiyoyu unutur. En iyi sonuçları elde etmek için, antrenmanınızı tamamlayana kadar kardiyodan tasarruf edin ve enerjinizin çoğunu kaldırmaya odaklayın. Fakat kardiyo hareketlerini de yapmayın kesinlikle unutmayın.
8) Sekiz ila On İki Tekrarı Hedefleyin
Yeni başlayanlara, ilk başlarken bir setin sekiz ila on iki tekrarını hedeflemeleri tavsiye edilir. Bunun nedeni, muhtemelen biraz daha hafif ağırlıklar kaldırarak başlamanız ve bu nedenle daha fazla tekrarın mümkün olmasıdır. Daha ağır ağırlıkları kaldırmaya başladığınızda, tekrarları azaltın.
9) Odaklanmış ve Kontrolde Kalın
İlk başladığınızda, özellikle bir antrenmanın hızına başladığınızda ve bir setin daha kolay hale geldiğinde, kendinizi kaptırmak kolaydır. Ancak acele etmek yerine, kontrolü elinizde tutmaya ve görevi mükemmelleştirmeye odaklanın.
10) Hatalarınızdan Ders Alın
Herkes hata yapar. Bu hayatın en büyük parçasıdır. Sizi geriye düşürmelerine izin vermek yerine onlardan öğrenin. Kendinizi boş bir egzersiz rutini ile mücadele ederken bulursanız, vakit kaybetmeden rutini değiştirin. Size uygun bir vücut geliştirme programı bulana kadar dönüşümlü ve düzenlemeye devam edin. Spor salonundaki eğitmenlerden bilgi almayı da ihmal etmeyin.