TikTok Hangi Ülkelerde Yasak, Neden Yasaklanıyor?
TikTok Hangi Ülkelerde Yasak, Neden Yasaklanıyor? TikTok, kullanıcıların özel videolar oluşturup paylaşmasını sağlayan bir platformdur. Kullanıcılar, videolarını daha ilgi çekici hale getirmek için filtreler, arka plan müzikleri ve çıkartmalar gibi efektlerden yararlanabiliyor. Uygulama, dünya genelinde 1,5 milyar kez indirildi ve aktif kullanıcılarının önemli bir kısmını ergen diye tabir edilen genç nesil oluşturuyor.
2016 yılında ByteDance tarafından Çin’de Douyin adıyla piyasaya sürülen uygulama, 2017’de uluslararası pazara TikTok adıyla girdi. TikTok ve Douyin aynı yazılımı kullanıyor, ancak Çin’in sansür kurallarına uyum sağlamak için farklı ağlarda çalışıyor. Uygulama, App Store ve Google Play üzerinden tüm dünyada erişilebilir durumda. Diğer sosyal medya platformları gibi TikTok da veri gizliliği ve güvenlik konularında endişelere yol açtı.
TikTok Hangi Ülkelerde Yasak?
TikTok Hangi Ülkelerde Yasak sorusu çok merak ediliyor. Sizin için TikTok’un yasak olduğu ülkeleri ve nedenlerini açıklamaya çalıştık.
- ABD (Veri güvenliği olmadığı iddia edilerek 19 Ocak 2025 günü resmen yasaklandı)
- Azerbaycan (Devlet güvenliği sebebi ile yasaklandı)
- İngiltere (16 Mart 2023 günü ilk olarak devlet görevlilerinin cihazlarında yasaklandı)
- Norveç (Devlet görevlilerinin kullanması yasaklandı)
- Hollanda (Siber güvenlik ve casusluk sebebi ile yasaklandı)
- Avustralya (Çin hükümetinin özel bilgilere izinsiz erişim sağlandığı gerekçesi devlet görevlilerinin kullanması yasaklandı
- Danimarka (İş ve hükümet telefonlarından kullanılması yasak.
- Yeni Zelanda (Siber güvenlik ve gizlilik riskleri sebebi ile yasaklandı)
- Kanada (Veri ihlalini önlemek için yasaklandı)
- Belçika (Siber güvenlik ve gizlilik riskleri sebebi ile yasaklandı)
- Tayvan (Aralık 2022’de devlet kurumlarında görev yapan kişilerin kullanması yasaklandı)
- Pakistan (Ahlaksız ve edebe aykırı olduğu gerekçesi ile yasaklandı)
- Afganistan (Gençleri zararlı içeriklerden korumak için yasaklandığı belirtildi)
- Nepal (Uygulamanın yanlış kullanılması sebebi ile önlem amaçlı kontrol altına alındı)
- Hindistan (2019 Nisan’da “pornografiyi teşvik ettiği” ve “uygunsuz içeriklere yer verildiği” gerekçesi ile yasaklandı)
- Çin (Şaşırabilirsiniz ama TikTok Çin’de de yasak. Çin’de TikTok’un ikizi olan “Douyin” kullanılıyor. Douyin uluslararası kullanıma kapalı. Yani sadece Çin’li kişilerin paylaşımları görünebilir. Dış dünyaya kapalı bir uygulama)
- Kuzey Kore (Kuzey Kore’de tüm sosyal medya uygulamaları yasak)
ABD TikTok’u Neden Yasaklıyor?
TikTok’un yasaklanma sebeplerinden biri, uygulamanın bağlı olduğu Çinli şirket ByteDance. ByteDance’ın, Çin hükümetiyle veri paylaşımı yapabileceği endişesidir. Çin yasaları, yerel şirketlerin hükümetle bilgi paylaşmasını zorunlu kılıyor. Bu durum, TikTok’un ABD kullanıcılarının verilerini riske atabileceği yönünde kaygılar oluşturuyor.
TikTok, Oracle ile yaptığı anlaşma kapsamında algoritmasının bağımsız denetime açılacağını taahhüt ediyor. Şirket, ABD verilerini koruduğunu iddia etse de çocukların gizliliğini ihlal etmesi ve gençlerin zararlı içeriklere maruz kalması gibi konular eleştiriliyor.
İlginizi çekebilir: TikTok Uygulaması Nedir? Nasıl Kullanılır?
Çoğu sosyal medya platformu, kullanıcıların arkadaş ağlarına göre içerik önerirken, TikTok’un algoritması oturum açmayı veya arama yapmayı gerektirmiyor. Bu algoritma, izleyicinin tercihlerine göre içerik sunarak bağımlılık yaratabiliyor. Özellikle çocuklar ve gençler bu durumdan olumsuz etkileniyor.
FBI ve diğer kurumlara göre, Çin hükümeti TikTok’un algoritmasını kontrol edebilir ve içerikleri manipüle ederek kullanıcıları etkileyebilir. ABD’deki TikTok kullanıcıları uygulamayı günde ortalama 46 dakika kullanıyor. Bu süre, YouTube, Instagram ve Facebook’tan daha uzun ve olumsuz içeriklere maruz kalma riskini artırıyor.
ABD, TikTok’u satın alarak verilerin kendi elinde bulunmasını istiyor. TikTok yetkilileri ne yapacak şu an için bilinmiyor. Fakat 19 Ocak 2025 günü itibari ile TikTok, ABD’de de resmen yasaklandı.
TikTok Hangi Ülkelerde Yasak İlgili Videolar
Kaynak: 1