Üre Nedir? Üre Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Üre Nedir? Üre Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Üre Nedir? Vücudumuz yaşadığımız süre boyunca çeşitli döngülerden ve etkileşimlerden geçer. Çeşitli besinlerden aldığımız karbonhidratlar, proteinler, yağlar ve vitaminler bu sürecin başlıca elemanlarıdır. Bu elemanların en başını proteinler çekmektedir. Proteinlerin vücuttaki yolculuğuna bakacak olursak; sindirimi, ince bağırsak ve mide tarafından sağlanmaktadır.
Bu organlarımız, sindirimi kolayca idame ettirirler daha sonrasında kan yoluyla karaciğere ulaşan proteinler burada parçalanarak NH3 denilen atık maddelere dönüşüm sağlarlar. Oluşan amonyak yani Üre dediğimiz maddeye dönüşürler. Ürenin dolaşımı burası ile de sınırlı kalmaz ve böbreklere iletilir burada son olarak filtrelemesi gerçekleşir ve devamında idrar yoluyla vücuttan atılımı sağlanır. Böbreklerin işlevini yeterli derecede gerçekleştirmediği ve atılması gereken toksik maddeyi uzaklaştıramaması durumunda vücudumuz da üre birikimine ve bu maddenin artmasına sebep olur.
Vücutta bulunması gereken üre miktarı ne kadardır?
Sağlıklı, Erişkin bir bireyin kanında, 100 ml den az olmak kaydıyla, 5 ile 20 mg aralığında üre bulunmalıdır. Yapılan testlerde genellikle, üre 10-40 mg/dL, Blood Urea Nitrogen (BUN) ise 5-20 mg/dL olarak saptanır. Bu değerlerin kaydedilmesi öncelik teşkil etmektedir eğer aksi bir durum gerçekleşiyorsa proteinlerin vücutta doğru şekilde yıkıma uğramadığına yada eksik protein alımına işaret etmektedir.
Tanı yöntemi nasıldır?
Böbreklerde toksik maddelerin artışı, yani ürenin artışı yapılan testlerde de yüksek çıkması durumunda çeşitli hastalıklara yol açabilir ancak bu hastalıkların hiç biri çözümsüz iyileşmeyen hastalıklar değildir. Öncelikle, hekiminiz sizden, BUN Testini talep edecektir. BUN testi Üre seviyesini ölçen testin adına verilmektedir. Damar yolundan, Kan alınarak yapılan bu test ile karaciğerin ve böbreklerin gerekli işlevlerini yerine getirdiği yada getirmediği anlaşılmaktadır.
Üre Düşüklüğü ne anlama gelir?
Üre düşüklüğü ise sık olarak görülmez. Bilim dünyası bu durumun düzensiz beslenmeden kaynaklandığını söyler. Yani bu konuyu açacak olursak; proteinli gıdaların az miktarlarda tüketilmesinden ya da karbonhidrat bakımından zengin besinlerinde, yüksek miktarlarda tüketilmesinden kaynaklı oluşabileceğinden söz etmektedirler.
Üre yüksekliği ne anlama gelir?
Üre yüksekliği ise daha fazla sıklıkla görülür. Ürenin olması gereken durum dışında vücutta birikmesi çeşitli böbrek sorunlarına sebebiyet vermektedir. Üre yüksekliği olan kişilerde Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski artmaktadır. Bu yüzden dengeli beslenmeli gerekli besinleri olması gereken miktarda almalı, sağlığımıza mümkün olduğu kadar dikkat göstermeliyiz.