Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonu, insanların tıbbi yardıma başvurmasının en yaygın nedenleri arasındadır ve insanların okulu veya işi kaçırmasının önde gelen nedenidir. Solunum yolu, havayı akciğerlere taşıyan yoldur. Alt solunum yolu akciğerler ve nefes borusundan oluşurken, üst solunum yolu burun, sinüsler, boğaz ve ses kutusunu içerir. Sinüzit, larenjit ve strep boğaz üst solunum yolu enfeksiyonları olmasına rağmen, üst solunum yolu enfeksiyonu terimi genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi akut viral solunum yolu enfeksiyonlarını ifade eder.
Üst solunum yolu enfeksiyonları en yaygın olarak virüslerden kaynaklanır ve yıl boyunca ortaya çıkabilir, ancak çoğu kışın soğuk veya yağışlı aylarda görülür. Bağışıklık sistemleri henüz gelişmekte olduğu için kreşteki küçük çocuklar arasında da çok yaygındır.
Hasta olan bir kişi üst solunum yolu enfeksiyonları ile hangi bölümün ilgilendiğini sorar ve merak eder. Çünkü uzman bir doktorun hastalığa hızlı bir şekilde teşhis koyması çok önemlidir. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişiler bir dahiliyeci, doktor veya kulak burun boğaz uzmanından destek alabilirler. Kişilerin hasta olduklarında deneyimli bir doktordan destek almaları önemlidir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri genel itibari ile şu şekildedir;
- Vücut ağrıları
- Öksürük
- Kulak dolgunluğu
- Baş ağrısı
- Boğuk ses
- Düşük dereceli ateş
- Burun tıkanıklığı
- Berrak mukuslu burun akıntısı
- Hapşırma
- Burun içinde kaşıntı
- Boğaz ağrısı
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunun Nedenleri Nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olduğu sorulduğunda bu hastalığın etiyolojisinin çok yönlü olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bilinmesi gereken ilk şey, birçok virüsün üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğidir. Bu tip virüsler insandan insana hızla yayılır ve kolay bir şekilde bulaşır. Örnek vermek gerekirse üst solunum yolu enfeksiyonları ellerken, dokunurken, içecek ya da yiyecek paylaşırken çok hızlı yayılıyor. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları hapşırma ve öksürme yoluyla hava yoluyla bulaşır.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunun Tedavisi
- Burun Spreyi: Doktorunuz, viral enfeksiyonun neden olduğu iltihaplanmadan kaynaklanan burun tıkanıklığınızı gidermeye yardımcı olmak için geçici olarak salin veya dekonjestan burun spreyi kullanmanızı önerebilir.
- İlaçlar: Aspirin, ibuprofen ya da dekonjestanlar gibi reçetesiz satılan bazı ilaçlar, ateş, ağrı ve sızı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinin yanı sıra soğuk algınlığının da kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.
- Ev Çözümleri: Tuzlu suyla gargara yapmak gibi evde uygulanan yöntemler, vücudunuz enfeksiyonla savaşıp genellikle birkaç hafta içinde iyileşirken burun akıntısı, boğaz ağrısı ve hapşırma gibi üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ballı zencefilli bir çay da bağışıklık sisteminiz için faydalı olacaktır.
ÖNEMLİ: Yazımızda verdiğimiz bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle teşhis ya da tedavi amacı taşımamaktadır.