Tarih

Ülkemizdeki İlkler

instagram takipçi hilesi

Bir insan gelir, duruşuyla, fikriyle, liderliğiyle, buluşlarıyla her şeyi değiştirir, tarihe ve dünyaya yön verir. Bu yazımda sizlerle ülkemizdeki ilkleri paylaşmak istedim. Daha önce belki hiç duymadığınız bu bilgilere gelin hep beraber bakalım.

1. Afiş Sanatının İlk Öncüsü

Afiş sanatının ülkemizdeki ilk öncüsü İhap Hulusi Görey’ dir. Türk grafik sanatının kurucusu ve illüstrasyon ( resim sanatının abartılı hali ya da doğada benzeri görülemeyecek, deneysel olarak kurgulanamayacak kompozisyonlarla resmetmek ) sanatının Türkiye’ deki ilk uygulayıcısı olup, reklamcılığın önde gelen isimlerindendir.ihap_hulusi--

 2. İlk Anneler Günü

Ülkemizde ilk anneler günü 1955 yılında, Kadınlar Derneği’ nin aracılığıyla kutlanmıştır. Dünyada ilk Anneler Günü ise Amerika’ da kutlanmış ve daha sonra diğer tüm ülkelere yayılmıştır.

--resim2

3. İlk Arkeolojik Kazı

Alman kökenli 1822 doğumlu arkeolog Heinrich Schilemann, Rusya’ da ticaret yaparak biriktirdiği tüm parasını arkeolojik çalışmalara harcamış ve ülkemizde yapılan ilk arkeolojik kazıyı gerçekleştirerek Çanakkale ili sınırlarında olan truva antik kentini bulmuştur. Bundan dolayı kendisi Truvayı Bulan Adam olarak tarihe geçmiştir.

--truva--

4. Dünyanın İlk Arabalı Vapuru

”Suhulet” isimli dünyanın ilk araba vapuru 1871 yılında Kabataş-Üsküdar hattında çalışmaya başlamıştır. Osmanlı döneminde deniz taşımacılığı ”Şirket-i Hayriye” isimli kuruluş tarafından yapılıyordu. Bu kuruluştan bir yönetici ve teknisyen 1869 yılında ingiltereye giderek arabalı vapur siparişi vermişlerdir. O dönemlerde ingiltere’ de bile deniz ulaşımı, karşıdan karşıya halatlarla çekilen sallarla yapılmaktaydı.

İstanbul’ da 87 yıl hizmet veren Suhulet, Çanakkale savaşı sırasındaki hizmetlerinden dolayı Gazi ünvanını almıştır.

--suhulet--

5.İlk Atatürk Heykeli

Ülkemizdeki ilk Atatürk heykeli, 3 Ekim 1926 tarihinde İstanbul Gülhane parkına dikilmiştir. Heykel, Avusturyalı heykelci Heinrich Krippel tarafından yapılmıştır.

-heykel- 

6.İlk Banka

Ülkemizde tam manada kurulan ilk banka 1847 yılında kurulan İstanbul Bankasıdır. Bu bankayı takiben 1863 yılında Osmanlı Bankası, daha sonrada yabancı bankalar izlemiştir. 1867 yılında bütünüyle yerli sermayeli banka kurma kararı alınınca, ilk yerli banka kuruluşumuz olan Emniyet Sandığı ortaya çıkmıştır.

-Tarihce--

7.   5 Köşeli Yıldıza Sahip İlk Türk Bayrağı

Kırmızı zemin üzerine beyaz ay yıldız konularak oluşan bayrağımız ilk kez Osmanlı Devletimiz döneminde 1844 yılında kabul edilmiştir. Bayrağımız 29 Mayıs 1936 yılında 2994 sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile şekillendirilmiş ve Türkiye’ nin ulusal bayrağı olarak kabul edilmiştir. Son olarak 22 Eylül 1983 tarihinde 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrağımız son halini almıştır.

turk-bayragi

8. İlk Denizaltı

Dünyanın ilk denizaltısı 1719 yılında Mimar İbrahim Efendi tarafından ”Tahtelbahir” adıyla yapılmıştır. Bu buluş Seyyid Vehbi’ nin Sürname-i Hümayun adlı kitabında ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. İlk deniz altının yapılışından 100 yıl sonra Sultan 2.Abdulhamid tarafından yaptırılan denizaltı ise ilk torpil atan denizaltısı olma özelliğini taşımaktadır.

tahtelbahir--

9. İlk Elektrikli Tren

İlk Elektrikli Tren 1955 yılında İstanbul’ da Sirkeci-Halkalı arasında çalışmaya başlamıştır. 1969 yılında ise İstanbul’ un Anadolu yakasında Haydarpaşa-Gebze arasında ikinci bir elektrikli tren hattı kullanılmaya başlamıştır.

ilk- tren-

10. İlk Futbol Takımı

1901 yılında İstanbul Kadıköy’ de, Reşat Danyal, Fuat Hüsnü Kayacan ve arkadaşları İlk Türk Futbol Takımı olan Black Stocking Football Club‘ ı kurmuşlardır. Kuruluşundan bir kaç hafta sonra 26 Ekim 1901 tarihinde, Kadıköy’ deki Papazın Çayırı adlı yerde İstanbul’ da bulunan Rum takımıyla ilk maçına çıkmıştır. Maçı 5-1 kaybeden takımda tek golü atan kişi Fuat Hüsnü Bey’ dir. Maç sonunda sahaya giren hafiyeler bazı kişileri tutuklamışlardır. Tutuklamanın nedeni ise kulüp başkanı Reşat Danyal Bey’ in, Osmanlı Padişahı ikinci Abdulhamid’ in veliahtı konumundaki Şehzade Reşat Efendiye karşı olması ve kulübün asıl amacının padişaha karşı bir darbe girişiminin temelini oluşturması iddiasıdır. Bu olayın ardından kulüp feshedilmiş ve faaliyetleri sonlandırılmıştır.

-takim-

kaynak : onedio, web

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu