Toplu Taşıma Araçlarında Uymamız Gereken Kurallar
Her gün binlerce insan özel araç kullanmadan bir yerden bir yere gidebilmek için toplu taşıma araçlarını kullanmakta. Özellikle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde toplu taşıma araçları bir çok problemin kalkmasını sağlıyor. Trafiği rahatlatıyor, şehir içi ulaşıma düzen getiriyor.
Toplumun ortak yaşam alanı haline gelen bu araçlarda hepimizin rahat, huzurlu ve güvenli yolculuk yapabilmesi için hem sürücülerin hem de yolcuların uyması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar birçok insan tarafından önemsenmese de toplum refahı ve güvenliği açısından oldukça büyük önem taşır. Öyle ki kimi zaman hayatımızı kurtarır.
Şimdi maddeler halinde bu kurallara değinelim.
Öncelikle sürücülerin uyması gereken kurallara bakacak olursak bu kuralların birçoğu genel anlamda bütün sürücülerin uyması gereken kurallardır. Her birin hayati önem taşıyan bu kurallara uymak hem toplum hem sürücü güvenliği açısından zorunludur.
- Hız kurallarına uyulmalı, aşırı hızdan kaçınılmalıdır.
- Trafik işaret ve levhalarına uyulmalıdır.
3. İçkili ve uykulu halde araç kullanılmamalıdır.
4. Araçların gerekli bakımı yaptırılmadan yola çıkılmamalıdır. Özellikle uzun yola çıkacak sürücüler için bu konu oldukça önemlidir.
5. Seyir halinde izlenecek yol ve diğer araçlarla ilgili kurallara uyulmalıdır.
6. Hayati risk taşıyan hatalı sollama yapılmamalıdır.
7. Yolculuk esnasında cep telefonuyla konuşmamalı, yolculara karşı kibar olmalıdır.
8.Yolcuların araçlara bindiği ve indiği anlarda dikkatli olunmalıdır. Kapıları kapatırken inen ya da binen yolcu kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir.
9.Özellikle yolculardan izin alınmadan güzergah değişikliği yapılmamalıdır. Atlanılan duraklarda inecek ya da binecek yolcular olabileceği unutulmamalıdır.
Şimdi de yolcuların uyması gereken kurallardan bahsedelim.
- Mümkün olduğunca şoförle konuşulmamalı, şoförün dikkatini dağıtacak hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Diğer yolcuları rahatsız edecek şekilde yüksek sesle telefonla ya da yanındakiyle konuşulmamalıdır.
3. İnilecek durağa yaklaşmadan iniş kapısına doğru ilerlenmelidir.
4. Yolculuk esnasında diğer yolcuları rahatsız edecek kokulu ve kabuklu yiyecek tüketmemeye özen gösterilmelidir. Kimsenin bu kötü kokulara maruz kalmak zorunda olmadığı unutulmamalıdır.
5. Araçlara binerken ya da inerken bekleme kurallarına uyulmalıdır. Sırayla binilmeli ve yine sırayla boşaltılmalıdır.
6. Yaşlı, engelli, çocuklu ya da hamile yolculara öncelik verilmelidir. Özellikle onlar için ayrılan yerlere oturmamaya özen gösterilmelidir.
7. Aracın durduğundan emin olmadan araçtan inmemeli, kapı önlerinde bekleyen yolcular inecek yolculara engel olmamalıdır.
Bu kurallar toplumun ortak olarak kullandığı toplu taşıma araçlarında hepimizin rahat, huzurlu ve güvenli bir şekilde yolculuk yapılması için koyulmuş kurallardır. Başkalarının haklarına saygılı davranarak bilinçli yolculuk edilirse herkes mutlu ve emniyetli bir şekilde gideceği yere rahatça ulaşabilecektir. Bu nedenle bu kurallara uymalı, uymayanları ise uyarmaya özen göstermeliyiz.