Mental SağlıkYaşam

Uyku Neden Çok Önemlidir?

instagram takipçi hilesi

Uyku Neden Çok Önemlidir? Bu sorunun cevabı aslında çok basit. Çünkü uyku olmadan hayatta kalamazsınız.  Uyku sadece vücudunuzu sağlıklı ve enerjik tutmakla kalmaz. Aynı zamanda da hafıza, konsantrasyon ve genel zihinsel sağlığa da olumlu yönde yardımcı olur.

Uyku Neden Çok Önemlidir?

Az uyuyan kişilerde bazı durumlar gözlenir. Bu durumlardan en yayın olanı kesinlikle yorgun hissetmek diyebiliriz. Vücut yeterince dinlenmediği için yorgun düşer. Uyku hali aslında insanın yarı ölüm halidir. Vücudun kalp ve beyin hariç tüm işlevi durur.

Kalp ve solunum yaşamamızı sağlarken, beyin ise gün içinde yaşadıklarımızı bilinç altından işlemeye devam eder. Yani aslında anlatmak istediğimiz uyumak sadece yattım kalktım olayı değil. Vücudumuz için çok kritik ve önemli bir evre. Bu yüzden uyku konusunda kesinlikle taviz vermememiz gerekmekte ve her gün en az 8 saat uyumalıyız.

Bu yazımızda sizlere uykunun neden çok önemli olduğu hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Yazımızı okuduğunuzda şaşıracağınızı düşünüyoruz.

Uyku Neden Çok Önemlidir?

Vücudunuzun Kendini İyileştirmesine Yardımcı Olur

uyku neden cok onemli 4 768x512 1

Uyku sırasında vücut, büyümeyi ve doku onarımını tetikleyen hormonları salgılar. Aynı zamanda, vücudun enfeksiyonlarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan daha fazla beyaz kan hücresi ürettiği uyku sırasındadır. Bu nedenle yeterince uyumazsanız bağışıklık sistemi sizi enfeksiyonlara karşı tam olarak koruyamaz. Uyku ayrıca vücudunuza bir mola verir ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Vücut ayrıca nefesinizi yavaşlatan ve diğer vücut kaslarını gevşeten hormonlar üretebilir.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

Uyku, kalbin çalışmaya devam etme talebini azaltır. Bu, daha az pompalamasına izin vererek kalp atış hızının düşmesine ve kan basıncında düşüşe neden olur. Yeterli uyku eksikliği kalp atış hızınızı yüksek tutar ve kardiyovasküler hastalık riskinizi artırır.

Uyku Hafızayı Güçlendirir

Uyurken, beyniniz gün boyunca aldığınız bilgileri işlemeye devam eder. Bu, gerektiğinde önemli anıları daha hızlı ve kolay bir şekilde hatırlayabilmeniz için yeni sinir yolları oluşturmasına yardımcı olur. İyi bir gece uykusu, yaklaşan bir etkinlikte isimleri veya yerleri hatırlamak için ihtiyacınız olan şey olabilir.

Uyurken vücut sitokinler, iltihapla savaşan proteinler ve hastalığa neden olan diğer patojenleri salgılar. Uyku eksikliği, bu sitokinlerin üretimini azaltır, bu da bağışıklık fonksiyonunuzu azaltır ve sizi enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getirir.

Üretkenliği Artırabilir

uyku neden cok onemli 3 768x511 1

Beynin uyurken yaptığı bir diğer şey ise performans arttırıcı olmasıdır. Bilişsel işlevinizi, performansınızı, konsantrasyonunuzu ve üretkenliğinizi büyük ölçüde etkiler. Yeterli uyku, sorunları çözme yeteneğinizi artırabilir ve beyin fonksiyonlarını ve hafızayı geliştirebilir.

Kilo Vermeyi Teşvik Eder

Araştırmalara göre, kısa uyku süresi, ghrelin ve leptin fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak artan vücut kitle indeksi ile ilişkilidir. Leptin, enerji dengesini düzenleyen ve açlığı önleyen bir hormondur. Normalde leptin seviyeleri uyku sırasında yükselir. Bu, beyne enerji depolarının farklı vücut süreçleri için yeterli olduğuna dair bir sinyal göndermeye yardımcı olur.

Dikkatinizi Keskinleştirir

Yapılan araştırmalar, uyku eksikliği alkol zehirlenmesine eşit tutuluyor. Performansı ve bilişsel işlevleri bozabilir. Yolda güvenlik ve diğer kritik durumlar için gerekli olanlar gibi hız performansını ve doğrulukları etkileyebilir. Genel olarak, uykusuz olduğunuzda dikkatinizi vermek, tetikte kalmak ve konsantre olmak oldukça zordur.

Stres Seviyelerini Azaltır

Uyku, strese karşı harika bir araçtır. Ruh halini düzenler, sinirlilik ve kaygıyı azaltır ve depresyon riskini azaltır. Uyku, sağlıklı kortizol seviyelerini korur. Kortizol, stresliyken üretilen bir hormondur. Kortizolün kronik yükselmesi iltihaplanmaya, kan basıncının yükselmesine, yüksek kalorili yiyecekler için iştahın artmasına, kilo alımına ve osteoporoz riskinin artmasına neden olabilir. Yeterince uyumadığınızda kortizol seviyeleri yükselir ve bu da stresli hissetmenize neden olur.

Depresyon Riskini Azaltabilir

Yeterince uyuyamayan bireyler, yeterince uyuyanlara göre on kat daha yüksek depresyon riskine sahiptir. Bunun sebebi, uyku eksikliğinin beyinde melatonin üretimi için gerekli olan bir nörotransmitter olan serotonin üretimini ve işlevini etkilemesidir. Melatonin, uyku döngünüzü düzenlemeye yardımcı olmak için karanlığa yanıt olarak beyin tarafından üretilen bir uyku hormonudur.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, iyi bir gece uykusunun vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırabileceğini ve sağlık ve esenliği geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Araştırmaya göre kaliteli uyku, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan T hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerinin etkinliğini artırarak bağışıklık tepkisini iyileştirir.

Uyku Neden Çok Önemlidir? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu