Tatlının Zararları Nelerdir? Aşırı Tatlı Yemenin 10 Zararı
Unutmayın..! Kararında Tükettiğiniz Zaman Herhangi Bir Zarar İle Karşılaşmazsınız..!
Tatlının zararları saymakla bitmez. Fakat tüm bunları bilmemize rağmen kendilerini bize çekmeye başarıyorlar. Bir grup, aile ortamı, özel günler ve bayramlar da tatlılar olmazsa olmazdır.
Tüm bunlar bir araya geldiğinde vücudumuza oldukça fazla şeker yüklemesi yapıyoruz. Eğer ki yanlarında bir de şekerli gazlı içecek tükettiğimiz zaman zararlar daha da artıyor.
Şekerin zararları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Şekerin Zararları Nelerdir?“ isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Herkesin bildiği fakat kimsenin dikkate almadığı tatlının zararları şunlardır..!
Tatlının Zararları Nelerdir?
1- Kan Şekeri Seviyenizin Yükselip Düşmesine Neden Olurlar
Tatlı yemek, kan şekeri seviyenizin kısa bir süreliğine yükselmesine ve ardından kısa süre sonra düşmesine neden olur. Dalgalanan kan şekeri seviyeleri kaygıya, ruh halindeki dalgalanmalara, yorgunluğa, baş ağrılarına ve daha fazla şeker isteğine yol açar.
2- Diş Yapınızı Bozar
Normalde yemeğinizi çiğner ve yutarsınız. Böylece artıklar ağzınızda kalmaz. Ancak tatlıları yediğinizde, onları sonsuza kadar emme eğiliminde olursunuz. Sonuç olarak, dişleriniz bir seferde saatlerce şekerle yıkanır. Şeker kolayca sindirilebildiği için ağzınızdaki zararlı bakteriler şekerle ziyafet çeker ve hızla çoğalır. Bu bakteriler, çürükler, mine aşınması, diş eti hastalığı ve diş çürümesini içeren bir dizi diş sorununa neden olabilir.
3- İnsüline Dirençli Hale Getirirler
İnsülin, glikozun kan dolaşımından hücrelere girmesini sağlayan hormondur. Çok fazla şeker yemek, insülinin olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyerek hücreleri buna dirençli hale getirebilir. Bu, insülin direnci olarak bilinir ve metabolik sendrom, obezite, kardiyovasküler hastalık, kanser ve Tip 2 diyabet gibi çeşitli sağlık koşullarına yol açabilir.
4- Bağışıklığınıza Zarar Verirler
Bakteriler ve maya gibi organizmalar şekerle gelişir. Bu nedenle çok fazla tatlı tüketmek, orantısız bir şekilde çoğalmalarına ve hastalanmanıza neden olabilir.
5- Karaciğerinize Zarar Verirler
Şeker kan dolaşımınıza girmeden önce karaciğerinizden geçer ve onu parçalar. Çok fazla şeker yerseniz, karaciğerinizin şekeri işlemek ve yağa dönüştürmek için fazla mesai yapması gerekir. Zamanla, bazı yağ parçacıkları karaciğere sıkışarak yağlı karaciğer hastalığına yol açar.
6- Kilo Almanıza Neden Olurlar.
Tatlılar ve şekerlemeler söz konusu olduğunda, kendinizi durdurmak zor olabilir. Bir veya iki tane ile başlıyorsunuz, sonra birkaç tane daha yiyorsunuz ve farkına varmadan bir avuç dolusu yiyorsunuz. Tatlılar, hızlı bir şekilde sindirilen ve sindirim sırasında vücudunuzun minerallerini gerçekten tüketen boş kalorilerden oluşur. Proteinleri, sağlıklı yağları, vitaminleri, mineralleri ya da enzimleri yoktur.
7- Kalbinize Zarar Verirler
Şeker, kalbinizin pompalama mekanizmasını etkiler. Abdominal obeziteyi artırır. Trigliserit, kötü kolesterol (LDL), kan şekeri ve insülin seviyenizi yükseltir ve kalp yetmezliğinden muzdarip olma şansınızı yükseltir.
8- Bağımlı Yaparlar
Şeker, beyindeki ödül merkezini harekete geçirerek bağımlılık yapıcı hale getirdiği için ilaç gibidir. Doğal gıdalardan farklı olarak, şeker yemek önemli miktarda dopamin salınımını tetikleyerek istek ve bağımlılığa yol açar.
9- Beyninize zarar verirler.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, şeker tüketimi ile bilişsel gerileme arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
10- Erken Kırışıklıklar Sebep Olur
Şeker tüketmek vücudunuzdaki hücreleri erken yaşlandırarak cildinizin kırışmasına ve sarkmasına sebep olur.