Vangelis Kimdir?

Vangelis
Tam adı:
Evangelos Odysseas Papathanassiou (Bilinen adı: Vangelis)
Doğum tarihi: 29 Mart 1943
Doğum yeri: Agria, Yunanistan
Ölüm tarihi:
17 Mayıs 2022
Ölüm yeri: 
Paris, Fransa
Boyu: 
Burcu: Koç
Ailesi: Ulysses Papathanassiou (Babası), Nico Papathanassiou (Kardeşi)
Eşi: 
Çocuk (ları): 
Mesleği: Besteci, Müzisyen
Aktif Yılları: 1970’li ve 2022 yılları arası
imdb-logo
youtube-chanelyoutube musicdeezer logo mbApple Music'de dinleSpotify'den dinle
Sosyal Medyada

Hakkında

Vangelis Kimdir? Vangelis, besteci ve müzisyendir.

Vangelis, 29 Mart 1943 günü Yunanistan’ın Agria kentinde dünyaya gözlerini açtı.

İsmini 1982 senesinde “Ateş Arabaları” bestesi ile kazandığı Akademi Ödülleri ile duyurdu. Uçak korkusunu söyleyerek Oscar törenine katılmadı.

1982 senesinde “Blade Runner” ve “Missing”, 1983 senesinde “Antarktika” ve 1984 senesinde “Bounty” bestelerini yaptı. Ayrıca Ridley Scott’ın 1992 senesinde “1492: Conquest of Paradise” ve 2004 senesinde “İskender” müzikleri ile büyük beğeni aldı.

Carl Sagan’ın 1980’lerdeki TV dizisi olan “Cosmos” dizisinin açılış teması da dahil olmak üzere çeşitli eserler üretti. Ayrıca 1990’larda Fransız denizaltı kaşifi Jacques Cousteau’nun bir dizi belgeseli için müzik besteledi. 2014 senesinde Avrupa Uzay Ajansı’nın “Rosetta” görevi için birkaç kısa parça besteledi. 2018 senesinde fizikçi Stephen Hawking onuruna özgün müzikler besteledi.

Elektronik müzik tarihinin en önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilen Vangelis, hiçbir zaman müzik okuluna gitmedi ve eğitim almadı. 2005 senesinde The Telegraph’a  verdiği bir röportajda resmi bir müzik eğitiminin yaratıcılığını engelleyebileceğine inandığını dile getirdi.

Dünyaca ünlü bestesi Vangelis, 17 Mayıs 2022 günü Fransa’nın Paris şehrinde korona virüs sebebi ile hayatını kaybetti.

Vangelis Diskografi

Stüdyo albümleri

  • 1972 – Fais que ton rêve soit plus long que la nuit
  • 1973 – Earth
  • 1975 – Heaven and Hell
  • 1976 – Albedo 0.39
  • 1977 – Spiral
  • 1978 – Beaubourg
  • 1979 – China
  • 1980 – See You Later
  • 1984 – Soil Festivities
  • 1985 – Mask
  • 1985 – Invisible Connections
  • 1988 – Direct
  • 1990 – The City
  • 1995 – Voices
  • 1996 – Oceanic
  • 1998 – El Greco
  • 2001 – Mythodea: Music for the NASA Mission: 2001 Mars Odyssey
  • 2016 – Rosetta
  • 2021 – Juno To Jupiter

Soundtrack albümleri

  • 1970 – Sex Power
  • 1973 – L’Apocalypse des animaux
  • 1975 – Entends-tu les chiens aboyer?; – “No Oyes Ladrar Los Perros?” isimli Meksika filminin müziği
  • 1976 – La Fete Sauvage
  • 1979 – Opera Sauvage
  • 1981 – Chariots of Fire
  • 1983 – Antarctica
  • 1992 – 1492: Conquest of Paradise
  • 1994 – Blade Runner
  • 2004 – Alexander
  • 2007 – Blade Runner Trilogy. 25. Anniversary
  • 2007 – El Greco Original Motion Picture Soundtrack
  • 2008 – Swiadectwo – Muzyka Filmowa
  • 2012 – Chariots of Fire – The Play: Music from the Stage Show

Kısıtlı basılmış çalışmaları

  • (1984) Silent Portraits
  • (1995) Foros Timis Ston Greco
  • (2004) Ithaca

Ortak çalışmayla hazırlanmış albümler

  • (1979) Odes – Irene Papas’la birlikte
  • (1980) Short Stories –
  • (1981) The Friends of Mr. Cairo – J
  • (1981) Ich Hab’ Keine Angst –
  • (1981) Moi, Je N’ai Pas Peur
  • (1983) Private Collection –
  • (1986) Rhapsodies –
  • (1986) Geheimnisse –
  • (1986) Tra Due Sogni)
  • (1991) Page of Life

Derleme (Best of) albümler

  1. (1978) The Best of Vangelis
  2. (1982) To the Unknown Man
  3. (1985) Magic Moments
  4. (1984) The Best of Jon & Vangelis
  5. (1989) Themes
  6. (1994) Chronicles
  7. (1995) Mundo Magico De
  8. (1995) Themes II
  9. (1996) Portraits (So Long Ago, So Clear)
  10. (1998) Mystera
  11. (1999) Mystera III
  12. (2001) The Best of Mystera
  13. (2000) Reprise 1990-1999
  14. (2003) Odyssey
  15. (2019) Nocturne

Promosyon albümleri

  • (1976) The Vangelis Radio Special [promo only]

Bootleg albümleri

  1. (1978) Hypothesis
  2. (1978) Dragon

EP ve single’lar

  1. (1968) The Clock / Our Love Sleeps On The Water
  2. (1977) To The Unknown Man / To The Unknown Man 2
  3. (1979) The Long March / The Long March 2
  4. (1980) Don’t Be Foolish / Doesn’t Matter
  5. (1980) My Love / Domestic Logic One
  6. (1983) And When The Night Comes / Song Is
  7. (1991) Wisdom Chain (EP)
  8. (1992) Conquest Of Paradise (EP)
  9. (1992) In London [Neuronium]
  10. (1996) Ask The Mountains (EP
  11. (1996) A Separate Affair (EP)
  12. (1997) March With Me / Like a Dream
  13. (2001) Mythodea Special Edit
  14. (2002) Anthem – 2002 FIFA World Cup Official Anthem (EP)

Videoları

 

Fotoğrafları

Bir cevap yazın

KULLANICILAR BUNLARA DA BAKTI

Başa dön tuşu