Sağlıklı Yaşam

Tarçın Baharatı Nedir? Tarçın’ın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Tarçın baharatı, binlerce yıldır dünya genelinde tıbbi olarak kullanılan güçlü bir baharat çeşididir. Yaygın tarçın baharatının faydaları nedeniyle hala birçok kültürde günlük olarak kullanılmaktadır.

İlginç bir şekilde, araştırmacılar tarçının, koruyucu antioksidan seviyeleri bakımından dünyadaki en bilinen 26 bitki arasında birinci sırada olduğunu keşfetti. Ayrıca, antibakteriyel, mantar ve diyabet karşıtı özellikler dahil olmak sağlık açısından birçok faydası vardır.

Bu tadı ve kokusu ile güçlü baharata biraz daha yakından bakalım…

tarçın 1

Tarçın Nedir?

Peki tarçın nedir ve tarçın nasıl yetişiyor? Tarçın aslında bir ağaç türünden üretilmektedir. Tarçının kendine özgü güzel bir kokusu, kahverengi rengi ve hoş bir tadı vardır. Yetişen ağacın yağlı kısmının bir sonucudur. Tarçın sağlığa çok fazla yararı vardır. Bu yararlar Cinnamomum verum ağacının kabuğundan gelmektedir. Bu kabuklar, cinnamaldehit, sinnamik asit ve sinnamat adı verilen 2 bileşikten gelmektedir.

Araştırmacılar, özel fenolik bileşikleri, flavonoidleri ve antioksidanları izole edildiğinde, tarçın sağlığı yararlarının saf kabuğu, uçucu yağları, öğütülmüş baharat şeklinde veya özü şeklinde elde edilebileceği sonucuna varmışlardır.

tarçın 2

Tarçın Çeşitleri

Tarçın ağacı dünya çapında yetiştirilir ve şimdiye kadar yaklaşık 250 tarçın türü tespit edilmiştir.

Ancak, günümüzde kullanılan iki ana tarçın türü vardır. Bazen doğru veya gerçek tarçın olarak etiketlenen Seylan tarçın ve daha yaygın olarak kullanılan Cassia tarçın. Her biri, tarnamaldehitin mevcudiyeti nedeniyle göze çarpan baharatlı bir tada ve kokuya sahiptir ve her iki tür de çok fazla sağlık yararı içerir. Ancak Ceylon tarçın tozunun aslında daha etkili olduğu düşünülmektedir.

Bu iki yaygın tarçın türüne ilave olarak, bilinen diğer çeşitlerden bazıları şunlardır:

  • Endonezya tarçın
  • Vietnamca tarçın
  • Hint tarçın
  • Malabar tarçın

tarçın 3

Tarçının Faydaları

Yüksek Antioksidan İçerir

Tarçın, fiziksel hasarları azaltan ve yaşlanmayı geciktiren birçok koruyucu antioksidanlarla doludur. Tarçın üzerinde bilimsel çalışma yapan uzmanlar tarçında en az 41 çeşit farklı antioksidan madde tespit etmiştir.

Tarçının sağlık yararları, bütün bitkilerde bulunan polifenol, odunsu bitkilerde bulunan glikozit ve flavonoidler olmak üzere birkaç antioksidan içeriğine dayanmaktadır. Bu maddeler vücuttaki stresle başa çıkmaya ve kronik hastalıkların engellenmesine yardımcı olurlar.

İltihabı Azaltır

Tarçın baharatı içinde yer alan çeşitli antioksidanlar iltihabı ve ödemleri azaltmaya  yardımcı olabilir. Tarçın ayrıca kalp hastalıkları ve psikolojik hastalıklarında engellenmesinde büyük rol oynar. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, tarçın içinde bulunan bileşikler insan vucüdündan çok etkili olabilen iltihabları flavonid maddesi sayesinde engellendiğini saptadı.

Tarçın ödem şişliklerini azalttığı ve iltihaplanmayı engellediğinden, tarçın kas ve eklem ağrılarını azaltmaya, kadınlarda adet ağrılarını azaltmaya, alerjik enfeksiyonların şiddet derecesini azaltmaya ve ileri yaşlarla ilgili ağrıları hafifletmeye ve engellemeye  yardımcı olduğunu belirledi.tarçın 4

Kalp Sağlığını Korur

Araştırmalar, tarçın sağlığının en önemli yararlarından birinin de kalp hastalıklarını engellediği ve kalbi iyileştirme yeteneğinin olduğunu kanıtlamaktadır. Tarçın, kalbin sağlıklı ve düzgü çalışabilmesi için kolestrol düzeyleri, trigliserit gibi yağ türlerini ve tansiyonu düşürmesi dahil insan sağlığı için en ölümcül ve yaygın rahatsızlıkları azalttığı ve bazılarını tamamen engellediği kanıtlanmıştır. Yüksek tansiyon kalp rahatsızlıkları ve inme riskini azaltmaktadır. Yüksek tansiyonu olan kişilerin tarçın tüketmeleri önerilmektedir.

Başka bir araştırmada da tarçın yararlı bir kan pıhtılaştırıcı olduğunu göstermektedir. Vücudun kan pıhtıları oluşturmasına yardımcı olarak aşırı kanamayı engelleyebileceği keşfedilmiştir. Tarçın ayrıca vücuttaki kan dolaşımını arttırır ve doku onarımını hızlandırır. Bu da, kalp krizi, çeştli kalp rahatsızlıkları ve inme ve felç gibi tehlikeli hastalıklarla mücadeleye destek olmak için kalp dokusunun onarılmasında yardımcı olmaktadır.

Kanser Riskini Düşürmeye Yardımcı Olabilir

Antioksidan faydaları sebebiyle, tarçın DNA zararlarına, hücre yenilenmelerine ve kanserli tümör hücrelerinin büyümesini ve ilerlemesine karşı koruyabilir. Araştırmalar, tarçının insan sağlığına yararlarının, growth tümör büyümesini engelleyebilen ve DNA’yı hasara karşı korurken kanser hücrelerini de öldüren bir bileşikten geldiğini belirtilmiştir.

Alerji Belirtilerini Azaltır

Alerjisi problemi yaşayan bireyler, tarçın içine gizlenmiş çok fazla miktarda faydalı madde sayesinde problemlerini hafifletebilir hatta yok edebilirler. Aslında, tarçın baharatı, yaygın alerji belirtileriyle mücadelede de yardımcı olur. Çünkü birçok hayvan modelinde iltihabı azalttığı ve ağızda çıkan beyaz yaralar ile  mücadele ettiği gözlemlenmiştir.

tarçın 5

Doğal Koruyucu Olarak İş Görür

İnsanlar arasında az bilinen bir fayda da, yiyeceklerin uzun süre muhafaza edilmesinde ve korunmasında kullanılmasıdır. Tarçın gıdalar üzerine antibakterilerin azaltılması yardımcı olur. Tarçın bir antioksidan görevi üstlendiğinden, tüketilen birçok gıda ürününde kimyasallara veya yapay zararlı maddelere gerek kalmadan koruyucu rolü üstlendiği gözlemlenmiştir.

En son yapılan bir araştırmada, bazı meyvelerden bulunan pektin tarçın yaprağı ekstresi ile gıdaların üstü kaplandığında, yüksek antioksidan ve antibakteriyel tepkiler gösterdiği  ve gıdaların daha uzun süre zarfında taze kalabildiği gözlemlenmiştir.

Tarçın Nedir ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=Z7BQPlZm7kA

Kaynak
Şifalı Bitki Tedavisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu