Tereyağının Faydaları ve Zararları Neler?
Akçabat, Kars, Sivas, Erzurum… Tereyağı birçok yörede farklı şekillerde elde edilir. Tereyağı dünya mutfağında da çok sık kullanılır. Bununla birlikte tereyağı nasıl tüketilmeli, tereyağının kalbe zararı var mı soruları yıllardır gündemdedir. Sizin için tereyağının faydaları ve zararları hakkında bilgileri derledik.
Tereyağı Nedir?
Tereyağı, kozmetik ürünü ve ilaç olarak kullanılmış; 19.yüzyıl itibarıyla yiyecek olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tereyağı genellikle inek sütünden yapılır. Keçi, koyun gibi hayvanların sütü de tereyağı yapımına elverişlidir. Tereyağının rengi hayvanın beslenme düzenine göre beyazdan sarıya farklı renk tonlarındadır. Tereyağı kokusuz veya hafif mayhoş kokulu olabilir. Tereyağının süthane tereyağı, köy tereyağı ve pastörize tereyağı gibi hazırlanış şekline göre değişen çeşitleri vardır. Bazı yörelerde tereyağı süt yağıyla değil yoğurt ile yapılır.
Tereyağında yağda eriyen vitaminler (A, E,D ve K), antioksidan mineraller (selenyum, bakır, çinko, krom, manganez), iyot, Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bulunur. 1 bardak tuzlu tereyağı ortalama 1628 kalori içerir. Tereyağına lezzetini veren 500 yağ asidi ve 400’e yakın uçucu bileşendir. A vitamininin en fazla bulunduğu gıdalardan biridir. 1 bardak tereyağı günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 113’ünü karşılar.
Tereyağı yapımı ve satışının Türk Gıda Kodeksi tarafından tereyağı tebliği koşullarına uygun olması gerekir. Marketlerde satılanlarda bitkisel yağlar içerenler gerçek tereyağı değildir. Fiyatlar gerçek tereyağı nasıl olur anlamayı sağlar. 1 kg tereyağı için 14 litre süt kullanılması ve besin değeri nedeniyle tereyağı fiyatları 1 kg için 25-100 TL aralığındadır.
Tereyağının Faydaları Nelerdir?
Kahvaltı sofraların sofistike lezzeti tereyağı tüketilmesi önerilen bir besindir. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerin etkisi ile beyin gelişiminde yardımcıdır. Bu nedenle çocukların tüketmesi önerilir. Ölçülü tüketilen tereyağının faydaları şunlardır:
- Vücudun asit dengesini sağlayıp toksinlerden arındırır ve iltihaplanmaları azaltır.
- Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde hastalıklara direnç gösterir.
- Kötü kolesterolün düşmesini sağlar.
- Virüs ya da bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı korur.
- Kalsiyum içeriği sayesinde kemikleri güçlendirir.
- Tiroid sağlığını destekler.
- A ve D vitamini içermesi sayesinde diş çürümelerini önler.
- Tokluk hissi yaratarak obeziteyi önler.
- Sindirim sistemini kuvvetlendirir.
- Kanser hücrelerinin yayılmasını önler.
Tereyağının Zararları Nelerdir?
Tereyağının ölçülü tüketilmesi hayati önem taşır. Aşırı tereyağı tüketimi damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Aşırı tüketilen tereyağının zararları bununla sınırlı değildir. Kolesterol dengesini bozabilir, karaciğer yağlanmasına neden olabilir, doğrudan kilo almaya neden olabilir ve kan şekerini yükseltebilir.
100 gram tereyağında 0,06 gram karbonhidrat varken 100 gram zeytinyağında karbonhidrat 0’dır. Dolayısıyla zeytinyağı tercih etmeli, tereyağını doğrudan hem kahvaltı hem yemeklerle birlikte değil, dengeli olarak tüketmelisiniz.