Politika

Türkiye’nin Yakın Siyasi Tarihine Işık Tutan 9 Film

Üzerinde yaşamış olduğumuz ülke sınırları içinde siyasi olaylar pek çok kez yaşanmıştır. Yakın tarihte çok daha fazla yaşanmış olan siyasi olaylar, 80 darbesi dönemleri, sonrasında pek çok işkence ve engelleme olayları nedeniyle Türkiye’de yaşayan herkesi derin bir üzüntüye sevk etmiştir.

film 7

Toplumu aydınlatabilme ve yaşananları anlatma amacıyla pek çok film yapımcısı da bu gibi durumlara sırtını çevirmeyerek çok sayıda siyasi film çekmiştir. İşte yakın siyasi tarihimizden Türkiye insanının etkilendiği ve konu edindiği 9 film…

1-) Eylül Fırtınası

film 2

Yönetmen koltuğunda Atıf Yılmaz’ın oturduğu 2000 yılı yapımı olan film, askeri darbenin konu alınmış olduğu, Kutay Özcan, Zara ve Tarık Akan’ın başrolde oynadığı etkili bir filmdir. Dönemin gerçeklerinin yansıtıldığı filmde annesi hapishaneye girmekte olan küçük Metin, Bozcaada’da yaşamakta olan dedesiyle kalmaktadır. Metin’in babası arananlar listesinde iken annesi ise hapishanededir.

2-) Kelebeğin Rüyası

film 10

Yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan’ın üstlendiği ve 2013 yılında vizyona giren Kelebeğin Rüyası, II. Dünya Savaşı’nda Zonguldak’ta yaşamını devam ettiren genç şairlerden Muzaffer ve Rüştü’nün yaşam öyküsünü konu alan, Mert Fırat ve Kıvanç Tatlıtuğ’un başrolleri paylaşmış olduğu bir dram filmidir. 1940’lı yılların ortamı, verem hastalığı iki arkadaşın yaşamını etkilemektedir.

3-) Devrim Arabaları

film 5

27 Mayıs 1960 darbesinin ardından göreve başlayan Cemal Gürsel’in gerçek yaşam öyküsünden hareketle çekilen film, Tolga Örnek’in yönetmenliğinden çıkan etkileyici bir dramdır. İhtilalin ardından Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in hasretini duymuş olduğu yerli üretim arabanın yapılmasını ister ve görevi TCDD işletmesine verir. Cumhuriyet Bayramı’na kadar kısa zamanları olan 23 mühendis otomobil yapımı için kariyerlerini ve yaşamlarını riske ederek, politika, yokluk ve zaman engelleri ile mücadele etmek zorundadır. Hüzünlü öyküsü ile duygu dolu anların yaşanmasına neden olan film siyasal tarihin izlerini sürmektedir.

4-) Vizontele Tuuba

film 1

Yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan’ın yapmış olduğu 2003 yapımı film, televizyon ile yeni tanışan köylünün yaşamından altı yıl sonrasını konu almaktadır. En iyi Türk komei filmleri listesinde bulunan filmde 1980’li yılların kargaşası yaşanırken, hiçbir şeyden haber haberdar olmayan ve siyasetten soyut yaşayan köyün batıdan görev için gelen öğretmenin düşünsel ve politik ideolojileri ile karşı karşıya kalır. Yılmaz Erdoğan, Tuba Ünsal, Tolga Çevik, Demet Akbağ ve Tarık Akan gibi ünlü oyuncuların yer aldığı film ilk filmde de olduğu gibi oldukça büyük bir yankı uyandırmıştır.

5-) Vali

film 6

Bir dönem Denizli’de Valilik yapmış olan Recep Yazıcıoğlu’nun yaşam öyküsünün konu alındığı filmde, Yazıcıoğlu’nun halkla ilişkisi, yaptıkları ve düşüncelerinin konu olduğu ve valinin başından geçen ilginç olayların yansıtıldığı 2009 yılı bir filmdir.

6-) Zübük

film 9

Yönetmen koltuğunda Kartal Tibet’in oturduğu 1980 yapımı filmde, Türk siyasetine taşlama nihayetindeki konusu ile Türk siyasi yaşamının çarpıcı karakterleri konu edilmiştir. Kemal Sunal’ın en unutulmaz filmlerinden birisidir.

7-) Duvar

1146

Yönetmenliğini Yılmaz Güney’in yapmış olduğu 1983 yapımı film, Ankara Kapalı Cezaevi’nde ortaya çıkan bir isyanı konu alan ve dönemin gerçek yaşanmışlıklarını, politik gerçeklerini ve siyasi ortamını anlatan bir dram filmidir.

😎 Beynelminel

film 3

1980 askeri darbesinin yaşandığı dönemin trajikomik olaylarının yansıtıldığı filmde, askeri yönetime ayak uydurmaya çalışan halk ve müzik grubunun öyküsü anlatılmaktadır. Yakın tarihin siyasi olaylarının mizahi bir şekilde işlendiği filmde, Umut Kurt, Özgü Namal ve Cezmi Baskın başroller arasında yer almaktadır.

9-) Büyük Adam Küçük Aşk

film 8

Ailesini küçük yaşta bir çatışmada kaybetmiş olan Kürt kızı Hejar ile emekli yargıç Rıfat Bey’in yaşamlarını konu edinen bir film. Birbirlerinin dilini bilmeyen iki kişinin yaşamlarının kesiştiği ve değiştiği cesur çıkışları olan bir filmdir.

 

Kaynak
neoldu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu