Türkiye’nin,”Yabancı Dildeki En İyi Film” dalında Oscar’ a aday adayı filmleri
Önümüzdeki, 2016’nın Şubat ayında, 88.si düzenlenecek olan Oscar Ödül töreni için,yabancı dildeki en iyi film dalında Türkiye’yi temsil edecek film açıklandı.Türkiye’yi Kaan Müjdeci’nin “Sivas” adlı ,bol ödüllü filmi temsil edecek.11 yaşında bir çocuk ile Sivas isimli bir dövüş köpeğinin bozkırda geçen hikayesini anlatan Kaan Müjdeci’nin yönettiği ‘Sivas’.
Kaan Müjdeci’nin ilk uzun metrajlı filmi ‘Sivas’, geçen yıl dünyanın en prestijli film festivallerinden Venedik Film Festivali’nin ana yarışmasına seçilmiş ve çocuk başrol oyuncusu Doğan İzci’ye Premio astio D’Oro 2014 – En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandırmıştı.
Bu bilgiyi, sosyal içerik paylaşım platformu olan Onedio’da gördüm. Onedio editörü olan Onur Şahin’in hazırladığı bu bilgiyi bende MaksatBilgi’de yazmak istedim.Tabi biz MaksatBilgi’de kendi usulümüzce hazırladık.Daha bol içerik ve anlatım ile …Şimdiye kadar ki Oscar Ödüllerine aday adayı olarak gönderdiğimiz, bütün filmleri sıralamış.Gayette başarılı bir yazı olmuş kıskandım…
İşte Oscar’a “Yabancı Dildeki En İyi Film” dalında gönderdiğimiz aday adayı olan filmlerimiz.Filmler aday oldukları yıllara göre, en yeniden,en eskiye doğru sıralanmıştır.
1.Sivas (2015) IMDb Puanı: 7,6
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu sene aday adayı olarak gönderdiğimiz film olan Sivas.11 yaşındaki Aslan’ın yaşadığı küçük köydeki tek gündeliği okula gitmek ve arkadaşlarıyla vakit geçirmekten ibarettir; en büyük derdiyse aynı sınıfta okuduğu Ayşe’ye olan aşkıdır.
Bir gün yaşadıkları yerde bir hayli popüler olan köpek dövüşlerinden birine denk gelen Aslan, burada dövüşü kaybeden ve yaralanıp yere yığılan Sivas adında terk edilmiş kangal köpeğiyle karşılaşır. Bu karşılaşma o andan itibaren yaşayacağı hayatı etkileyecek en önemli dönüm noktalarından biri olur.
Kaan Müjdeci’nin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı filminin başrolünde Aslan’ı Doğan İzci canlandırırken, ona köpek Çakır eşlik ediyor. Oyuncu kadrosunda ise Muttalip Müjdeci, Hasan Özdemir, Ezgi Ergin ve Furkan Uyar gibi ilk oyunculuk deneyimini gerçekleştiren isimlerin yanı sıra Ozan Çelik, Banu Fotocan ve Okan Avcı gibi profesyonel oyuncular da yer alıyor.
Fragmanı
Filmin IMDb sayfası: http://www.imdb.com/title/tt3894344/?ref_=fn_al_tt_1
2.Kış Uykusu (2014) | IMDb: 8,3
Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya’ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner. Aydın o günden sonra başlayan kış uykusu bu gözlerden ırak otelin içerisindeki gündelikleriyle, kah yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak kah her zaman niyetlendiği ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçer. Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla… Kışın bastırması ve artan kar yağışı bu küçük taşrada en çok Aydın’ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder…
Türk sinemasının Cannes tescilli, bol ödüllü yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da filminden sonra hayata geçirdiği ve Cannes’da büyük ödül AltınPalmiye’ye layık görülen son filmi olan Kış Uykusu’nun başrolünde Haluk Bilginer yer alırken kadroda kendisine Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Serhat Kılıç, Tamer Levent, Nejat İşler ve Nadir Sarıbacak eşlik ediyor.
Fragmanı
Filmin IMDb Sayfası : http://www.imdb.com/title/tt2758880/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü ise Ida almıştır.
3.Kelebeğin Rüyası (2013) | IMDb Puanı: 7,9
Zonguldak’ta yaşayan, iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu, yeni yeni modernleşen bu madenci kentinde memuriyet hayatlarını sürdürürken, bir yandan da sanatla, edebiyatla ve en çok da şiirle iç içe yaşamaktadırlar.
Ayakları üzerine yeni kalkan genç Cumhuriyet, bir yandan modernleşme çabasındayken, aynı yıllarda Avrupa’da da çetin bir savaş yaşanmaktadır. Belediye Başkanı’nın kızı Suzan’ın Zonguldak’a geri gelmesiyle Rüştü ve Muzaffer’in şiire olan inancı daha da artar. Henüz lise öğrencisi olan Suzan, çevrenin istememesine rağmen iki gençle yakın arkadaş olur.
Fakat 1940’lı yılların vebası olan verem, iki genç insanın da sağlığını git gide tehdit etmektedir. Rüştü ve Muzaffer’in hem kendi gelecekleri, hem de dünyanın gidişatı hayra alamet değildir…
Yönetmenliğini ve senaristliğini Yılmaz Erdoğan‘ın üstlendiği filmin yapımcılığı yine BKM’ye ait.
Çekimler Zonguldak ve İstanbul’da gerçekleştirilen yapım aynı zamanda Zonguldaklı madencilerin de öyküsüne değiniyor. Oyuncu kadrosunda Erdoğan’ın yanı sıra Mert Fırat, Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan gibi genç-usta pek çok isim de yer alıyor.
Fragmanı
https://www.youtube.com/watch?v=Q4fMekvVqQ8
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt2608224/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Amour (Aşk) almıştır.
4.Ateşin Düştüğü Yer (2012) | IMDb Puanı: 6,4
“Ateşin Düştüğü Yer” bir yol hikayesidir. Beklenmeyen bir şekilde rahatsızlanan 16 yaşındaki kız çocuğu Ayşe acilen ameliyata alınır. Aile bu ameliyatı gerçekleştirmek için büyük bir dayanışma sergiler. Ameliyat sırasında kızın üç buçuk aylık hamile olduğu anlaşılır.
Onu “Yaşatmak” için büyük mücadele vermiş olan aile bu defa “öldürmek” için mücadeleye girişir. Öldürme işini üstlenen baba Osman ve kızı Ayşe birlikte yolculuğa çıkarlar. Osman yol boyunca kızını zehirlemek için çaba gösterirken kız öldürüleceğini bilmemektedir. Baba ve kızın bu yolculuğu ikisi için de birbirlerini yeniden tanıma yeniden sevme ve pişmanlık duygusu üzerine devam eder.
Fragmanı
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt2207439/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Jodaeiye Nader az Simin (Bir Ayrılık) almıştır.
5.Bir Zamanlar Anadolu’da (2011) | IMDb Puanı: 7,8
Nuri Bilge Ceylan, bu filmiyle kentsel kaygılarını bir kenara bırakıp, tekrar taşranın sıkıntılı dünyasına ama bu sefer bir cinayet hikayesinin gerilimi ile dönüyor…
Bir doktor ile bir savcının 12 saatlik gerilimli öyküsünün aktarıldığı filmin başrollerinde Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel yer alıyor. Senaryoda Ebru ve Nuri Bilge Ceylan’ın yanı sıra Ercan Kesal’ın da imzası var. Yolların tek düzeliği ve kasabanın insana yeni bir şey sunmamasının sıradanlığını fona alan Bir Zamanlar Anadolu’da adıyla da klasiklere gönderme taşıyor. Bu sene Cannes’da Altın Palmiye için yarışan film, Nuri Bilge Ceylan’a Uzak ve Üç Maymun zaferlerinden sonra Cannes’da Büyük Jüri Ödülü’nü de kazandırdı.
Fragmanı
https://www.youtube.com/watch?v=7V8R9LngPV8
Filmin IMDb Sayfası:http://www.imdb.com/title/tt1827487/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Hævnen (Daha İyi Bir Dünyada) almıştır.
6.Bal (2010) | IMDb Puanı: 7,2
Yusuf’un babası, kasvetli bir ormanın içerisinde arıcılıkla hayatını kazanmaktadır. Yusuf ise henüz yeni okula başlamıştır. Bir gece gördüğü rüyayı babasına anlatır. Rüyanın içeriği ise bir sırdır. Bir gün Yusuf’un babası ormanın derinliklerine dalar.
Geri gelmeyişi, Yusuf’u içine kapanık bir insana dönüştürür. Gün geçtikçe insanlardan daha da uzaklaşan bir çocuk olan Yusuf, bir gün ormanın derinliklerine dalıp babasını aramaya çıkacaktır. Semih Kaplanoğlu’nun Berlin’den Altın Ayı ile dönen filmi, Türk sinemasının son dönemdeki en önemli filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Filmin başrollerinde Bora Altaş, Erdal Beşikçioğlu ve Tülin Özen var.
Fragmanı
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt1571724/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü El secreto de sus ojos (Gözlerindeki Sır) almıştır.
7.Güneşi Gördüm (2009) | IMDb Puanı: 6,5
Güneşi Gördüm, kalabalık bir ailenin filmi. Askerin emriyle köylerini boşaltan ve bir kısmı İstanbul’da şansını denerken diğerleri de umudu Norveç’e kaçmakta arayan bir aile bu. Beş kız çocuğun ardından istediği oğla sahip olan Ramo, bir oğlu askere giderken diğeri dağa çıkmış Davut, sert mizaçlı Mamo ve onun kendini hep kız gibi hissetmiş erkek kardeşi Kadri filmin merkezinde yer alıyor.
Yine çok fazla öykü anlatıyor Kırmızıgül bize. Ama bu kez eklektik durmuyor öyküleri; hepsi bir çatı altında, aynı tema etrafında toplanıyor.
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt1347521/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Okuribito (Son Veda) almıştır.
8.Üç Maymun (2008) | MDb Puanı: 7,4
Yaklaşan genel seçimlere bir muhalefet partisinden aday olarak girecek iş adamı Servet, ıssız bir yolda trafik kazası yapar. Ölümle sonuçlanan kaza sırasında araçta bile olmayan şoförü Eyüp’e para verip yalan söyleterek ölümün sorumluluğunu almasını ister.
Servet, kendisi yerine hapse giren Eyüp’ün karısı Hacer ile de ilişkiye girmeye başlayınca, olaylar sonunda bir aile dramına sebep olacak kadar karışır.
Gerçeği bilmek, görmek istememek, duymamak veya hakkında konuşmamak, kısacası? Üç Maymun’u oynamak onun var olduğu gerçeğini değiştirir mi?
Fragmanı
https://www.youtube.com/watch?v=7wBznN7c8YE
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt1233381/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Fälscher, Die (Kalpazanlar) almıştır.
9.Takva (2007) | IMDb Puanı: 7,5
Geleneksel bir İstanbul mahallesinde doğmuş olan Muharrem 30 yılı aşkın bir süredir aynı mahallede yaşamaktadır. Sade bir işi vardır. Mütevazi ve içe dönük bir kişi olan Muharrem gece gündüz ibadet ederek, cinsellikten uzak, en sert İslami akidelere sıkı sıkıya bağlı bir yaşam sürdürmektedir.
Muharrem’in koyu dindarlığı, varlıklı ve güçlü bir tarikat şeyhinin dikkatini çeker. Onun alkışlanası güvenilirliği ve vicdani zenginliği, bu şeyhin kendisine tarikatın sahip olduğu sayısız mülkün kira toplayıcısı olarak çalışacağı idari bir görev teklif etmesine yol açar.
Fragmanı
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0499262/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Das Leben der Anderen (Başkalarının Hayatı) almıştır.
10.Dondurmam Gaymak (2006) | IMDb Puanı: 6,7
Muğla’da dondurmacı olan Ali Usta gittikçe insanların tercihi olmaya başlayan büyük dondurma markalarına karşı var olma mücadelesi vermektedir. Bunun için de bir yandan dondurmasının reklamını yapmaya çalışırken bir yandan da yeni aldığı dondurma motoruyla köy köy dolaşmaktadır.
Kasabanın haylaz çocukları ise Ali Usta’nın sarı motoruna ve tabii ki içindeki dondurmalarına göz dikmişlerdir. İlk uygun fırsatta da motoru çalarlar. Borçla aldığı dondurma motorunu bıraktığı yerde bulamayan Ali Usta öfkeden delirir ve motorunu, kendisini yok etmek isteyen büyük dondurma markalarından birinin çaldığını düşünerek tek tek bayilerden motorunun hesabını sormaya başlar.
Fragmanı
https://www.youtube.com/watch?v=lNRk7eQrgHs
Fimin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0816150/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Tsotsi almıştır
11.Gönül Yarası (2005) | IMDb Puanı: 7,8
Mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olan idealist öğretmen Nazım’ın Anadolu’daki öğretmenlik kariyeri bitmiş ve emekliye ayrılmıştır. İstanbul’a döner ve yerleşmeye karar verir. Ancak bunca zaman sonra uyum sağlamak umduğundan zor olacaktır. Emekli maaşının bağlanmasını beklerken taksicilik yapar.
Arkadaşı Takoz’un taksisini kullanır. Bir gün Dünya adında, pavyonda çalışan genç bir kadın taksiye biner. Her ikisinin de hayatı kaçınılmaz bir biçimde dönüşüme uğrayacaktır. Dünya’nın, eski kocası Halil ile başı derttedir. Yavuz Turgul’un Eşkıya’dan sekiz yıl sonra çektiği ilk film. Dahası bir kez daha Şener Şen olması bir devam filmi tadı bırakıyor izleyicide.
Fragmanı
Fimin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0425079/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Mar Adentro (İçimdeki Deniz) almıştır.
12. Uzak (2003) | IMDb Puanı: 7,7
Çanakkale’nin Yenice kasabasını kendisine mekan olarak seçen yönetmen, Uzak filmi için karlar altında bir İstanbul’u tercih etmiş. Film, ideallerinden uzaklaşmaya başladıkça yaşamının anlamını yitiren ve uzaklara gitmeyi düşleyen bir adamla, hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul’a gelen bir gencin hikayesini anlatıyor.
Minimalist bir sinema anlayışına sahip olan Nuri Bilge Ceylan, filmin senaryosunu ve yönetimini üstlendiği gibi, görüntü yönetmenliğini de kendisi yapmış. Sinemasında doğuya özgü yavaşlığı ve sadeliği temel almasıyla tanınan yönetmenin son filmi, en olgun çalışması olarak kabul edildi.
Uzak, 39. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ödülü alırken, Mehmet Emin Toprak’a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Ceylan’a da En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini getirdi.
Fragmanı
Fimin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0346094/?ref_=nv_sr_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Nirgendwo in Afrika almıştır.
13.9 (2002) | IMDb Puanı: 7,8
İstanbul’un eski mahallerinden birinde yabancı ve gizemli bir kız olan Kirpi vahşice öldürülür. Polis farklı karakterlerdeki mahalleliyi sorgu odasına alır ve film böyle başlar. Polis, mahalle sakinlerini olayla bağlantılı olarak sorgulamaya başladıkça ortaya enteresan veriler çıkar.
Cinayetin sorgulanması için başlatılan bu soruşturma mahalle sakinlerinin kişiliklerinin derinlerine yapılan bir yolculuğa dönüşür.
Son dönemin en ilginç yapımlarından biri olan Dokuz, dijital kamerayla çekildi ve 21. İstanbul Film Festivali’nde, En İyi Film ödülünü alıp, Serra Yılmaz’a da En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandırdı. Yılmaz’a filmde Fikret Kuşkan, Cezmi Baskın gibi deneyimli oyuncular eşlik ediyor.
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0342012/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü No Man’s Land (Tarafsız Bölge) almıştır.
14.Büyük Adam Küçük Aşk (2001) | IMDb Puanı: 7,6
75 yaşındaki emekli Rıfat Bey’le, köyüne yapılan operasyonda tüm yakınlarını kaybettiği için köylüsü Evdo tarafından akrabasının yanına bırakılan küçük Hejar’ın yolları İstanbul’da kesişir. Hejar’ın bırakıldığı eve de bir operasyon düzenlenir ve Hejar şans eseri buradan kurtulur.
Rıfat Bey, onun şok içinde ve yaralı olduğunu fark edince bundan vazgeçer. Hejar kendine geldiğinde bir başka sürprizle karşılaşırlar; çocuk Kürttür ve hiç Türkçe bilmemektedir. Hejar da Rıfat Bey’den hoşlanmaz ancak nefretle başlayan ilişkileri giderek sıcaklaşır ve sevgiye dönüşür. Rıfat Bey, çocuğa Türkçe öğretmeye ve farkında olmadan da Kürtçe öğrenmeye başlar.
Fragmanı
https://www.youtube.com/watch?v=6HxdeIr-WoA
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0298780/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Wo hu cang long (Kaplan ve Ejderha) almıştır.
15.Kaç Para Kaç (2000) | IMDb Puanı: 7,6
Yıllardır büyük bir dürüstlükle idare ettiği küçük dükkanının kendisine kazandırdıklarıyla yetinen bir adamın hayatı, çağımızın en etkili gerçeği olan ‘para’ ile değişiyor. Selim, babadan yadigar giyim dükkanını yıllarca bir şekilde çevirmeyi başarmış, ailesini de pek sıkıntı yüzü göstermeden geçindirmiş, çevre esnafı tarafından sevilen ve güven duyulan bir adamdır.
Ancak dürüstlüğün ‘enayilik’ olarak adlandırıldığı günümüz için fazla iyidir. Taksiye kendinden önce binen yolcunun koltukta unuttuğu içi para dolu çantayla birlikte bu ikilemi fazlasıyla hissedecektir. Para çantasıyla birlikte kendisiyle de mücadele etmeye başlayan Selim, paranın getirdikleriyle birlikte kendi dönüşümüne tanıklık edecektir.
Fragmanı
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0254463/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Todo sobre mi madre (Annem Hakkında Her Şey) almıştır.
16.Salkım Hanımın Taneleri (1999) | IMDb Puanı: 6,4
Durmuş ile Nimet yaşadıkları köyde fakirliğin pençesinde kıvranmaktadırlar. Daha müreffeh bir hayat için büyük şehre gitme fikri akıllarına yatar ve soluğu İstanbul’da alıp hemşehrileri olan Bekir ile buluşurlar. Bekir zengin bir adam olan Haliy Bey’in yardımcısıdır.
Yaşadıkları büyük handa Durmuş’a da iş bulan Bekir’in bu iyiliği, tüm han sakinlerinin talihlerinde bir kırılma yaratacaktır. Kaderi farklı bir yöne doğru ilerleyen Durmuş, her zaman daha fazlasına sahip olmayı isteyen, son derece hırslı bir adamdır.
Burada kendisine verilen küçük iş adamı tatmin etmeyecek, bu açgözlülüğü ise herkesin felaketi olacaktır. Müslüman olmayan azınlıklardan alınan Varlık Vergisi ise Halit Bey başta olmak üzere tüm gayrimüslim vatandaşları yuvalarından edecektir.
Fragmanı
https://www.youtube.com/watch?v=x7hhlX4G6XU
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0156038/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü La vita è bella (Hayat Güzeldir) almıştır.
17. Eşkıya (1997) | IMDb Puanı: 8,5
35 yıl önce Cudi dağlarında bir grup eşkiya yakalandı ve hapse atıldı. Yıllar içinde kimi hastalıktan, kimi hesaplaşma sonucu öldü. Biri hariç…
35 yıl sonra Hapisten çıkınca Baran’ın ilk işi köyüne dönmek olur. Yıllar önce hapse girmesine en yakın arkadaşının sebep olduğunu öğrenir. Bu en yakın arkadaşı onun çocukluk aşkını alarak İstanbul’ a gitmiştir. Baran da onu bulmak üzere İstanbul’un yolunu tutar.
Yavuz Turgul’un senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği Türkiye sinemasının unutulmaz filmlerinden Eşkıya’nın baş rollerinde Şener Şen, Uğur Yücel, Şermin Hürmeriç ve Yeşim Salkım bulunuyor.
Fragmanı
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0116231/
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Kolya almıştır.
18.Manisa Tarzanı (1994) | IMDb: 6,9
Kurtuluş Savaşı’nı henüz atlatmış olan Anadolu yaralarını sarmaya çalışırken savaşta en fazla hasar gören şehirlerden biri olan Manisa yerle bir olmuş haldedir. Tam da bu dönemde şehre gizemli bir yabancı çıkagelir.
Bu yabancı Kurtuluş Savaşı’nda düşmanlarla çarpışmış, başarısından ötürü de İstiklal Madalyası’na layık görülmüştür. Manisa Tarzanı olarak adlandırılan bu adam yıkık dökük Manisa’da ölen doğayı yeniden canlandırmaya başlar. Binlerce ağaç dikerek ömür boyu mücadele eden bu doğa kahramanı Manisa tarihinin en önemli isimlerinden biri olur.
Yerli sinemamızın en ilginç filmlerinden biri olan yapıt hem tarihi bir kahramana hem de bir doğa olayına değinerek sadece bir savaş sonrası filmi olmanın ötesine gidiyor.
Fragmanı
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0111366/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Belle Epoque almıştır.
19.Mavi Sürgün (1993) | IMDb Puanı: 6,8
Film, Osmanlı’nın son yıllarında tam bir aristokrat olarak yetişen, yüzyılın en büyük dönüşümlerinin biri önünde kendi kişisel öyküsünü yaşayan, annesine olan aşırı tutkusu ile babasına olan inanılmaz nefreti arasında bölünmüş ve sonunda “baba katili” olmaya dek gitmiş olan Cevat Şakir’in sürgün edildiği Bodrum’daki ilk yıllarının öyküsüdür.
I. Dünya Savaşı yıllarında bazı asker kaçaklarının yargılanmadan kurşuna dizilmelerini anlatan yazısı yüzünden Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı), İstiklal Mahkemesi’nde yargılanır ve 3 yıllığına Bodrum’da kalebentliğe mahkum edilir.
Nazlı bir gül gibi yetiştirildiği İstanbul ortamından kopartılıp kendi halinde bir Ege kıyı kasabasına gönderilir. Cevat Şakir, sürgün olarak gönderildiği Bodrum’da doğasıyla, insanıyla, arkeolojisiyle, tarihiyle gerçek Ege’yi keşfeder.
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0107533/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Indochine almıştır.
20.Piano Piano Bacaksız (1992) | IMDb Puanı: 7,9
40’lı yıllarda İstanbul’da bulunan eski bir konakta yaşayan yaşlanmış Kemal, artık unutulmaya yüz tutmuş anılarını anlatıyor.
Piano Piano Bacaksız, her bir odası bambaşka insanlara kiraya verilen bir konakta, savaşın da getirdiği zorluklara rağmen hayata tutunma çabası veren bir grup insana dair etkileyici bir hikaye.
Usta yönetmen Tunç Başaran, Piano Piano Bacaksız ile 1991 yılında İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülmüştür.
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0105137/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Reise der Hoffnung (Umuda yolculuk) almıştır.
21.Uçurtmayı Vurmasınlar (1989) | IMDb Puanı: 8,4
Annesinin hapis cezası yüzünden hapishanede büyümek zorunda kalan Barış, bütün mahkumların neşe kaynağıdır. Siyasi mahkumlardan biri olan İnci ile arasındaki yakınlık diğer bütün mahkumlarla olandan çok daha farklıdır.
Küçük Barış ile İnci arasında gelişen bu sevgi dolu dostluk, hapishane duvarlarını bile delen koskoca bir dünya yaratmalarını sağlayacaktır.
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0098573/?ref_=fn_al_tt_1
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü Pelle erobreren (Fatih Pelle) almıştır.
22.Susuz Yaz (1964) | IMDb Puanı: 8,0
Ege’nin kurak topraklarındaki köylerden biri… Su sıkıntısı çeken köy halkı, yaşayabilmek için suya, su içinse su kaynaklarını arazisinde bulunduran Osman ve Hasak isimli kardeşlere muhtaçtırlar. Ağabey Hasan her zaman açgözlü ve hırslı olan taraf olmuştur.
Köylülerin yakarışlarına rağmen bir damla bile su vermeyi kabul etmez. Haliyle işler fazlasıyla değişir. İyi yürekli Osman ise ağabeyinin zıttıdır. Bu genç adam ağabeyinin hırsı ve hataları nedeniyle hapishaneye dahi düşecek, aile yapısı yerle bir olacaktır.
Susuz Yaz, içerisinde barındırdığı kuvvetli siyasi taşlamaları ile politik sinemamızın az sayıdaki örneklerinden biridir. Ülkemizde uzunca süre gösterimi yasaklanan yapıt Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’nü kazanarak olağanüstü bir başarı göstermiştir.
Filmin IMDb Sayfası: http://www.imdb.com/title/tt0062322/
→ Oscar’a aday adayı olduğu sene ise Yabancı Dil Dalında En İyi Film Ödülü’nü 8½ (Sekiz Buçuk) almıştır.