Triptofan Nedir? Triptofan Yönünden Varsıl Besinler Nelerdir?
Triptofan, insan bedeni tarafından sentezlenemeyen bir amino asit olmakla beraber sonuç itibariyle diyet yolu ile alınması gerekmektedir. Bu durum triptofanı oldukça önemli bir amino asit durumuna getirir. Bu yazımızda triptofan yönünden varsıl gıdaları listeleyeceğiz.
Amino asitler beyne gelen ve giden biyokimyasal mesajların iletilmesinde yardımcı proteinlerin yapı taşları sayılırlar. İnsan bedeninin protein sentezi için kullanmış olduğu temel amino asitlerden birisi de triptofan olarak bilinmektedir.
Triptofanın Görevleri
Triptofan, beynin “iyi hissetme” kimyasalı olan serotoninin bir nevi ön maddesi olarak nitelendirilir. Söz konusu esansiyel amino asiti yüksek oranda barındıran gıdaları tüketmek bedende serotonin düzeylerini de arttırmaktadır.
Alkol kullanıldığında ya da sigara içildiğinde yüksek oranda şeker ürünleri tüketmiş olduğunuzda ya da anormal derede düşük seviyeli kan şekeriniz var ise triptofanın serotonine dönüşümü oldukça azalır. Bununla beraber triptofanın, serotonine e niasine uygun dönüşümü için B6 vitamini bakımından varsıl yiyecekler de gerekmektedir.
Aşağıda triptofandan varsıl kimi besinlerin listesini sizlerle paylaşacağız.
Et
Hindi göğsü, dana karaciğeri, tavuk göğsü, geyik eti, koyun eti ve sığır karaciğeri gibi yağ içermeyen etler ile beraber kırmızı et triptofan bakımından oldukça varsıldır.
Balık
Tarak kabuğu, somon, levrek, karides, uskumru, sardalya, pisi balığı, ton balığı ve morina da triptofan açısından varsıl olduğu belirlenmiştir.
Peynir
Triptofan içeren bir başka besin ise peynirdir ve her gün tüketilmesinde sorun yoktur. Tofu, gravyer peyniri, işlenmiş peynir, kaşar peynir ve süzme peyniri gibi farklı türlerde peynirleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Meyve
Şeftali, avakado, ananas, böğürtlen, portakal, elma, çilek ve muz gibi meyveler esansiyel amino asidi içermektedir. Bu meyveleri diyetinize de ekleyebilirsiniz.
Kuru yemiş
Kestane, badem, kaju fıstığı, antep fıstığı, ceviz ve fıstık triptofan yönünden varsıl kuru yemişlerdendir.
Sebze
Salatalık, patates, karnabahar, mantar, domates, soğan, lahana, yosun, bezelye, brokoli, ıspanak, patlıcan, kış kabağı, hardal yeşilliği ve kuşkonmaz gibi esansiyeller amino asit bakımından varsıl kaynaklardır.
Bakliyat
Yulaf, arpa, mısır, buğday, pirinç, nohut, maş fasulyesi, barbunya fasulyesi, soya fasulyesi ve kuru fasulye kanda bulunan triptofan oranını artırmak için yardımcı olmaktadır.
Tohumlar
Ayçiçeği, keten tohumu, susam, çemen ve kabak gibi kavrulmuş tohumlar triptofanı bol miktarda bünyesinde barındırmaktadır.
Triptofan Eksikliği:
Triptofan eksikliği bebeklerde ve çocuklarda gözle görülebilir kilo kaybına neden olabilir. Amino asidi düşük oranlı besinler tüketmek B3 vitamini eksikliğine neden olabilmekle beraber vitaminin eksikliği pellegraya yol açabilmektedir. Triptofan barındırmayan bir diyet düşük konsantrasyon, anksiyete, tahriş ve depresyona yol açarak düşük miktarda serotonin seviyelerine neden olmaktadır.
Bu neden ile triptofan seviyelerini artırmak için aşağıdaki özellikleri dikkate almalısınız;
– Aç karına yukarıda belirtilmiş olan gıdaların alımını düzenli olarak artırın.
– Triptofan içeren besinleri tüketmeden önce mutlak suretle doktorunuza danışmalısınız.