Türkiye’nin İlk Yerli Otomobil Modelleri Nelerdir? Özellikleri
Yerli otomobil terimi son zamanlarda çok kez duyduğumuz ve bir çoğumuz tarafından merak ettiğimiz bir konudur. Bugünlerde haberlerde ve sosyal medyada yerli otomobil terimini çok kez duyuyoruz. 27 Aralık 2019 tarihinde Türkiye, elektrik otomobil dünyasında bende varım diyerek dev bir adım attı. TOGG markası ile piyasaya çıkan Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobili kamuoyu tarafından büyük beğeni ile karşılandı.
Tabi ki ülkemizin ilk yerli ve milli otomobili TOGG değil. Bundan tam 58 yıl önce devrim ismiyle şık bir araba üretildi. Şimdi gelin yerli otomobillerimize yakından bakalım.
Türkiye’nin İlk Yerli Otomobilleri
İlk Yerli Otomobil “Devrim”
İlk yerli otomobil için 16 Haziran 1961 tarihinde Cer Daireleri ve Devlet Demiryolları mühendis ve yöneticilerinin katıldığı bir toplantıda ilk adım atılmış oldu. 20 kişilik bir mühendis ve yönetici grubu Ankara’ya çağırıldı. O dönemin Genel Müdür Yardımcısı Emin Bozoğlu, Ulaştırma Bakanlığı‘nın gönderdiği yazıyı okudu.
Bakanlıktan gelen yazıda ilk yerli otomobilin üretim görevi, TCDD’ye verildiğini ve Ordu için cadde tipi binek bir otomobil tasarlanmasını istenildiği belirtildi. Bu amaç doğrultusunda yerli otomobil için 1.400.00 TL bütçe ayrıldığı kaydedildi. Bu para 2019 yılı itibarı ile bir otomobil tasarlamak için yeterli olmasa da o zamanlar için çok iyi bir miktar idi.
Yerli otomobil üretimi için ise verilen süre sadece 4.5 aydı. Bakanlık tarafından otomobilin 29 Ekim 1961 tarihine kadar yetiştirilmesi istendi. 1960’lı yıllarda bırakın 4.5 ayda bir otomobil üretmeyi, tasarımın kafada canlanması bile seneler sürerdi. Tolantıya katılan mühendis ve yöneticiler böyle bir projede çalışmak için can attıklarını ve 4.5 ayda yetiştireceklerini belittiler.
4.5 ay gibi kısa bir sürede ilk yerli otomobil olan “Devrim” Eskişehir’de üretildikten sonra Ankara’ya 29 Ekim törenlerine yetiştirildi. Ankara’ya 2 “Devrim” arabası gönderildi fakat o dönemde benzin nedir bilinmediği için araca benzin konulmamıştı. Araçlardan biri birkaç yüz km sonra benzini biterek yolda kaldı. Törenlere ise bir otomobil katıldı.
Devrim Otomobilin Özellikleri
- Tipi: Binek
- Üretim Tarihi: 1961
- Üretim Yeri: Eskişehir TCDD Fabrikası
- Üretim Adedi: 4
- Motor Tipleri: Y10 Tipi, A4L Tipi, A4T Tipi, B3T Tipi
Boyutları
- Uzunluğu: 4500 mm
- Genişliği: 1800mm
- Yüksekliği: 1550 mm
- Ağırlığı: 1250 kg
Motor Tipi
- Tipi: A4L
- Silindir Adedi: 4
- Silindir Çapı: 81 mm
- Hacmi: 2070 cm küp
- Güç: 50 HP
- Devir: 3600 devir/d
İlk Yerli ve Milli Elektrikli Otomobili “TOGG”
Ülkemizin ilk yerli ve milli elektrikli otomobili olan “TOGG” 27 Aralık 2019 tarihinde yapılan lansmanı ile kamuoyunu tanıtıldı. Türkiye’nin ilk elektirkli otomobili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından test edildi.
Yerli elekrikli otomobil üretimi için ilk adım 2017 yılında atılmıştı. 2019 yılına geldiğimizde ise otomobilin hem SUV tipi hem de SEDAN tipi modelleri tanıtıldı. Herkes tarafında merek edilen otomobilin markası ise TOGG yani “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu” oldu. Aracın tasarımı dünyaca ünlü otomobilleri olan Lamborghini ve Ferrari tasarımcıları tarafından yapıldı. Ülkemizde kullandığımız tüm yabancı menşeili otomobillerin tasarımları da bu firma tarafından yapıldı.
İlk yerli elektrikli otomobil için 5 babayiğit aranmıştı. Bu 5 babayiğit ise kısa zamanda belli oldu. Otomobili üretecek olan 5 firma, Anadolu Grubu, Kıraça Holding, BMC Grubu, Zorlu Holding Grubu ve Turkcell Grubu oldu.
İlk Yerli Otomobil TOGG’nin Özellikleri
400 Beygir Güç: Gelişmiş batarya sistemi ve termal yönetim sistemi mevcut. Ayrıca elektrikli otomobil, 200 beygir güç ile 7.6 saniyede 400 beygir güç ile de 4.8 saniyede 100 km hıza ulaşıyor.
Otonom Sürüş: Yerli elektrikli otomobil trafiğin sıkışık olduğu bölgelerde kendi kendini kontrol edecek. Sürücünün herhangi bir müdahelesine gerek kalmayacak.
Uzun Şarj Süresi: Sınıfının en iyi batarya performansına sahip olan TOGG, tam şarj ile tam 400 km yol katedecek. Aynı segmentteki dünyada üretiken diğer otomobiller 250-400 km arası yol katediyor. 45 dk’lık bir şarj ile 300 km yol katedebilecek.
Holografik Asistan Teknolojisi: Holografik teknoloji yoldaki detaylar, köprüler ve tümsekler gibi yol durumlarını direkt sürücünün göz bebeğine gönderecek. Sürücü hem yola hakim olacak hem de yolda başına gelebilecek senaryoları önceden öngerecek. Bu teknoloji dünyada ilk kez kullanılıyor.
Elektrikli: Elektrikli motorun hem sessizliği hem de çevreye olan verimliliği yadırganamayacak kadar büyük. Sıfır emisyon ile egzoz ile çevreye herhangi bir gaz salmayacak.
İnternet Bağlantılı: Artık internet otomobilde değil, otomobil hep internette.
Dikiz Aynası Yok: Yerli elektirkli otomobil olan TOGG’de sağ ve sol dikiz aynası yok. Dikiz aynası gibi duran yan pencerelerin içinde kameralar mevcut. Kapı içerisinde bulunan ekranlarda ise kameranın ekrana ilettiği dikiz aynası görüntüleri mevcut. Yani elektrikli otomobilin dikiz aynaları dijital olarak tasarlandı.