Türkiye’de Satılan İsrail Markaları Nelerdir?
Türkiye’de Satılan İsrail Markaları Nelerdir? 7 Ekim 2023 günü İsrail ve Filistin arasında başlayan savaş tek taraflı olarak akılalmaz bir boyuta yükseldi. İsrail karşısında sadece 2 milyonluk bir şehir olmasına rağmen son derece acımasız davranarak kadın, çocuk ya da sivil hassasiyeti göstermeksizin saldırılarına devam ediyor. Bu saldırılardan en büyüğü ve sonuncusu ise Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah.
İlginizi çekebilir: İsrail-Filistin Sorunu Nasıl Başladı?
Tüm bu saldırılar yaparken dünyada pek çok insan özellikle de genç nesil Gazze’ye olan desteklerini sık sık dile getiriyor. Hatta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu verdiği röpotajlardan bir tanesinde ABD’de yer alan üniversitelerdeki İsrail karşıtı eylemlerin Hitler dönemindeki yahudi karşıtı gösterileri anımsattığını ve bu durumun onu son derece korkuttuğunu söyledi. Hepimizin bildiği üzere de haklar İsrail’e karşı olurken, bazı devletler ise ısrarla İsrail’e olan desteğini sürdürüyor.
İnsanların elinden bir şey gelmediği için İsrail’e ait olan markaları boykot etmeye çalışıyor. Peki İsraile ait olan markalar neler biliyor musunuz? İşte Türkiye’de satılan İsrail markaları.
Türkiye’de Satılan İsrail Markaları Nelerdir?
Günlük hayatta kullandığımız pek çok ürün ya İsrail malı ya da onlarla bağlantılı. Aşağıda İsrail’e ait ya da bağlantısı olan markaları listeledik.
- Giyim: Tommy Hilfiger, Nike, Adidas, Vakko, Polo Ralph Lauren, Berk Çorap, Parizien, Müjde, Hugo Boss, Calvin Klein, Levi’s, Timberland, Lumberjack, Giorgio Armani, Massimo Dutti.
- Temizlik ve bakım: Air Wick, Ajax, Aldays, Alo, Ariel, Axe Calgon, Carrefour, Cif, Clear, Clit Bang, Colgate, Dettol, Dove, Elidor, Head & Shoulders, Ipana, Jhonsons Baby, Loreal, Lux, Max Factor, Nıvea, Omo, Oral-B, Palmolive, Pantene, Prima, Rejoıce, Prima, Protex, Rejoice, Rexona, Rinso, Sensodyne, Viecnetta, Vileda, Vanish, Vaseline, Veet.
- İçecekler: Tropicana, Schweppes, Mey-İçki, Carmel Winery, Coca-Cola, Pepsi, Sprite, Fanta, Schweppes, Lipton, Dilmah, Nescafe, Tassimo.
- Kozmetik: Estee Lauder, Clinique, MAC, Max Factor, Maybelline
- Saat: Swatch, TAG Heuer.
- Parfüm: Calvin Klein, Dior, Chanel.
- Otomotiv sanayi: MAN, Iveco.
- Hava yolu şirketi: El Al.
- İsrail teknoloji firmaları: Checkpoint, Metacafe, Fixya, Twitrans, Headup, Jajah, N-tring.
- İsrail marka turizm ve otelcilik firmaları: Arkia, Dan Hotels, Isrotel
- İsrail’e destek olduğunu açıklayan markalar: HP, Starbucks, Puma, Mc Donals, Nestle, Hardee’s, Nike Lipton, Tide, Coca Cola, Burger King, Hyundai, IBM, L’Oreal, Subway.
Starbucks İsrail Markası Mı?
İsrail’in Gazze’ye saldırısının ilk dönemlerinde, bazı insanlar İsrail’i boykot etmek amacıyla Starbucks’ta oturan ve elinde Starbucks bardağı taşıyan kişilere saldırdı. Bu olaylar sonrasında ülkemizde “Starbucks İsrail malı mı?” sorusu sıkça gündeme geldi.
Starbucks, Türkiye’de de yaygın olarak tüketilen ve oldukça popüler olan bir kahve zinciridir. 1971 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kuruldu. Starbucks kahve şirketinin merkezi Amerika’da bulunuyor ve 2003 yılında, İsrail’in Filistin’e uyguladığı baskılar nedeniyle İsrail’den çekilme kararı aldı.
Starbucks’ın, 80’den fazla ülkede binlerce şubesi bulunuyor ve İsrail’de de şubeleri mevcut. Ancak, İsrail’deki bu şubeler Kuveytli bir şirket olan Alshaya Group tarafından işletiliyor. Bu nedenle, Starbucks’ın İsrail’e destek veren markalar arasında yer almadığı biliniyor.
Nestle İsrail Markası Mı?
İsrail markaları arasında akıllara gelenlerden biri de Nestle’dir. Nestle, 1866 yılında İsviçre’de Heinrich Nestle tarafından kurulan bir Alman çikolata, şekerleme ve içecek markasıdır.
Son dönemlerde İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı hareketlerine tepki olarak, Nestle İsrail’deki fabrikasını kapatan ilk tüketici şirketlerinden biri olmuştur. Kuruluş yeri ve İsrail’deki fabrika kapanışıyla ilgili olarak, Nestle’nin İsrail markası olduğu sorusuna hayır cevabı vermek yanlış olmaz.
Coca Cola İsrail Markası Mı?
Coca Cola, 1986 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan bir içecek markasıdır ve The Coca-Cola Company tarafından işletilmektedir. Merkezi ve kökeni Amerika Birleşik Devletleri’nde olmasına rağmen, Coca-Cola birçok ülkeye İsrail’den ithal edilmektedir.
Bu nedenle, Coca-Cola’nın İsrail markası olduğunu söylemek doğru değildir. Ancak, İsrail ile ilişkilendirilebilecek bir marka olduğu ifade edilebilir. Ülkemizde de yaygın olarak tüketilen Coca-Cola’nın satışları önemli ölçüde azalmıştır.
İlginizi çekebilir: İsrail-Filistin Sorunu Nasıl Başladı?
Zara İsrail Markası Mı?
Zara, 1975 yılında İspanyol merkezli olarak kurulmuş ve Inditex Grubu’nun en büyük hazır giyim markası haline gelmiştir. İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı eylemlerine denk gelen bir dönemde Zara’nın yeni bir koleksiyon tanıttığı ve bu tanıtımın büyük ses getirdiği iddia edilmektedir. Çünkü reklam kampanyası, enkaz ve cesetleri andıran bir stüdyoda çekilen manken fotoğraflarını içermektedir.
Bu reklamın yayınlanmasının ardından, sosyal medya kullanıcıları Zara’yı boykot etme çağrıları yapmış ve tepki göstermişlerdir. Ancak Zara, bu konuda herhangi bir açıklama yapmamış olup, ilgili reklam afişlerini kaldırmıştır. Bu durumun etkisiyle, Zara İsrail malı olarak nitelendirilmiştir. Ancak belirtmek gerekir ki Zara, İspanyol merkezli bir giyim markası olup, İsrail menşeli markalar arasında yer almamaktadır.