İş & Finans

Tekstil (Giyim) Sektöründe Ne İş Yapılır?

Tekstil sektörü oldukça geniş kapsamlı ve asla bitmeyecek sektörler arasında yer alıyor. Gündelik ihtiyaçlar arasında yer alan giyim sektörünü kapsayan tekstil dışında bir çok tekstil türü farklılığı bulunuyor. Kimi atölyelerde dokuma, triko gibi ürünler yapılırken kimisinde daha çok penye grubu çalışılıyor. Bunun dışında nevresim tekstili, giyim tekstili gibi de bir çok türü bulunuyor. Bu yazımızda giyim sektöründe tekstil işinde ne yapılır bunu detaylı olarak aktaracağız.

Tekstil (Giyim) Sektöründe Ne İş Yapılır?

Tekstilde Kesim

tekstilde giyim sektorunde ne is yapilir1

Tekstilde kumaş kesimine mutlaka çok dikkat edilmelidir. Yanlış kesilen kumaşlarda ve ürünlerde yamukluk söz konusu olur. Öncelikle bu tabire pastal atmak deniliyor. Önceden hazırlanmış olan pastal planı uzunluğuna ve genişliğine göre ayarlanır. Kumaşın kesilecek olan kat sayısına göre masaya serilir. Pastal çizimleri genelde modelistler tarafından ayarlanır ve makinelerle çıkartılır. El ile yapılmamasının sebebi ise kumaşın en ekonomik ve en doğru şekilde kesilmesini sağlamak amacıyladır. Pastal atıldıktan sonra üzerine makine ile çıkarılmış kağıt pastal ütüsüyle yapıştırılıp, makine yardımıyla kesilir.

Tekstilde Baskı

tekstilde giyim sektorunde ne is yapilir2

Tekstilde baskı çeşitlerinden bazıları ürün dikilmeden önce yapılmalıdır. Bunlardan en önemlisi emprime baskıdır. Emprime baskı Türkiye’de ve Dünyada en geçerli baskılar arasında yer alır. Uzun ömürlü ve su bazlı olmasıyla bilinen bu baskı türünün, ürün dikilmeden yapılması gerekiyor. Tekstilde baskı çeşitlerine detaylı olarak bakmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tekstilde Dikim

tekstilde giyim sektorunde ne is yapilir3

Tekstil atölyelerinde genelde ustabaşı bulunur. Atölyenin sorumluluğunu ustabaşı üstlenir ve makinecilere yardımcı olur. Makineciler arasında kimisi tek makine bilirken tüm makineleri bilenlerde bulunur. Tüm makineleri bilenlere kompleci denilir. Ustabaşı, atölyede çalışan makinecileri ve komplecileri yönetmekle görevlidir. Aynı zamanda atölyelerde ortacılarda bulunur. Ortacılar, makinelere iş vermek ve ip temizlemek gibi görevleri üstlenir. Aynı zamanda bedenleri ayarlamak, ürünlerin düzeltilmesi ve atölyenin düzeni de ortacının görevidir.

Tekstilde Kalite Kontrol

tekstilde giyim sektorunde ne is yapilir4

Kalite kontrol kısmı her tekstil atölyesinde bulunmamaktadır. Ürünlerin kesimini, dikimini, baskısını, ütü-paketini kontrol eden kısımdır. Ürünler kesildikten sonra bir kere, baskıdan sonra bir kere ve dikimden sonra bir kere kontrol edilir. Ütüden çıkan ürünlerin tekrar üzerinden geçirilip, paketlemeler kontrol edilir. Ürünlerin özellikle dikiş hatalarına mutlak dikkat edilir.

Tekstilde Ütü

tekstilde giyim sektorunde ne is yapilir3

Tekstil ütüleri, sanayi tipi ütüler olarak geçmektedir. Ütü ise sanayi tipi ütüye alışmış kişiler tarafından yapılır. Bu kişilere genelde ütücü denir. Aynı zamanda ürünlerin dikimi sırasında ütücüler görev alabilirler. Bu ürünün cep, ribana veya yaka durumuna göre değişiklik gösterir. Ürün bittikten sonra yapılan ütüye ise son ütücü denir.

Tekstilde Paketleme

Her tekstil firması finish ürün vermemektedir. Finishli iş veren tekstil atölyeleri genelde nadirdir. Ütü yaptıktan sonra ürünün kartonla pakete koyulması paketleme işlemidir. Özenli yapılması muhakkak önemlidir.

Tekstil (Giyim) Sektörü İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu