Uyum Bozukluğu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Psikolojik rahatsızlıklar, kişide doğuştan olabildiği kadar sonradan gelişebilen rahatsızlıklar arasında da yer alırlar. Psikolojik rahatsızlıkların hemen hemen çoğu çocukluk travmalarına dayanmaktadır. Çocukluktan yaşanılan olaylar, kişinin iler ki hayatında olumsuzluklara sebep olur. Bu olumsuzluklar günlük yaşamı yorduğu ve zorlaştırdığı kadar, kişinin kafa yapısını da değiştirir. Çoğu psikolojik rahatsızlığın tedavisi bulunduğu gibi ilaçların kullanımı bu rahatsızlıklarda oldukça önemlidir.
Genelde psikolojik bir rahatsızlığa sebep olan bireyler, hasta olduğunu kabul etmedikleri için ilaç kullanmayı da kabul edemezler. İlaç kullanmayanların hastalığı ilerlediği gibi, günlük hayata devam etmeleri de zorlaşacaktır.
Uyum Bozukluğu Nedir?
Yaşanılan bir olaya bağlı olarak gelişen, depresif durumdur. Kaygıların ön planda olduğu genelde olumsuzluklara yol açan ruhsal bataklıktır. Stres yaratma potansiyeli olan olaylar yaşadıktan sonra kişiler bu yaşadıkları olay sonrasında normal yaşama uyum sağlamakta zorlanırlar. Düzenlerini yeniden kurmakta ve problemlerini çözmekte zorlanırlar. Bunlar doğrultusunda kişide isteksizlik, ilgisizlik, karamsarlık gibi belirtiler ortaya çıkar. Ortaya çıkan depresif belirtiler sonrasında kişi çabuk sinirlenme, tahammülsüzlük, uyku bozukluğu gibi hayatını etkileyen durumlarla karşılaşır.
Uyum bozuklukları genelde 3 ay içerisinde tepki gösterir. Stresi etkileyen baş olay sonrasında 3 ay 3 ay içinde genelde belirtiler göstermeye başlar. Mesleki anlamda veya eğitim anlamında belirgin bir şekilde bozukluklara sebep olur.
Sosyal yaşamdan kopan ve isteksizlik içinde yaşan uyum bozukluğu hastalığına sahip bireyler, gün içinde yapılan hiçbir aktiviteden keyif almazlar. Yaşamlarında, eğlenceli veya onları hayata döndürecek bir şey olduğuna inanmazlar. Kendilerini hayata bağlayacak bir parça ararlar ve bu hastalık sebebiyle ne kadar olsa da bunu bulamazlar. Hep bir arayış içindedirler. Gelecek arayışı, sevgi arayışı, mutluluk arayışı gibi bir insanın ihtiyacı olabilecek ihtiyaçlardan.
Uyum bozukluğu rahatsızlığına sahip olan bireyler, genelde güzel olan olaylardan bile şikâyetçi olarak, hayatlarındaki insanları zora sokarlar. Memnuniyetsizlikleri sebebiyle yüzleri gülmemekle beraber, etrafındaki insanların gülmelerine de tahammül edemezler.
Uyum Bozukluğu Tedavisi
Genelde ergenlerde daha sıklıkla rastlanan hastalığın tedavisi vardır. Psikiyatri yardımıyla aşılabilen hastalıklar arasındadır. Uzun konuşmalar sonrasında, daha sakin ve yatıştırıcı geri dönüşler için ilaç tedavisine başlatılır. İlerlemiş rahatsızlıklar için ilaç tedavileri kısa süre de etkili olduğu gibi, ilerlemiş uyum bozukluğunda daha büyük operasyonlara girmek gerekebilir.
Ergenlerde yaşanılan uyum bozukluklarında, yüksek dozlu ilaçlar yerine daha hafif dozlu ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların kimi zaman etkisi olmasa da, hastanın ilaç kullanıyorum psikolojisiyle kendini iyileştirdiği de aşikârdır.