Tanısı Zor Olan Hastalık: Munchausen Sendromu Nedir?
Munchausen Sendromu Nedir?
Münchausen Sendromu veya Munchausen Sendromu olarak bilinen ve kişinin gerçekte psikolojik yada fizyolojik olarak herhangi bir rahatsızlığı bulunmamasına rağmen sanki hastaymış gibi davranarak etrafındaki kişileri kandırma ve aldatması olarak bilinir. Bu sendromu olan hastalar genellikle klinik durumlarını destekleyen uydurma tıbbi öykülerle bir doktorun ofisine veya acil servise gelirler. Tedavisi bitmeden hastaneden ayrılabilirler, aynı fotoğrafla tekrar tekrar hastaneye başvurabilirler.
Hastane personeli ve doktorlar ilgi ve sevgi kazanmanın bir yolu olarak görülmektedir. Bunun için vücutlarında girmek istedikleri hastalığın belirtilerini yaratırlar. Bu insanlar başarılı bir şekilde şiddetli ağrı, nöbet veya bayılma çekiyormuş gibi yapabilirler. Bunu yaparken, hasta olmadıklarının tamamen farkındadırlar. Bu sendroma sahip kişiler, sağlıklı olduklarını bilseler bile etraflarındaki kişilere profesyonelce yalan söylerler.
İkna yetenekleri oldukça yüksektir. Hastanın tıbbi geçmişi göz önüne alındığında, ebeveyn ihmali, terk ve kötü davranış yaygındır. Çoğu hastalığın öncesine bakıldığında ebeveynlerinlerden kaynaklı yaşanan sorunlarla birlikte, çocuklukta yaşamış olduğu tramvalar da sık sık bu durumu karşılıyor diyebiliriz. Hastalığın garip olmasının yanı ise bu rahatsızlığın kendi çocuğu üzerinde de etkili olarak gösterilmesidir.
Munchausen Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Hastalıkla ilgili her şeyi genelde bilirler. Fakat kendisiyle ilgili olan detayları sürekli olarak geçiştirirler.
- Garip test sonuçlarına sahiptirler.
- Hastalığın ileri seviyelerinde sıklıkla görülen ani bayılmalar ve kötüleşmeler vardır.
- Teşhisi konulamayan ve açıklanamayan fizyolojik rahatsızlıklara sahip olurlar.
- Ateş, kusma, ishal, bayılma, nefes darlığı, alerji, nöbet geçirme gibi durumları sıklıkla vardır.
- Hastanede yatma veya ameliyat olmaya fazlasıyla heveslidirler.
Munchausen Sendromu Kimlerde Görülür?
Munchausen Sendromu temeli genelde küçüklükte yaşanan tramvalara ve anne-babaya dayanmaktadır. Küçüklükte yaşanmış olan tramvalar, yetişkin bireylerde psikolojik rahatsızlıklara sebep olabilir.
- Çocukken istismara uğramış ya da ihmal edilmiş,
- Daha önce ciddi bir hastalık atlatmış ve tüm ilgiyi üzerine toplamış,
- Ailesinden yada arkadaşlarından birinin ciddi hastalıklarına şahit olmuş,
- Medikal sektörde çalışan yada çalışmayı hayal eden kişilerde,
- Sürekli suçluluk hisseden ve cezalandırılması gerektiğini düşünen kişilerde,
- Özgüveni düşük olan kişilerde,
- Kronik depresyon ya da bağımlılık problemi olan genç kişilerde görülür.
Munchausen Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın belirlenmesi ve teşhisi çok zordur. Çünkü bu süreçte hastalar belli bir süre sonra hastalıklarını veya doktorlarını değiştirebilirler. Hastanın durumunun aile üyeleri veya yakın arkadaşlar tarafından fark edilmesi daha olasıdır. Bu insanlar ancak ciddi şekilde hastalandıklarında, psikoterapi aldıklarında veya gerçek motivasyon bulduklarında tedavi edilebilirler.