Sağlıklı Yaşam

Ülseratif Kolit Hastalığı Nedir?

instagram takipçi hilesi

Ülseratif kolit, inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır. Kalın bağırsaklarınızın veya kolonunuzun tahrişe, iltihaplara ve ülserlere neden olur.

Ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve irritabl barsak sendromu gibi benzer semptomları olan diğer hastalıklardan farklıdır. Tedavisi yoktur ve insanların genellikle yaşam boyu sürüp giden belirtileri vardır. Ancak doğru tedaviler, hastalığın üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

kolit 1

Ülseratif Kolitin Nedenleri

Ülseratif kolit, bağışıklık sisteminiz bir yanlışlık meydana geldiğinde belirir. Normalde, soğuk algınlığı gibi vücudunuzdaki istilacılara saldırır. Ancak ülseratif kolitiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz gıdaları, iyi bağırsak bakterilerini ve kolonunuzu kaplayan hücreler davetsiz misafirleri düşünür. Sizi genellikle koruyan beyaz kan hücreleri bunun yerine kolonunuzun iç kısmına saldırır. İltihaplanma ve ülserlere neden olurlar.

Ülseratif Kolitin Belirtileri

Ülseratif kolitin ana semptomu kanlı ishaldir. Dışkılarınızda da biraz irin olabilir.

Diğer belirtiler;

  • Mide krampları
  • Anemi
  • Aç hissetmemek
  • Kilo kaybı
  • Yorgun hissetmek
  • Ateş
  • Eklem ağrısı
  • Parlak ışığa baktığınızda göz ağrısı
  • Cilt yaraları
  • Tuvaleti kullandıktan sonra kolonunuzu tamamen boşalmamış gibi hissetmek

Belirtileriniz artabilir, yok okabilir ve geri dönebilir. Bazen haftalarca veya yıllarca sizi rahatsız etmeyebilirler. Crohn hastalığı da iltihaplara neden olur, ancak sindirim sisteminizdeki diğer yerleri de etkiler.

Ülseratif kolit, yalnızca kalın bağırsaklarınızı ve astarını içerir. İrritabl barsak sendromu ülseratif kolit ile aynı semptomlardan bazılarına sahiptir, ancak iltihaplanma veya ülserlere neden olmaz. Bunun yerine, bağırsaklarınızdaki kaslarda bir sorun olabilir.

kolit 2

Ülseratif Kolit Tanısı

Doktorunuz başka bir bağırsak hastalığı yerine ülseratif kolit olup olmadığını anlamak için testler kullanacaktır.

  • Kan testleri anemi veya yanma olup olmadığını gösterebilir.
  • Dışkı örnekleri doktorunuzun kolonunuzdaki bir enfeksiyonu veya paraziti ekarte etmesine yardımcı olabilir. Dışkıda göremediğiniz kan olup olmadığını da gösterebilirler.
  • Esnek sigmoidoskopi doktorunuzun kolonunuzun alt kısmına bakmasını sağlar. Alt kolonunuza tabanınızdan bükülebilir bir tüp yerleştirecektir. Tüpün ucunda küçük bir ışık ve kamera vardır. Doktor alt kolonunuzun bir kısmını almak için ufak bir ekipman kullanabilir. Buna biyopsi denir. Laboratuardaki bir doktor numuneye mikroskop altında bakacaktır.
  • Kolonoskopi esnek sigmoidoskopi ile aynı işlemdir, sadece doktorunuz tüm alt kolonunuza bakacak, sadece alt kısmına bakmayacaktır.
  • X-ışınları hastalığın teşhisinde daha az kullanılır. Ancak doktorunuz özel durumlarda bir tane almanızı isteyebilir.

kolit 3

Ülseratif Kolit Tedavisi

Bu hastalığın tedavisinin iki temel amacı vardır. İlk hedef hastalığınızın belirtilerini azaltmak ve hastalığınızın daha hızlı iyileşme olanağı sağlamak, İkincisi hastalığın daha fazla artmasını önlemektir.

Diyet: Yiyecekler ülseratif kolite sebep olmamaktadır. Fakat bazı türler belirtilerinizi kötüleştirebilir. Yumuşak yiyeceklerin sizi baharatlı veya lifli yiyecekler kadar rahatsız etmediğini görebilirsiniz. Laktoz adı verilen sütün içindeki şekeri sindiremiyorsanız doktorunuz size süt ürünlerinden uzak durmanızı söyleyebilir. Bol miktarda lif, yağsız protein, meyve ve sebzeli dengeli bir diyet yeterli miktarda vitamin ve besin sağlamalıdır.

İlaç: Doktorunuz aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı türde ilaç verebilir Antibiyotikler enfeksiyonlarla savaşır ve kalın bağırsaklarınızın iyileşmesine izin verir

Ameliyat: Diğer tedaviler işe yaramazsa veya ülseratif kolitiniz şiddetli ise, kolonunuzu çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Ülseratif Kolit Hastalığı ile ilgili videolar

Kaynak
Medikal Akademi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu